Árva Norbert: „Fogékonyak az új dolgokra, élvezik a játékot, motiváltak”

A DLA U10-es csapatának edzője értékelte az idei szezont, elmondta, minden téren előrelépés volt tapasztalható.

0

47-300x200 Árva Norbert: „Fogékonyak az új dolgokra, élvezik a játékot, motiváltak”

Csapatépítés

Az idei szezonban több újdonsággal is találkoztak a gyerekek, már 6+1-ben játszunk, ezáltal nagyobb lett a pálya mérete, a kapu, valamint már a lesszabályt is életbe lépett. Szakmailag én még ez utóbbit korainak tartom 9-10 éves gyerekeknél, külföldi tornákon nem is alkalmazzák. A szezon elején sokat küszködtünk ezzel, de fokozatosan ráéreztek a srácok, egyre kevesebb már a lesre futás. Érkeztek új játékosok, össze kellett kovácsolni a csapatot, az új gyerekek gyorsan beilleszkedtek, hamar felvették a ritmust. A szezon eleje azzal telt, hogy az új dolgokat megszokják, elsajátítsák a fiúk, de fokozatosan tudtak alkalmazkodni, egyre tudatosabban játszanak. Az egyéni képességek fejlesztése mellett, fontos volt, hogy a nagyobb terület adta lehetőségeket minél jobban ki tudják használni, kombinatívabban focizzanak. Sokat gyakoroltuk a szögleteket, beadásokat, mélységi indításokat, a fejjátékot, labda nélküli mozgást, a visszarendeződést. A srácok lelkesen végezték a feladatokat, a foglalkozások jó hangulatban teltek, boldogan jöttek edzésekre. Fogékonyak az új dolgokra, élvezik a játékot, motiváltak, kialakult egy egészséges versenyhelyzet csapaton belül. A fejlődés mindenkinél megfigyelhető, voltak, akik jobban, voltak, akik kevésbé, de ez életkori sajátosságból adódik. Minden téren előreléptünk, a kapu előtt kell még határozottabbnak lenni, javítani a helyzetkihasználáson, de mindent összevetve, nincs miért elégedetlennek lennem.

Mindkét lábat jól használják

6+1-es Bozsik program keretében, illetve különböző tornákon szerepeltünk, az elején volt egy kis hullámvölgy, az új dolgok miatt, de fokozatosan egyre érettebben játszottak a srácok, jól használták ki a nagyobb kapu adta lehetőségeket, bátran vállalkoztak távoli lövésekre. Ami külön öröm számomra, annak ellenére, hogy minden játékos jobblábas, mindkettőt ügyesen használják, sok gólt szereztek ballal. Amiket edzéseken gyakoroltunk, tudatosan alkalmazták a mérkőzéseken, egyre lazábban futballoztak, fizikálisan bírják a tornák sorozatmeccseit. Legtöbbször uralják a játékot, keresik a társakat, egyre több az átadás, folyamatos a játék. Részt vettünk a Machos Ferenc emléktornán, az ország egyik legjobb korosztályos csapatával, a Videotonnal 2:2-re végeztünk, egy színvonalas, jó iramú találkozón, legyőztük a Ferencvárost, Újpestet, a harmadik helyen zártuk a tornát. A nehezebben induló ősz után, a tavasz nagyon jól alakult, elégedett vagyok a tornákon való szerepléssel és a teljesítménnyel.

Külföldön is megmérettetnék magukat

Hétvégén Gödöllőre utazunk, majd egy hét múlva a hajdúnánási tornával zárjuk a szezont. A gyerekek kapnak egy hosszabb pihenőt, július végén, vagy augusztus elején kezdjük a munkát, első megmérettetésünk terveink szerint, a Karnevál Kupa lesz. Újdonságok nem lesznek, továbbra is a 6+1-es Bozsikban indulunk, az egyéni képességek fejlesztése mellett, a játékrendszer tökéletesítése lesz a feladat, illetve szeretnénk külföldi tornákon is elindulni, megmérettetni magunkat.