Visszatért Debrecenbe a szlovák center

Szlovák gólvágót igazolt a DEAC. Erik Piatak csütörtök délután írta alá a szezon végéig szóló szerződését a Debreceni Egyetem sportklubjának vezetőjével. A ponterős támadó az előző szezon végén a Nagymihállyal a szlovák Extraligába jutott, onnan teszi át székhelyét a cívisvárosba.

0

1-1_2-300x162 Visszatért Debrecenbe a szlovák centerFotó: Derencsényi István

A késmárki születésű center neve ismerősen csenghet a hosszabb emlékezetű debreceni szurkolók körében. A 2015-16-os alapszakasz végén érkezett városunkba, a DHK csapatával részt vett a MOL Liga-rájátszásban; 6 mérkőzésen lépett a jégre és 3 góllal, valamint 7 gólpasszal járult hozzá az előkelő 4. helyezés eléréséhez.

A 186 cm-es magas, 92 kilogramm testsúlyú, jobbkezes támadó 1986. március 6-án született és nem csupán életkora miatt számít a tapasztalt hokisok közé. A HK SKP Poprád csapatában vált érett játékossá, 2003-2004-ben a junior liga mellett pályára lépett a szlovák felnőtt bajnokságban is. Még abban az idényben bekerült az ifi világbajnokságon szereplő szlovák válogatottba, a rákövetkező idényben pedig a junior VB-n kapott lehetőséget. 2009-ig Poprádon hokizott, majd egy évre Montpellier-be, a francia másodosztályba szerződött. A következő idény újra otthon találta, a bártfai csapat (Bardejov) játékosa lett, majd Kassára igazolt, de kölcsönadták a bártfaiaknak. Nyitrán fejezte be a 2012-13-as szezont, ezután a brit bajnokságban próbált szerencsét, a Peterborough Phantoms együtteséhez szegődött és 51 találkozón 75 pontot ért el. 2014-ben még messzebbre költözött és a kazah Gornyak Rudny csapatában hokizott. A következő idény megint Európában találta, a Guilford Flames szerződtette a brit elit ligában. A rövid debreceni kitérőt követően két szezonon át ismét a France2-ben termelte a pontokat a La Roche sur Yon csapatánál. Az elmúlt két idényben a Nagymihály (Michalovce) játékosa volt, hozzájárulva egyesülete feljutásához a szlovák Extraligába. Összesen négy alkalommal szerzett bajnoki címet a szlovák 2. ligában.

Ahogyan a pályakép is mutatja, Erik Piatak játékos-karrierje során öt ország bajnoki küzdelmeiben vett részt, 654 tétmeccsen lépett pályára, melyek során folyamatosan a védjegyének számított a ponterős játék. A briteknél 80 meccsen 103 pontig jutott, a France2-ben 44 találkozón szerzett 53 pontot, de az otthoni átlaga sem volt gyenge; 281 mérkőzésen 74 pont, ennél is fontosabb azonban a legutóbbi két michalovce-i szezonja, amikor mindkétszer pozitív pont/meccs mutatóval zárt, csupán 10, illetve 22 perc kiállítás árán. Rövid MOL Ligás pályafutása idején agresszív, jó szemű, kiváló támadó játékosnak ismertük meg Erik Piatak-ot, akinek ősztől bőven lesz lehetősége arra, hogy fekete-fehér mezben is megcsillogtassa a képességeit.

Érdeklődésünkre válaszolva a szlovák gólfelelős elmondta, hogy elsősorban azért szerződött a mieinkhez, mert a DEAC vezetőedzője és az együttes stábja érdeklődött iránta. – Ezen kívül néhány éve már játszottam itt, tetszett a légkör, a környezet, ezért is döntöttem úgy, hogy visszatérek a város csapatához. Július 22-én fogok először találkozni a játékostársaimmal. Örülnék annak, ha sikerülne az egészségemet megőrizni és a tudásom legjavát nyújtani a jó eredmény érdekében. Mivel az előző két idényben ligabajnok voltam, akkor lennék a legboldogabb, ha ezt az új csapatommal is meg tudnánk ismételni – mondta a szerződéskötés kapcsán a szlovák jégkorongozó, akinek érkezésével már 21 fős a magyar bajnoki bronzérmes DEAC jövő évi kerete. Szintén átigazolási hír, hogy a DEAC-ban tavaly bemutatkozott DHK-nevelésű csatár, Rácz Kristóf egy évig kölcsönben a Vasast erősíti.