Mentorprogram a Debreceni Egyetemen

Idén 17 hallgató került be a Debreceni Egyetem élsportolókat segítő programjába. Az intézmény immár tíz éve működtet mentorprogramot a kettős életpályamodell részeként, hogy a fiatalok a hazai és világversenyeken túl a vizsgákon is megállják a helyüket.

0

20181106-300-300x200 Mentorprogram a Debreceni Egyetemen

Az olimpiai bajnok Berki Krisztián és Risztov Éva, az U23-as csúcstartó gátfutó Kozák Luca, valamint az U19-es labdarúgó-válogatott Ujvárosi Ádám mellett még 13 kiváló sportoló vehet részt ebben a félévben a Debreceni Egyetem mentorprogramjában. Azok a sportolók kerülhetnek be, akik érintettek a Heraklész Csillagprogramban, olimpiai és Universiade-sportágak korosztályos és válogatott sportolói, valamint az egyetemi világbajnokságon érmet szereztek. A hallgatók kedden találkoztak először az őket segítő tutorokkal és mentorokkal.

– A Debreceni Egyetem volt az első Magyarországon, aki elhatározta, hogy segíti tanulmányaiban a hazai és a nemzetközi élvonalba tartozó sportoló hallgatóit, illetve akiket egy lépés választ el attól, hogy a világ élmezőnyébe tartozzanak. Ebben a rendszerben minden résztvevőnek van egy hallgatói segítője, a tutor, aki a mindennapos operatív ügyekben támogatja, és van egy mentorja – általában egy vezetőoktató – aki, ha szükséges, az oktatói körben koordinálja a tanulmányait – tájékoztatott Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A mentorprogramban részt vevő sportolók egyéni, vagy kedvezményes tanrendet, valamint rugalmas vizsgarendet, vagy akár előnyös kollégiumi elhelyezést is kérhetnek, hogy a tanulás mellett a hazai és nemzetközi világversenyre is készülhessenek.

20181106-319-300x200 Mentorprogram a Debreceni Egyetemen

A kémia mellett idén a pénzügy-számvitel szakot is elkezdtem, így nekem óriási segítség ez a program, mert nagyon nehéz összeegyeztetni a tanulást az edzésekkel. Szerintem ilyen lehetőség nincs máshol az országban. Igaz, egyéni tanrendet bárhol kérhetnék, de a Debreceni Egyetemen a mentromnak hála az oktatók, akik legtöbbször nem tudják, mit csinálok, nem kételkednek bennem, hanem elfogadják, hogy valóban az edzések, vagy a versenyek miatt hiányzok. Tavasszal például öthetes edzőtáborba szoktam menni, így a gyakorlati órákat is a mentorom segítségével tudtam teljesíteni: bejártam más szakok óráira, laborba – sorolta Kozák Luca, az Universiade-bronzérmes atléta.

A mentorprogramban részt vevő hallgatók 2017/18. I. félév:

Berki Krisztián, tornász, sportszervező hallgató
Bakos Péter Béla, atléta, műszaki menedzserhallgató
Bíró Máté, vízilabdázó, orvostanhallgató
Csiszár Henrietta, labdarúgó, sportszervező hallgató
Dienes Imre Balázs, vízilabdázó, testnevelés-történelem tanárszakos hallgató
Kósa Tamás, kosárlabdázó, jogászhallgató
Kozák Luca, atléta, pénzügy és számvitel szakos hallgató
Patócs Richárd, labdarúgó, sportszervező hallgató
Polyák László, kosárlabdázó, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató
Risztov Éva, úszó, sportszervező hallgató
Somlai Tamás, vízilabdázó, sportszervező hallgató
Somorjai Sebestyén, vízilabdázó, orvostanhallgató
Szente-Bíró Tamás, labdarúgó, sportszervező hallgató
Tóth Bence Miklós, kosárlabdázó, sport és rekreációszervezés szakos hallgató
Ujvárosi Ádám, labdarúgó, testnevelés-földrajz tanárszakos hallgató
Zele Dorina, kosárlabdázó, sportszervező hallgató
Zsilák László, vízilabdázó, építőmérnök hallgató