Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Egy olyan 15 éves fiatalemberrel beszélgettem, akinek néhány éve még komoly súlyproblémája volt, ami már az egészségét is veszélyeztette, de egy kis kezdőlökés után rávette magát arra, hogy sportoljon. Évek kemény munkájának köszönhetően a kis „dagi” srácból, egy kisportolt, erőtől duzzadó, sikeres sportoló vált, nemrég a jiu-jitsu nagymesterétől vehette át a kék övet. Bence bebizonyította, akarattal és kitartással lehet változtatni az életmódon, soha nem késő elkezdeni sportolni.

0

IMG_6619-300x225 Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Komoly szintet léptél, fehérről kék övre váltottál…

Majd három éve ismerkedtem meg a brazil jiu-jitsu alapjaival a Varrior Gymben, ekkor még fehér övvel rendelkeztem. Edzőmmel, Szabó Róberttel rengeteget dolgoztunk a hétköznapokon, hogy feljebb tudjak lépni, még magánedzéseket is beiktattunk. Hónapok kemény munkája után nagymesterünk, Jorge Santos tartott szemináriumot, ilyenkor dönti el, ki mennyire áll készen, ki milyen fokozatot érdemel. Akkor még úgy ítélte meg, én még nem állok teljesen készen, de három kék csíkot kaptam, ami már majdnem kék övnek felel meg. Ez plusz motivációt adott, még többet, még keményebben edzettem, tavaly nyáron legtöbbször naponta kétszer. Októberben Hatvanban volt az első megmérettetésem az országos bajnokságon, ahol két aranyérmet szereztem, majd következett a magyar bajnokság, ez már nemzetközi verseny volt, ott is sikerült nyernem. A döntőben egy nálam másfél fejjel magasabb ellenfelet tudtam legyőzni. Az idei debreceni verseny után, ahol ezüstérmet szereztem, a nagymestertől megkaptam a kék övet. Felemelő érzés volt a pillanat, a rengeteg munka, lemondás meghozta a gyümölcsét.

IMG_0329-300x201 Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Most egy kisportolt fiatalemberrel beszélgetek, de évekkel ezelőtt egészen másképp néztél ki…

Fiatalabb koromban komoly súlyproblémával küzdöttem, konkrétan, túlsúlyos voltam, ezzel a problémámmal orvoshoz kerültem. Egy terheléses vizsgálat után kiderült, inzulin-reszintens vagyok, ami azt jelenti, a szervezetem túl sok inzulint termelt. Szigorú diétát írtak elő számomra, közben elkezdtem sportolni és másfél hónap alatt sikerült leadnom a súlyomból, ráadásul a cukorbetegség gyanúja is elmúlt. Nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, de szüleim segítségével sikerült átvészelnem, amit nagyon köszönök nekik, nélkülük nem ment volna. A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem.

IMG_2506-1-300x291 Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Mi, vagy ki vett rá, hogy sportolni kezdj?

Családunknak van egy nagyon jó barátja, akinek munkájához hozzátartozik, hogy a küzdősportokat minél magasabb szintes elsajátítsa, egy beszélgetés alkalmával megemlítette, elvisz magával egy edzésre. Azonnal magával ragadott az a világ, annyira, hogy már másnap elmentünk megvásárolni a ruházatot, a felszereléseket, onnantól nincs olyan nap, mikor ne edzenék. Nagyon sokat köszönhetek Kiss Csabának, ő adta a kezdő lökést, természetesen folyamatosan érdeklődik, hogy haladok, gratulál a sikereimhez, de mindig elcsodálkozik, mi lett a kis dagi srácból.

Milyen volt a kezdet?

Nagyon nehéz, hiszen akkor még komoly súlyfeleslegem volt, bizonyos gyakorlatok, mint gurulás előre-hátra, az esések komoly gondokat okoztak. Viszont nagyon elszánt és motivált voltam, összeszorítottam a fogam és dolgoztam, ahogy telt az idő, úgy kezdtem egyre jobban belejönni. Ma már el sem tudnám magam képzelni sport nélkül, életem szerves részévé vált.

Mi volt a fontosabb számodra, az egészség vagy a sikerek?

Mindkettő! Természetesen az egészség nagyon fontos, főleg egy túlsúlyos srácnak, de mindig ott lakozott bennem a versenyszellem is. Éppen azért váltottam egyesületet, mert előző klubomnál nem volt lehetőség versenyezni, ott inkább csak a vizsgaidőszakokra készültünk.

Töretlen volt a fejlődésed?

Egyre többet edzettem, hamar megtanultam a különböző technikákat, így a vizsgák letétele nem jelentett különösebb nehézséget. Egy fekete öves mester hívott a felnőttek közé, ahol apa is edzett, a további vizsgáimra már velük készültem. Visszagondolva, egyenletes volt a fejlődésem, a gondot inkább az okozta, hogy az iskola mellett minden edzésen ott tudjak lenni, de sikerült a kettőt összeegyeztetni, így ez a probléma megoldódott.

Említetted az iskolát, a tanulásban is ilyen kitartó vagy?

