2001-ben egy gól hiányzott a csodához (+video)

Új sorozatunkban a DVSC emlékezetes mérkőzéseit idézzük fel egy-egy, a találkozón pályára lépő játékos közreműködésével. Az idő kerekét 2001. szeptember 27-ig forgatjuk vissza, mikor is a Lokomotív az UEFA Kupa első forduló visszavágóján a Girondins Bordeaux együttesét fogadta. A találkozón két gólt szerző Kerekes Zsomborral elevenítjük fel a történteket.

0

Képernyőfelvétel-83-300x166 2001-ben egy gól hiányzott a csodához (+video)

Előtte viszont nem árt visszatekinteni a DVSC 2000-2001-es bajnoki idényére, amely felemásra sikeredett. A piros-fehér gárda a 36 fordulót 13 győzelemmel, 5 döntetlennel és 18 vereséggel, 44 pontot gyűjtve a 11. helyen zárta. Ez azt jelentette, hogy a következő idényt a másodosztályban kellett volna megkezdenie a Lokinak, de az NB-II-es feljutó BKV Előre nem vállalta az indulást az élvonalban, így a Debrecen megőrizhette NB-I-es tagságát. A csapat viszont a Magyar Kupában remekelt, Böőr Zoliék sorra vették az akadályokat és bejutottak a döntőbe. Ahhoz, hogy a DVSC megnyerje a kupasorozatot, a Videotont kellett legyőzni az Üllői úton. Több mint 10.000 néző előtt Pajkos János legénysége lehengerlő játékkal, Szatmári, Kerekes, Ulveczki és Bajzát két góljával 5:1-re legyőzte a Fehérvárt. Kupagyőzelmével a DVSC kiléphetett az európai porondra, megmérettethette magát az UEFA Kupában.

A második számú európai kupában nem kisebb ellenféllel találták szemben magukat Bernáth Csabáék, mint a francia sztárcsapattal a Girondins Bordeaux-val. Az odavágón szinte minden lényeges kérdés eldőlt, bár az első félidőben Tíber gójának köszönhetően szoros volt az állás. Sajnos Shkhetiani kiállítása miatti emberhátrányt már nem bírta elviselni csapatunk, így nagyarányú, 5:1-es vereséggel zárult a találkozó.

Ekkora hátrány ledolgozásához szó szerint csoda kell, de ehhez a csodához nagyon közel állt a Lokomotív. “Egyáltalán nem voltunk idegesek, feszültek a mérkőzés előtt, minden teher nélkül léphettünk pályára. A lelátók megteltek, jó hangulat fogadott minket, úgy voltunk vele, játszunk egy jót, búcsúzzunk szépen az UEFA Kupától” – idézte fel a mérkőzés előtti pillanatokat Kerekes Zsombor.

A visszavágóra megtelt az Oláh Gábor utcai stadion, majd 8000 néző fogadta a pályára lépő csapatokat. A spanyol játékvezető, Esquinas sípjelére kezdődött el a találkozó. Az első félidőben sokáig kiegyenlített volt a játék, de a játékrész hajráját nagyon megnyomta a Loki, a levegőben lógott az első hazai gól. A 44. percben pedig bekövetkezett az első hangrobbanás azt követően, hogy Plókai Attila fejese után a hálóban kötött ki a labda. „Attila már a 40. percben közel állt a gólszerzéshez, szabadrúgása nem sokkal kerülte el a kaput. Egy kicsit visszakanyarodnék a vezető találat előtti szituációhoz. Bernáth Csabi lazán küldte el gyufáért védőjét, pontosan adott középre, érkezett Ulveczki, fejesét bravúrral tolta kapu fölé Ramé. Tíber szöglete után már tehetetlen volt, Plókai fejesét már nem tudta hárítani”.

Képernyőfelvétel-80-300x200 2001-ben egy gól hiányzott a csodához (+video)

A második félidőben magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Lokomotív, két helyzettel jelezték Szatmáriék, a gólgyártásnak még nincs vége. Az 58. percben bekövetkezett a második hangrobbanás: Plókai tökéletes ütemben ugratta ki a 16-on belül üres területre bemozgó Böőr Zolit, akit a vendégek kapusa nemes egyszerűséggel letaglózott. A teljesen jogos büntetőt Kerekes értékesítette. “Pályafutásom alatt azért nem rúgtam be minden tizenegyest, zrikáltak is ezért, vannak, akik ma is emlegetik, nem is voltak teljesen nyugodtak, mikor a labda mögé álltam. Egyáltalán nem voltam ideges, odaálltam és berúgtam” – elevenítette fel az esetet Zsombi. A 66. percben következett be a harmadik hangrobbanás, de ez túltett az előző kettőn. Bernáth jobboldali beadásából Kerekes fejjel szerezte meg a Loki harmadik gólját. „Védőmmel együtt ugrottunk fel, szerencsére sikerült a hosszúba fejelnem a labdát. Szó szerint pokoli hangulat volt a lelátón, szinte remegett a lábunk alatt a talaj. Kinéztem a Bordeaux kispadjára, pánikot láttam a szemekben, mi pedig még jobban fellelkesültünk. Én nem arra gondoltam, hogy akár tovább is juthatunk, inkább az járt a fejemben, hogy ugyan olyan lendülettel focizzunk tovább” – emlékezett vissza második góljára a debreceni támadó.

Képernyőfelvétel-81-1-300x170 2001-ben egy gól hiányzott a csodához (+video)

Valóban pokoli volt a hangulat a stadionban, de ezt nehéz szavakkal leírni, csak azok tudnának róla mesélni, akik ott voltak a lelátón, a debreceni szurkolók szó szerint extázisban űzték-hajtották övéiket. Szinte mindenki előtt felsejlett a továbbjutás lehetősége, melytől már csak egy gól választotta el csapatunkat. A továbbjutás álma a 80. percben oszlott el miután Pauleta közelről fejjel bevette Bíró kapuját. Bár egy álommal lettünk szegényebbek, nem sikerült véghezvinni a csodát, de a debreceni szurkolók felállva tapsoltak, hosszú percekig ünnepelték szeretett csapatukat.

“Ahogy elterveztük, fociztunk egy jót, végig nagy kedvvel és felszabadultan futballoztunk. Bár 6:4-es összesítéssel a Bordeaux jutott tovább, semmi okunk nem volt a szégyenkezésre. Véleményem szerint mindent megtettünk, kihoztuk magunkból a maximumot. Azt gondolom, fantasztikus élményt szereztünk magunknak és szurkolóinknak” – zárta gondolatait Kerekes Zsombor.

Ez a mérkőzés egyike azon találkozóknak (szerencsére sok van), melyet soha nem fognak felejteni a debreceni labdarúgás szerelmesei.

UEFA KUPA 1. forduló 2. mérkőzés:

DVSC – Girondins Bordeaux:  3:1 (1:0)

DVSC: Bíró – Bernáth, Kuttor, Szatmári – Aleksic, Böőr, Plókai, Ulveczki (Radojicic, a szünetben) – Bajzát, Kerekes (Frida, 91.), Tiber (Majoros, 80.)

Bordeaux: Ramé – Afanou, Roche, Basto – Jemmali, Grenet, Eduardo, Szmertyin, Battles (Christian, 66.) – Dugarry, Pauleta (Sanchez, 91.)

Gólszerzők: Plókai 43’, Kerekes 58’, 66’.), illetve Pauleta 80’

KZT

A teljes mérkőzés felvétele:

Fotók/videók: M1