Egymásra licitáltak a jó eredményekkel a debreceni sportolók

Bár egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, uborkaszezonra készülhetünk, mégis talán július volt havi összefoglaló rovatunk rövid történetének legsikeresebb időszaka. Világbajnokokra, nemzetközi sikerekre, országos bajnoki címekre lehetünk büszkék az elmúlt 31 napból.

0
vb_arany_negyen-300x145 Egymásra licitáltak a jó eredményekkel a debreceni sportolók
.

Fotó: hunfencing.hu

Ahogy azt már olvasóink megszokhatták, nem időrendben vesszük sorba az eredményeket, így eshet meg, hogy az év hetedik hónapjának utolsó napjai kívánkoznak az élre. A leghangosabb sikert Battai Sugár Katinka tudhatja magáénak, aki a milánói vívó világbajnokságon ismét aranyérmes csapat tagja volt. Az utóbbi hónapokban szinte minden magyar női kardozóról elmondható, hogy az egyéni küzdelmek során nem nagyon tudnak beleszólni az éremcsatákba. Ebben a fegyvernemben nagyon fiatal sportolók képviselik hazánkat, akiknek szükségük van még tapasztalatszerzésre. A DEAC vívójának idén a legjobb 64 jelentette a végállomást, de biztosak lehetünk benne, hogy idővel ezen a téren is előre fog lépni. Az viszont már most kijelenthető, hogy csapatként a legszűkebb elit tagjai a lányok, hiszen sorozatban másodszor lettek világbajnokok. Azt mondják, címet védeni nehezebb, mint megszerezni, és valóban, tavaly teher nélkül, a kissé talán nagyképűen vívó franciák ellen bombameglepetés volt a döntőbeli siker, idén viszont ismét Sara Balzerékkel találkoztak a fináléban Sugiék, akik ezúttal már biztosan nem becsülték le a mieinket, s extra motivációval léphettek pástra a 2022-es történések miatt. Ennek ellenére óriási fordítást bemutatva ismét győzni tudtak a magyar lányok, így Battai is kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. A kétnapos viadalon Debrecen büszkesége pozitív „tusaránnyal” zárt: a lengyelek elleni nyolcaddöntőben húzóembere volt a csapatnak, a görögök ellen kicsit gyengébben vívott, az elődöntőben Korea ellen ugyanannyit adott, mint amennyit kapott, a döntőben viszont a parádézó Márton Anna mögött ő nyújtotta a legstabilabb teljesítményt. Egy szó, mint száz: ismét gratulálunk, Sugi!

Szintén az elmúlt napok örömteli eredményeit szolgáltatta a DVSC labdarúgócsapata, miután a nemzetközi kupában és a bajnokságban is megkezdődött a Loki idénye. A szezon első tétmeccsén nehéz körülmények között (hosszú utazás, nagy meleg) egy jó csapat ellen szerzett előnyt az Európa Konferencialiga 2. selejtezőkörében Srdjan Blagojevic együttese. Az örmény Alashkert elleni 1-0-s idegenbeli győzelem jó alapot nyújt a ma esti visszavágóra, bízunk benne, hogy az ellenfél nem tudja megismételni az előző körben (bundagyanús körülmények között…) elért teljesítményét, amikor 6-1-re győzött montenegrói riválisa otthonában. Az NB I-ben a Mezőkövesd elleni hazai találkozóval nyitott a Lokomotív, és bár a matyóföldiek ráijesztettek kedvenceinkre, teljesen megérdemelten jött össze a fordítás: 3-1-es diadallal gyűjtötte be a pontokat a Stefan Loncar vezette alakulat. Úgy tűnik, a DVSC ott tudja folytatni, ahol az előző idényben abbahagyta: látványos és eredményes játékával remélhetőleg minél több nézőt tud maga mellé állítani.