A tanulással nincs problémám, inkább vannak tantárgyak, amiket nem kimondottan kedvelek, mint a kémia vagy a fizika, de ezekből is próbálok minél jobban felkészülni. Természetesen, a kedvenc tárgyam a testnevelés, de a nyelveket is nagyon szeretem, a Csokonaiban franciát és angolt tanulok. Mint a küzdőtéren, az iskolában is arra törekszek, hogy a legjobbat nyújtsam. Arra nagyon büszke vagyok, hogy több osztálytársamat rávettem a rendszeres sportolásra.

IMG_6181-300x225 Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Első küzdelmedre hogy emlékszel vissza?

Két évvel ezelőtt Hatvanban indultam először egy országos versenyen, három mérkőzést vívtam meg, ebből kettőt megnyertem. Akkor még nagyon izgultam, sokat hibáztam, egy kis félelem is volt bennem, de a verseny után rájöttem, bíznom kell magamban, abban, amit megtanultam, és amit tudok, azóta magabiztosan lépek a küzdőtérre.

Milyen érzés a tatamin állni?

Egy semmihez sem hasonlítható, felemelő érzés. Mikor a küzdőtéren állok, az agyam átkapcsol, várom a harcot, de már a versenyek előtt egy-két nappal az előttem álló feladatra koncentrálok. Ennél csak egy jobb érzés létezik, amikor a mérkőzés végén az én kezemet emelik a magasba.

A brazil változat miben más, mint a tradicionális jiu-jitsu?

Itt is megvannak a dobások, földre vitelek, de leginkább a földharc dominál, különböző feszítő és fojtó technikákat alkalmazunk, sok birkózó és judo elemet tartalmaz, hasonlatos az MMA-hoz.

Édesapád és a testvéred is ezt a sportot űzi. Mérkőzéseidet át szoktátok utólag beszélni?

Igen, mindig kielemezzük a harcokat, apa elmondja, mi volt a jó, de a hibákra is felhívja a figyelmem. Egyébként nekem nagyon sokat jelent, hogy ott van a versenyeimen, hasznos tanácsokkal lát el, folyamatosan tud motiválni.

IMG_7007-300x225 Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Mire tanított meg a jiu-jitsu?

Kitartásra, hogy soha nem szabad feladni, bármennyire fáj, bármilyen nehéz, a végsőkig küzdeni kell, hogy az álmok megvalósuljanak.

A küzdősporton kívül milyen sportokat szoktál megnézni, illetve mivel kapcsolódsz ki?

Szeretek a természetben sétálni, együtt lenni a barátaimmal, akikkel közös programokat szervezünk, vagy csak összejövünk és beszélgetünk. A sport a szabadidőmben is szerepet játszik, van, hogy előkerül a labda és focizunk, de a Loki, vagy az egyetemi kosarasok meccseire is ki szoktunk járni.

Idén milyen versenyek várnak még rád?

Május 4-én Budapesten lépek legközelebb tatamira, majd 25-én a legfontosabb versenyemre utazok, a németországi világbajnokságra. Onnan éremmel szeretnék hazatérni, hogy milyen színű lesz, az majd akkor kiderül, de nagy álmom, hogy a dobogó legmagasabb fokán állva hallgassam a himnuszt.

IMG_0313-300x209 Molnár Bence: „A sport teljesen megváltoztatta az életemet, egészen más ember lettem”

Milyen távlati céljaid vannak?

Szeretnék továbbra is tagja lenni a válogatottnak, hazai és nemzetközi versenyeken minél eredményesebben szerepelni, minél szélesebb körben népszerűsíteni a sportot. A tanulás is fontos számomra, konkrét elképzelésem még nincs a gimis évek utánra, de mindenképp egyetemen folytatnám a tanulmányaimat, sporttal kapcsolatos szakon. Egyelőre a jelenre koncentrálok, szeretnék minél többet versenyezni.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik olyan problémával küzdenek, mint te is a sport előtt?

Az egészség a legfontosabb, mindig lehet változtatni, változni, ez csak elhatározás és akarat kérdése, soha nem késő elkezdeni. A sport azon felül, hogy pozitívan hat a szervezetünkre, idegrendszerünkre, jellemformáló hatása is van, teljesen átformálja jó irányban az embert.

Szabó Róbert, Bence edzője: Bencének kiváló a hozzáállása a munkához, a feladatokat becsületesen elvégzi, nem hiányzik az edzésekről. Korábban voltak súlyproblémái, de ez már a múlté, sokat tett azért, hogy változtasson életmódján. Ígéretes tehetség, az eddigi eredményei önmagukért beszélnek, korához képest meglepően sikeresen szerepel. Most van abban a korban, mikor leginkább alakítható, van még min dolgoznunk, de a munka javát már elvégeztük. Próbáljuk minél több hazai és nemzetközi versenyen elindítani. Bence példája is bizonyítja, a sport nem korfüggő, a Warrior Gymben is több korosztály megtalálható, a nagyon fiataloktól kezdve a viszonylag idősekig, 60 felettiek is rendszeresen edzenek nálunk, sőt, közel 60 évesen versenyeznek is.