Rohamléptekben fejlődik a socca a Hajdúságban

A Socca Hungary Hajdú-Bihar megyei elnöke, Móré Bendegúz szerint a kispályás labdarúgásé a jövő, amit a folyamatosan növekvő tömegbázis és a szövetség társadalmi felelősségvállalása is mutat.

0

64479593_107786413834310_4564672915563347968_n-300x206 Rohamléptekben fejlődik a socca a Hajdúságban

Talán a francia TGV vagy a japán Sinkanszen sebességét lehetne a socca fejlődéséhez hasonlítani: a sportág nemzetközi szövetsége 2017-ben alakult, hazánk 2018-ban csatlakozott a szervezethez, egy évre rá pedig már a negyeddöntőig menetelt válogatottunk a görögországi világbajnokságon. Napjainkban több mint ötven tagországot számlál az International Socca Federation, míg Magyarországon tizenhárom megyében van helyi szervezet, többek között Hajdú-Biharban is. A tömegbázis rohamosan növekszik, ám talán még mindig akadnak olyan olvasóink, akik nem tudják, mi fán terem a socca, így a megyei szövetség elnökét, Móré Bendegúzt erről kérdeztük először.

„Hivatalosan az 5+1-es kispályás labdarúgást értjük az elnevezés alatt, de létezik 6+1-es és 7+1-es változat is. A nemzetközi és a magyar szövetség célja egyaránt az amatőr tömegsport népszerűsítése a fiatalok és a középkorúak körében egyaránt, a játék alapelemei pedig nem bonyolultak, igazodnak a nagypályás labdarúgás szabályrendszeréhez. A pálya és a kapuk mérete természetesen eltérő, előbbi 25×45, utóbbi 4×2 méter, valamint további érdekesség, hogy az egyenes kieséses szakaszban a büntetőket nem egy kijelölt pontról, hanem rávezetéssel végzik el a játékosok. A legmagasabb osztály, a Socca Premier League lehetőséget biztosít a magyar csapatoknak, hogy a sportági Bajnokok Ligájában induljanak, de tudásszinttől függetlenül mindenki megtalálhatja a helyét a socca versenyrendszerében, a lelkes amatőrök számára folyamatosan szervezünk tornákat. A pandémia idején folyamatosan dolgoztunk a háttérben, az országos szövetség égisze és hatásköre bővült, így egyre több településen tudjuk megszólítani a focizni vágyókat. Szeretnénk népszerűsíteni az egészséges életmódot, a gyermekeket visszacsábítani a grundokra, a felnőtteknek pedig szervezett sportolási lehetőséget biztosítani.”

A socca híreivel a jövőben a Debreceni Sportélet “hasábjain” is egyre többet találkozhatnak majd az olvasók, ami nem véletlen, hiszen folyamatosan indulnak új versenysorozatok a cívisvárosban.

„Június végétől nyolc csapattal amatőr liga indul a Józsa Grundon, a nyár folyamán pedig további három tornát rendezünk, a socca mellett strandröplabdával is készülünk. Július 3-án szintén Józsán, egy héttel később pedig Tégláson találkozhatnak velünk az érdeklődők. Mindig azt mondom, a soccáról nem elég olvasni vagy hallani, ezt látni kell, mert gyors, dinamikus és látványos sportágról van szó. A magyar válogatott már készül a 2022-es világbajnokságra, mi pedig a háttérben azon dolgozunk, hogy minél többen ismerjék meg a soccát. Ennek fontos állomásaként megállapodást kötöttünk a Debreceni Egyetem Sportgazdasági- és menedzsment Intézetével, melynek keretében sportszervező szakos hallgatók segítik a munkánkat. Szerencsére a nevező csapatok száma is folyamatosan növekszik, mi pedig elhatároztunk, hogy annyi fát öltetünk Debrecenben, ahány gárda indul a tornáinkon, ezzel is hangsúlyozva a felelősségteljes magatartás és az egészségmegőrzés fontosságát.”

P.G.