Becsky István: „szeretnénk meghálálni a bizalmat”

A vidéki városok közül egyedül Debrecen büszkélkedhet azzal, hogy három utánpótlás nevelő műhely is akkreditált akadémiai minősítést kapott. Ezen utánpótlás együttesek egyike, a Debreceni Kosárlabda Akadémia. Becsky István, akadémiai vezetőt kérdeztük, milyen változást hoz ez a minősítés a DEBKA életében.

0

61384496_1285005214990839_6392866830762901504_o-300x200 Becsky István: „szeretnénk meghálálni a bizalmat”Fotó: DEBKA

Hét-nyolc éves munka gyümölcse

Az, hogy a Debreceni Kosárlabda Akadémia akkreditált akadémiai minősítést kapott, egy hét-nyolc éves kitartó és szisztematikus munka gyümölcse. Kollégáimmal nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban, eljutottunk arra a szintre az utóbbi években, hogy debreceni csapatok nélkül nem rendeznek már országos döntőket. Munkánk eredménye, hogy a korosztályos válogatottakba is adunk játékosokat. Szakember gárdánk is erősödött, eddig „csak” Horváth Imre volt tagja az utánpótlás válogatottak szakmai stábjának, de már Berényi Sándor is segíti a korosztályos nemzeti csapat munkáját. Ez a minősítés annak is köszönhető, hogy debreceni játékosokra épült felnőtt együttesünk három éve feljutott az első osztályba, sikerült is megragadnunk az élvonalba, stabil csapatként tekintenek ránk.

Élni kell a lehetőséggel

A támogatásnak köszönhetően, több nemzetközi tornán és edzőtáborban tudunk a jövőben részt venni a gyerekekkel. Nem csak megtartani, bővíteni is szeretnénk a szakmai stábot, hazai és külföldi szakemberekkel. Szeretnénk a csapatedzések mellett kidolgozni egy olyan egyéni képzési rendszert, mely még jobban szolgálja a gyerekek fejlődését. Nem csak kosár specifikusan, hanem fizikálisan is, mert ebben, nem csak kosárlabdában, 14 és 18 éves kor között le vagyunk maradva Európától. A képzés mellett számunkra az is nagyon fontos, hogy fiataljaink az iskolában is jól teljesítsenek, idővel minél többen folytassák tanulmányaikat egyetemen. Ezzel a lehetőséggel kötelességünk élni, azért fogunk dolgozni a jövőben, hogy minél több játékost neveljünk ki a magyar, ezen belül a debreceni kosárlabda számára, illetve a válogatottnak. Eddig is arra törekedtünk, hogy minél jobb körülményeket biztosítsunk, szeretnénk infrastruktúrában is előre lépni, hogy minél több gyereket tudjunk fogadni. Ez egy teljesen új rendszer, még mi sem tudjuk, milyen kötelezettségekkel jár. Kosárlabdában mindössze négy akadémia kapott ilyen minősítés, hatalmas megtiszteltetés, hogy az egyik mi lehetünk, de ez egyben óriási felelősség is, szeretnénk meghálálni a bizalmat. A minősítés első körben négy évre szól, de minden évben felülvizsgálhatják.