Üveges Katalin: „Úgy gondolom, a negyedik helyünk reális”

A DLA-DEAC U19-es csapatának edzője szezon közben vette át az együttes irányítását. A kezdeti nehézségek után egyre jobban egymásra talált edző és a csapat.

0

dsc_0042_custom_-300x200 Üveges Katalin: „Úgy gondolom, a negyedik helyünk reális”

Szezon közben kezdték a közös munkát

Október közepén kértek fel kértek fel, hogy vegyem át a kiemelt bajnokságban szereplő leány U19-es csapat irányítását. Pár nap gondolkodási időt kértem, mivel csak olyan feladatot szoktam elvállalni, amiben tudom, hogy ki tudok teljesedni. Az elején kissé bizonytalan voltam, hiszen soha nem dolgoztam nagypályás csapatnál, viszont úgy gondoltam, abból a tudással, amit játékosként szereztem, tudok meríteni. Az első időszak nem volt könnyű, nem ismertem a játékosokat, bajnokság közben kellett feltérképeznem a lányok képességeit, ki milyen tudással rendelkezik, illetve a mezőny többi csapatáról is menet közben kaptam tisztább képet, mondhatjuk, szinte nulláról kezdtem el a munkát. Az ismeretek birtokában már tudatosabban lehetett felépíteni az edzéseket, ezáltal könnyebbé, gördülékenyebbé vált a közös munka. Több helyen változtattam, magabiztosabbak lettek a lányok, nagy önbizalommal játszottak a mérkőzéseken. Csapatépítő tréningeket is beiktattam a programba, egyre jobban összekovácsolódott a gárda, egységesebbek lett a társaság. A téli felkészülésünket megnehezítette az időjárás, a havazás miatt sokszor nem tudtunk szabadban edzeni, ilyenkor konditermi és fitness edzéseket végeztünk, az erőnléti munka nagy hangsúlyt kapott. Úgy gondolom, hasznosan telt ez az időszak, amiket elterveztem nagyjából sikerült megvalósítani, a lányok jól álltak a munkához, elégedett voltam a felkészüléssel.

Reális helyezés a bajnokságban

A bajnoki szereplésünkkel is elégedett vagyok, talán a Videoton elleni tavaszi mérkőzés után maradt bennem hiányérzet, úgy éreztem, azt a találkozót megnyerhettük volna. A mérkőzéseken általában jellemző volt ránk az álmos kezdés, ezen mindenképp változtatnunk kell a jövőben, viszont a második félidőbeni parádés játékunkkal mindig kompenzáltuk a rossz kezdést. Nagyban megkönnyítenénk a dolgunkat, ha két félidőn keresztül tudnánk stabil, jó teljesítményt nyújtani. Úgy gondolom, a negyedik helyünk reális, az előttünk végzett csapatok, Győr, MTK, Ferencváros keretében olyan játékosok léptek pályára, akik már a felnőtt bajnokságban pallérozódnak. A lányok teljesítményével, játékhoz való hozzáállásával elégedett voltam, nyugodtan kijelenthetem, jó évet zártunk.

Változások a keretben

A játékosok most megérdemelt pihenőjüket töltik, hosszú és fárasztó szezonon vagyunk túl, többen a futsalcsapatban is pályára léptek bajnoki mérkőzéseken, szükség van arra, hogy feltöltődjenek a lányok. Július közepén kezdjük a munkát, bár iskolakezdésig nem tudunk minden edzésen teljes létszámmal készülni, hiszen a vidékiek kollégium hiányában nehezen tudják megoldani a bejárást. Az erőnléti és technikai edzések mellett nagy hangsúlyt kapnak a mozgáskoordinációs feladatok, sokat fogjuk gyakorolni a labda nélküli mozgásokat, illetve egyéni képzés keretében a posztokból adódó feladatokat. Augusztus közepén edzőtáborba vonulunk, kemény munka vár majd a lányokra, valamint több edzőmérkőzés is szerepel majd a programban. Szeretném, ha javulna a játék minősége, amiket kérek, megbeszélünk mérkőzések előtt, már az első félidőben viszont látni a pályán. Összjátékban kell még javulnunk, arra törekszünk, hogy minél többet alkalmazzuk a rövid, gyorspasszos játékot, minél tudatosabbá tegyük a labda nélküli mozgást. A keretben lesznek változásunk, sajnos egyik meghatározó játékosunk, Sain Anna távozik, viszont Pintye Vivien marad, illetve több játékos felkerül az U16-os együttesből, akiket be kell építeni a csapatba. Mivel a következő bajnokságban a futsal és a nagypályás labdarúgás külön válik, ezért azokra, akik a termi fociban meghatározó játékosok, nem számíthatok az U19-es együttesnél. Úgy gondolom, ha a következő szezonban meg tudjuk ismételni idei teljesítményünket, elégedettek lehetünk. Köszönöm a lányoknak az egész éves munkát, nagyon büszke vagyok rájuk.