Short track vk: Bronzéremmel zárt a magyar csapat

Honfitársaink minden medáliából egyet zsebeltek be a csütörtöktől vasárnapig Debrecenben zajló olimpiai kvalifikációs viadalon.

0

1200arvaiKAR_960px-e1637519163747-300x203 Short track vk: Bronzéremmel zárt a magyar csapatFotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Vasárnap véget értek a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupájának küzdelmei, a Főnix Aréna közönsége négy napon át csodálhatta az olimpiai és világbajnok klasszisokat, köztük természetesen honfitársainkat is. A szombati versenynapot nehezen lehetett felülmúlni, lévén 500 méteren kettős magyar siker született, Liu Shaolin Sándor az első, míg testvére, Liu Shaoang a második helyen korcsolyázott át a célvonalon. 1500 méteren Shaolin ötödik helyének örülhettünk, vasárnap pedig az 1000 méteres távval zárultak az egyéni versenyek, ahol a férfiaknál és a hölgyeknél is két-két magyar versenyző volt érdekelt a negyeddöntőben.

Onnan aztán csak Liu Shaolin Sándor jutott tovább, ő azonban egy brutálisan erős futamban ért be a második helyen, ott volt ugyanis a két kínai világklasszis, Ren Ziwei és az 500-as specialista Wu Dajing is a rajtnál, a futamot pedig végül egy holland kiválóság, Jens van ‘T Wout nyerte. Sajnos Ádó nem tudott hasonló bravúrt véghezvinni, a fiatalabbik Liu-fivér ugyanis kétszer is szabálytalankodott a futamában, ezért pedig a szabályok szerint sárga lap jár, azaz a mezőny végére rangsorolják… A hölgyeknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is búcsúzni kényszerült a negyeddöntőben, előbbi a negyedik, utóbbi a harmadik helyen végzett futamában, reális esélye pedig egyiküknek sem volt a továbbjutásra.

Egy, csak egy legény maradt tehát talpon az elődöntőben, hogy aztán percekkel később számára is véget érjenek a debreceni világkupa egyéni küzdelmei. Liu Shaolin Sándor ugyanis a kizárás sorsára jutott, ezzel pedig eldőlt, hogy 1000 méteren nem lesz magyar döntős. Ennek ellenére nem unatkoztunk a finálék során, a hölgyeknél végül Suzanne Schulting érvényesítette a papírformát, 500 és 1500 után a harmadik egyéni távon is aranyérmes lett, míg az uraknál a koreai Hwang Daeheon állhatott fel a dobogó tetejére, megelőzve az összetett éllovas kanadai Pascal Diont és a holland Isaak de Laatot.

A négynapos viadal megkoronázásaként következtek a váltók, elsőként az új olimpiai szám, a 2000 méter vegyes elődöntője, ahol két-két férfi és női versenyző alkot egy kvartettet. A mieinknél Jászapáti Petra a rajt után a második pozíciót harcolta ki magának, tőle Sziliczei-Német Rebeka vette át a váltót. Az erősebbik nemet Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry képviselte, a rendkívül izgalmas, hektikus futamban pedig végül harmadik helyen értünk célba. Ez így még nem ért volna továbbjutást, de az amerikaiakat kizárták, így előléptünk másodiknak, ezzel pedig egyenesen a döntőbe! Ott aztán sokáig biztosnak tűnt az érem, amikor három körrel a vége előtt Liu Shaolin Sándor megbotlott a korábban bukó egyik koreai csapattag karperecében – a ritkán látható, banális eset következtében végül a negyedik helyen zártuk a világkupát.

A hölgyeknél nem volt magyar érdekeltség a váltóverseny fináléjában, ám az uraknál szoríthattunk az olimpiai címvédő magyar négyesért, amely szombat este vívta ki a döntős szereplés lehetőségét. Liu Shaolin bukása miatt Tiborcz Dániel került be a csapatba, aki szépen helytállt a bivalyerős mezőnyben, de Nógrádi Bencét, no meg persze a rutinosabb klasszisokat, Liu Shaoangot és Krueger John-Henryt is lehetett dicsérni. A magyar váltó sokáig az ötödik helyen haladt, ám az olaszok kiszálltak a versenyből, majd egy remek váltással faképnél hagytuk az oroszokat, így bronzéremmel zártuk a debreceni viadalt. A magyar csapat így minden éremfajtából egyet szerzett a Főnix Arénában, aki pedig a helyszínen tekintette meg a csatározásokat, egy ideig egészen biztosan nem felejti a mögöttünk hagyott hétvégét.

P.G.