Nagy Norbert: “jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat”

A DEAC kosárlabdaszakosztály gazdasági vezetőjét, a DEAC Kosárlabda Akadémia ügyvezetőjét faggattuk munkájáról, a debreceni kosárlabdáról, az utánpótlásról.

0

Nagy-Norbert-300x163 Nagy Norbert: "jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat"Elvétve kerülnek reflektorfénybe mindazok, akik a sportban a háttérben dolgoznak. Pedig nélkülük nem lenne zavartalan az egyesületek, vagy azon belül a szakosztályok működése. Gazdasági vezetőként mi tartozik a feladataid közé?

Alapvetően egy összetett feladatról beszélhetünk. A felnőtt csapat költségvetésének egyik pillérjét a TAO források adják, másik részét a szponzori-, reklám-, és egyéb bevételek és támogatások. A TAO támogatást részleteiben ügyvezető asszonnyal egyeztetve, Beregszászi Fannival készítjük elő és tervezzük meg. Ezen forrásból kizárólag a stáb személyi jellegű ráfordításait, illetve tárgyi eszköz beszerzéseket tudjuk finanszírozni. A költségvetés bevételi oldalának másik részét az egyetemi vezetéssel egyeztetve tudjuk megtervezni, ezt követően térünk rá a kiadási oldalra. A forrásokat legjavának „előteremtése” nem hozzám kapcsolódik, az én feladatom, hogy a rendelkezésre álló források a célnak, szakmai elvárásoknak és a költségvetési tervnek megfelelően, és nagyon fontos hogy szabályszerűen történjen. Az Egyetem, a klub, illetve a szakosztály vezetése a szakmai stábbal közösen határozzák meg a célokat, az én felelősségem hogy a rendelkezésre álló források ezen céloknak megfelelően a leghatékonyabban kerüljenek felhasználásra. A kiadási oldal magját a játékosok és a stábtagok bérköltségei adják, a többi költségtényező évről-évre minimális változással tervezhető, kalkulálható, a folyamatos felhasználás koordinálása a legfőbb feladat. Fontos, hogy csak olyat tervezzünk, melyet finanszírozni is tudunk, tehát addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér.

Mennyire nehéz előteremteni azt a pénzt, ami a működéshez szükséges?

Sajnos egyre nehezebb, az elmúlt időszak gazdasági hatásai még ma is érezhetőek, ami biztos pont, az az egyetemi támogatás. Ráadásul a költségvetés elkészítésénél egy biztonsági tényezővel is számolnunk kell, ha bármi váratlan következne be, ne legyen baj. Az egyetem, a DEAC és a kosárlabdaszakosztály vezetése mindet megtesz azért, hogy biztosítsa a megfelelő anyagi körülményeket, melyek szükségesek a zavartalan működéshez.

Gazdasági vezető és kosárlabda. Mi a kapocs?

Fiatalon szerettem be a kosárlabdába, az alapokat a Ziccer Tigriseknél, majd a sportiskolánál tanultam, innen kerültem a DEAC U18-as, később pedig az U20-as csapatához. A sport már gyermekkorom óta életem szerves része, sok sportágat kipróbáltam, úsztam, fociztam, pingpongoztam, de a közeg sehol nem fogott meg. Ezért is tértem át a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában a kosárlabdára, de soha nem voltak profi ambícióim, bevallom őszintén, nem is volt meg bennem a potenciál. Hobbi szinten ma is kosarazok, többek között Becsky Pistivel, Berényi Sanyival – ahogy, mi viccesen mondani szoktuk – az U47-es Cívis csapatban a megyei bajnokságban. Miután megkezdtem egyetemi tanulmányaimat pénzügy és számvitel alapszakon, az ügyvezető asszony invitálását elfogadva, elkezdtem dolgozni a klubnál, ennek pedig már tíz éve. Úgy vélem, jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat.

Kosárlabdát értő emberként, hogy látod a DEAC idei szereplését?

Szerintem az idei szezon a legizgalmasabb, legkiegyensúlyozottabb – az eredményeket, illetve a csapatok jelenlegi helyezéseit tekintve – leszámítva a Falcot és az Albát, mely gárdák felfelé lógnak ki a mezőnyből. A másik 12 csapat közel azonos játékerőt képvisel, ha a táblázatra nézünk, azt láthatjuk, a 3. helyezett közelebb áll az utolsóhoz, mint a két élen álló alakulathoz. A DEAC kapcsán úgy vélem, összességében jó amit látunk, bár a hektikusság továbbra is jellemez minket. Van, hogy rosszul kezdünk egy-egy mérkőzést, de a csapat erejét mutatja, hogy többször is fel tudtunk állni és fordítani. Ha a top négyben az éremért játszhatnánk, az már kiemelkedő eredmény lenne, de ha az 5-6. hely egyikén végzünk, én már elégedett lennék.

