Olimpia, világ és Európa-bajnokok a Debreceni Sportuszodában

Szerdától szombatig a Debreceni Sportuszoda ad otthont az úszó nagymedencés országos bajnokságának, ahol több számban is óriási csatára van kilátás, ugyanis a Cívisvárosban alakulhat ki nagy részben az év főeseményére, a kvangdzsui világbajnokságra utazó keret.

0

1200px-Debreceni_sportuszoda-300x225 Olimpia, világ és Európa-bajnokok a Debreceni Sportuszodában

A verseny a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA jóváhagyása alatt már olimpiai kvalifikációs viadalnak minősül, azaz Debrecenben ötkarikás időket lehet teljesíteni, ugyanakkor egyelőre még csak a világbajnoki szintidők lebegnek a versenyzők szeme előtt.

Sós Csaba szövetségi kapitány válogatási rendszere alapján, a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon és azóta elért időket, a mostani országos bajnokságon úszott eredményekkel bezárólag veszi majd figyelembe a kerethirdetésnél.

Mindez például azt jelenti, hogy az egyik legsűrűbb számban, férfi 200 méter pillangón a 2015-ben Kazanyban világbajnok Cseh Lászlónak nemcsak, hogy az első kettőbe kellene kerülnie a dél-koreai repülőjegyhez, hanem jobb időt kell úsznia a skóciai kontinensviadalon Milák Kristóf mögött ezüstérmes, olimpiai-2. Kenderesi Tamásnál (1:54.36).

A még mindig csak 19 éves Milákkal kapcsolatban – aki a tavalyi ob-n egyetlen századra maradt el Cseh László Európa-csúcsától – Sós Csaba az M1 aktuális csatornának adott interjújában elmondta, a fiatal klasszis olyan idővel (1:52.79) rendelkezik, amivel az elmúlt négy évben minden világversenyt (Olimpia, vb, Eb) megnyert volna, így ő akár nyugodtan kísérletezhet is Debrecenben, ahol éppen ezért több számban is rajthoz áll majd.

A szakember kifejtette, azok a versenyzők, akik világbajnok A-szintet úsznak majd, és benne vannak az első kettőben, onnantól kezdve bérelt helyük van a keretben.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával kapcsolatban a szövetségi kapitány megjegyezte, természetesen vegyesúszásban – Verrasztó Dávidhoz hasonlóan – olyan időeredményekkel rendelkezik, ami gyakorlatilag garantált helyet jelent neki a vb-csapatban, ugyanakkor például 200 méter pillangón nem lesz majd olyan könnyű dolga, hiszen a kihívói között ott van az Európa-bajnoki címvédő Kapás Boglárka, a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána, a tavalyi Buenos Aires-i ifjúsági ötkarikás játékokon aranyérmes Berecz Blanka, valamint a kétszeres Eb-ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna is.

Sós Csaba hangsúlyozta, a 2016-os riói olimpia negatív tapasztalatai alapján döntöttek úgy, hogy ilyen korán kijelölik majd a vb-csapatot, ugyanis azt szeretnék, ha mindenki az év fő eseményén, jelen esetben a dél-koreai világbajnokságon úszná meg a legjobbját.

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola 13 versenyzővel (Gál Kincső, Koch Zita, Senánszky Petra, Vezendi Viktória, Holoda Péter, Kovács Balázs, Lukács Levente, Orovecz Olivér, Papp Albert, Pozsár Zalán, Sándor Benedek, Sárosi Balázs, Zombori-Szalontai Ferenc) vesz részt az ob-n.

A verseny március 27-én, szerdán rajtol, a döntők minden nap 18 órakor kezdődnek, kivéve a március 30-ai zárónapot, hiszen szombaton 17.30-kor esedékes az első start. A délelőtti előfutamokat 9 órától láthatja a közönség.

Jegyárak:

A délutáni döntőkre a belépő: 900 Ft

A négynapos bérlet: 3000 Ft

Jegyértékesítés:

A jegy.hu oldalon, a debreceni Sport Hotelben, vagy versenynapokon a helyszínen lehet megvásárolni a belépőket.

A délelőtti előfutamok ingyenesen látogathatók!