Debreceni remeklés a Diákolimpián

Sikeresen szerepelte a debreceni vívók a diákolimpia egyéni országos döntőjében. Az Interfencing DSC pengeforgatói ezúttal iskolájukat képviselve szereztek két bronzérmet és további három döntős helyezést az országos viadalon. Az eszéki nemzetközi párbajtőrversenyen Kálmán Zille a 6. helyen végzett a junior korosztályban.

0

IMG_20190330_190246-300x225 Debreceni remeklés a Diákolimpián

Három napos rendezvényt tartott a Magyar Vívó Szövetség a nyári budapesti világbajnokság helyszínén a BOK csarnokban. A Sulivívió találkozó mellett a diákolimpiai országos döntőit is itt rendezték. A pénteki bemelegítő napon a sulivívók találkozója és diákolimpia „B” versenye zajlott le. A jó hangulatú dzsemborit szombaton komoly versenyek követték. A Diákolimpia „A” kategóriájába már csak a versenyengedéllyel rendelkező, igazolt sportolók nevezhettek be.

Az Interfencing DSC vívói újfent remekül helyt álltak.  A IV. korcsoportban (U15-ös korosztály) Wladimír Véda (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája) remek vívással került az elődöntőbe és végzett a 3. helyen. Kálmán Gyöngyvér (Fazekas Mihály Gimnázium) az V. korcsoportban (U17) női párbajtőrben szintén bronzérmes lett.

A IV. korcsoportos férfi kardban Bányay Marcell (Debreceni Hatvani István Általános Iskola) jutott döntőbe, ahol 5. lett. Simon Petronella ( Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája) a 6. helyen, Varga Emília (Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium) pedig a 7. helyen végzett az V. korcsoportos kardvívók versenyén.

Kálmán Zille ezúttal kihagyta a diákolimpiát, hiszen Eszéken nemzetközi párbajtőrversenyen vett részt. U14-es korosztályban az előkelő 9. helyen végzett, a juniorok mezőnyben a legjobb nyolc közé került és végül 6. lett. Az U14-es versenyen Szabó Boglárka és Nagy Eszter egyaránt a nyolcaddöntőig jutott.

Dávid László az egyesület edzője elmondta: – „Nagyszerű kezdeményezés a sulivívó találkozó és a „B” kategóriás diákolimpia, hiszen ezeken a versenyeken a kisebb, kevésbé eredményes egyesületek vívói is sikerélményeket tudnak szerezni, méghozzá profi környezetben. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egyesületünknél nem vagyunk rákényszerítve a túl korai versenyeztetésre. Az MVSZ hivatalos korosztályainál fiatalabb mezőnyökben ezért mi nem is veszünk részt, míg az eléggé foghíjas junior mezőnyben sem indítottunk sportolót. Annak viszont nagyon örülök, hogy a III. IV. és V. – a gyerek, újonc, serdülő és kadet korosztályt lefedő – korcsoportokban nagyon nagy létszámú és jó minőségű mezőnyök jöttek össze, ahol a sportolók számára az élmény mellett, már szakmai szempontból is értékelhető egy-egy siker.”