Nagy-G.1--300x149 Nagy Norbert: "jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat"Az egyetemi gárdára jellemző, hogy nagyban támaszkodik saját utánpótlására…

Fiatal játékosainkban nagy potenciál rejlik, hogy csak néhányat említsek: Neuwirth Bence, Czermann Patrik, Hőgye Patrik, Ságodi Róbert, Várszegi Ádám, de még sorolhatnám a neveket. Bízom abban, az elkövetkező egy-két évben lesz saját nevelésű Polyák Lászlónk. Azon dolgozunk kollégáimmal az akadémiánál, hogy minél több játékost integráljunk a felnőtt csapatba. Azok a fiatalok, akik nálunk nevelkednek, az egyetemi értékrendet képviselik, elhivatottabbak, mint néhány légiós, gyorsan hozzá teszem, tisztelet a kivételnek.

Mennyire nehéz ma megnyerni a gyerekeket a kosárlabdának?

Egy-egy debreceni rendezésű világverseny után tucatjával érkeznek hozzánk a gyerekek, de ettől függetlenül tudatosan építjük a bázisunkat. Nem csak azon fiatalok számára teremtjük meg a sportolási lehetőséget, akik versenyszerűen, később profi szinten szeretnének kosarazni, hanem azoknak is, szabadidősportként akarnak játszani. Kiemelt figyelmet fordítunk a toborzásra, járjuk az általános iskolákat, a kiválasztás mellett azonban az is cél, hogy a gyerekeket rávegyük a rendszeres mozgásra. A sport mellett a tanulás is fontos, e téren is minden segítséget megadunk a fiataloknak, a középiskola elvégzése után a Debreceni Egyetemen egyéni tanrend szerint folytathatják tanulmányaikat.

DEAC-Szedeak-20231220-56-1-274x300 Nagy Norbert: "jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat"A DEAC szellemiségét mennyire vallják magukénak az akadémia növendékei?

Hazudnék, ha most azt mondanám, százszázalékban, de bátran mondhatom, igyekeznek betartani azokat a normákat, amiket elvárunk tőlük, igazodva a DEAC szellemiségéhez. Fiatalokról, kamasz srácokról beszélünk,így egy-egy csíntalanság előfordul, de ez belefér. Méltóképpen képviselik az Egyetemet, illetve a DEAC-ot.

Minden mérkőzésen ott vagy. A vezető vagy a szurkoló ül a lelátón?

A bajnokikon átvedlek szurkolóvá, bár próbálom magam visszafogni, de nem tudom ülve nézni a mérkőzéseket, időnként elragad a hév, egy-egy kulcsszituációnál mozdul a kezem. Baráti társasággal, a palánk mellől követem az eseményeket, akik tudják, ha nagyszünetben kimegyek a csarnokból, akkor ideges vagyok. Ilyenkor a pálya bejárata mellől nézem tovább a meccset. Nagyon boldog vagyok, ha nyerünk, a vereségeket pedig kudarcként élem meg.

Nagy-N.-2-300x155 Nagy Norbert: "jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat"A kosárlabdán kívül milyen sportágakat követsz még?

Időnként ott ülök az NB III-as focicsapatunk mérkőzésein a lelátón, e mellett, miután Faragó Ádám visszatért, a futsalt is követem, de jégkorongozóink eredményeit is figyelemmel kísérem. A TV-ben megnézem a DVSC és a magyar válogatott meccseit. Nemzetközi fociban a Barcelonának szurkolok, Ronaldinho révén szerettem meg a katalán gárdát, de a mai csapat már nem az, ami régen volt. Egyébként kevés idő jut más sportágakra, ugyanis otthon még nem ér véget a napi munkám, hiszen az akadémiai csapatok idegenbeli mérkőzéseit nézem. A barátnőm ebbe csöppent bele, de megszerette a kosárlabdát, már ő is sokszor ott ül a lelátón.

Debrecen ma már a 3×3-as kosárlabda fellegvára, rangos világversenyeket rendez évről évre a cívisváros. Véleményed szerint ez minek köszönhető?

A korábbi világversenyeket igen magas színvonalon rendeztük meg, csak pozitív visszajelzések jöttek a nemzetközi és a hazai szövetség, illetve a résztvevő csapatok részéről. Olyan emberek dolgoznak ezeken az eseményeken, akik élnek-halnak ezért a szép sportágért, elhivatottak a kosárlabda iránt. Mindezek mellett egyedi a környezet, hiszen a Kossuth téren, a Nagy templom előtt épített pályán zajlanak a meccsek.

Tavaly egy NBA legendával találkozhattál…

Egy Nowitzki szintű játékos érkezésére mindenki felkapja a fejét, azok is, akik nem követik az amerikai bajnokság mérkőzéseit. Nagy megtiszteltetés és felejthetetlen élmény volt számomra, hogy az NBA legendájával beszélgethettem, és készíthettem vele egy közös fotót.

Nagy-N.-3-293x300 Nagy Norbert: "jó döntést hoztam, nagyon szeretem a munkámat"Elégedett vagy?

Soha nem lehetek elégedett, minden nap azért dolgozok, hogy a debreceni kosárlabda minél jobb legyen. Fontos hogy én is fejlődjek, bővítsem a tudásomat, ezért is szeretném megszerezni az egyetemen a PHD fokozatot. Azon szerencsések közé tartozok, akik szeretik a munkájukat, ami számomra hivatás, tagja lehetek egy kiváló közösségnek.

Z.T.