Vissza egy másik világbajnoksághoz. A fukuokai vizes vb-n Senánszky Petra képviselte városunkat. A női 4×100-as gyorsváltóval 13. helyen záró úszó az előzetes tervekkel ellentétben egyéniben csak 50 méteren állt rajtkőre, ahol kimondva-kimondatlanul az olimpiai szintidő lett volna a cél. A DSI Debrecen klasszisa néhány hónapja megdöntötte az országos csúcsot, ezúttal azonban két tizeddel elmaradt legjobbjától, és pont ez hiányzott a középdöntőbe jutáshoz, hiszen a 17. helyen zárt, így éppen csak lemaradt a továbbjutásról. Nagy gond azonban nincs, nagyon hosszú még a kvalifikációs időszak, és bőven benne van Petrában a párizsi kvóta. A vizes vb másik – közvetett – debreceni vonatkozása a férfi vízilabda válogatott aranyérme, hiszen bár Fekete Gergő már a Ferencváros játékosa, sosem felejtjük el, hogy a DVSE neveltje, és nagyon büszkék lehetünk arra, hogy tagja a világbajnok csapatnak.

Ami egyelőre nem jött össze Senánszky Petrának, az sikerült Kozák Lucának: ő szerezte az első magyar és cívisvárosi olimpiai kvótát. A 100 gáton évek óta egyeduralkodó sprinter magabiztosan nyert az idei országos bajnokságon, és tulajdonképpen az első adandó alkalommal meg is futotta az olimpiai szintidőt. Ugyanebben a számban Kerekes Gréta egyéni csúcsbeállítással harmadik lett, így a DSI két éremmel zárta ezt a versenyszámot. Még két aranyérem került Debrecenbe az OB-n: a magasugró Török Gergely és a rúdugró Klekner Hanga győzött, míg Kozák Luca a 100 méteres síkfutásban is elindult, ott a második helyen ért célba, végül távolugrásban Hodossy-Takács Sámuel, 400 gáton Koroknai Tibor, majd a női U20-as 4×100-as váltó harmadik helye teszi teljessé az egyesület éremkollekcióját az OB-n.

Női kézilabdában sem telt teljesen csendesen a július. A junior Eb-n az elmúlt években megszokott magabiztossággal szerepelt a magyar válogatott, amely végül százszázalékos teljesítménnyel nyert aranyérmet. Számunkra különösen értékes, hogy Csernyánszki Liliána, Kostyó Panni, Makó Zoé és Panyi Anna is a csapat tagja volt, míg a válogatottat a DVSC Schaeffler vezetőedzője, Szilágyi Zoltán és segítője, Kudor Kitti irányította, Kazsimér Attila pedig gyúróként kapott helyet a stábban.

Nem sokkal a romániai korosztályos kontinenstorna után már a Lokival volt dolga a Szilágyi-Kudor párosnak, hiszen az alapozás mellett a felkészülési mérkőzések sora is elkezdődött. Elsőként az MTK-t, majd a Ferencvárost győzte le egy góllal a Loki. Bár ezekből az eredményekből semmire nem lehet következtetni, azért győzni minden esetben jó érzés, különösen, ha a Fradi elleni rangadóról van szó…

Végezetül ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy a Debreceni Egyetem főépülete előtt rendezték az Egyetemi 3×3-as kosárlabda Európa-bajnokságot. A férfiaknál 24, a nőknél 16 felsőoktatási intézmény képviseltette magát a viadalon, a 4-4 magyar csapat közül mindkét nemnél a Debreceni Egyetem érte el a legjobb eredményt: a fiúk a 12., a nők a hatodik helyen zártak.

A sportban az visz előre, ha az ember sosem elégszik meg a saját teljesítményével, de mi, szurkolók azért szeretünk néha megállni és büszkén megünnepelni a sikereket. Júliusban elkényeztettek bennünket versenyzőink, így szerkesztőségünk nem lesz könnyű helyzetben, amikor év végén a legjobb teljesítményt nyújtó sportolókat választjuk meg és díjazzuk majd.

Horváth Zoltán