Urbin Péter: „egy kiegyensúlyozott, sikeres féléven vagyunk túl”

A DEAC NB-III-as labdarúgócsapatának 35 éves támadója már készül az aktív játék utáni életre, visszavonulása után edzőként képzeli el a jövőjét, de most a jelenre koncentrál, bízik abban, tavasszal még sikeresebben szerepel az egyetemi gárda.

0

75210171_2557940887633114_5326661446006734848_o-300x200 Urbin Péter: „egy kiegyensúlyozott, sikeres féléven vagyunk túl”Fotó: DEAC

A holtszezonban sokat foglalkoztál azzal, hogy ki lesz a DEAC új vezetőedzője?

Gyakran volt ez téma közöttünk a téli szünetben, úgy gondolom, csapattársaim nevében is mondhatom, izgatottan vártuk, ki lesz az új vezetőedző. Menet közben több név is felmerült, de szerdán, úgymond felszállt a fehér füst, hivatalosan bejelentették Schön László érkezését. Az új szakvezetővel, ellenfélként Cegléden találkoztam, azt a mérkőzést egyébként 3:0-ra megnyertük. Kicsi a hazai futballközeg, sok egykori csapattársamnak volt már az edzője, akik csak jót mondtak róla. Fiatal, játékospárti, ambiciózus, olyan, mint a csapatunk, törekvő. Hamarosan elkezdjük a közös munkát, bízok benne, az ő irányításával is ugyan olyan sikeresek leszünk, mint Kondás Elemérrel.

Azért Kondás Elemér elég magasra tette a mércét…

Azért egy kétszeres magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa győztes edzőről beszélünk, nagy szakmai tudással rendelkezik, több magasabb osztályú csapattal volt eredményes. Van egy kialakult elképzelése a futballról, amit átadott a csapatainak, köztük nekünk is. Irányításával eredményesek voltunk, jól szerepeltünk a bajnokságban, második helyen zártuk az őszi szezont. Valahol büszkék lehetünk arra, hogy kinevezték az ETO vezetőedzőjének, de az élet nem áll meg, az a dolgunk, hogy alkalmazkodjunk a a DEAC új szakvezetőjéhez és vele ugyan olyen sikeresek legyünk, esetleg jobb eredményt érjünk el.

Visszagondolva az előző félévre, hogy értékelnéd a csapat teljesítményét?

Úgy vélem, egy kiegyensúlyozott, sikeres féléven vagyunk túl, stabilak voltunk, nagy törések nem voltak a játékunkban. Néhány idegenbeli mérkőzést rontottunk el, gondolok itt a Tiszaújváros és a Gyöngyös elleni vereségre. A többi találkozón domináltunk, jól játszottunk, sok gólt szereztünk. Úgy gondolom, várakozáson felüli volt a csapat őszi szereplése, ez pedig megalapozhatja a következő félévet. Ezen az úton kell tovább mennünk, a csapat hangulata jó, önbizalommal telve várjuk a folytatást, ha sikerül átmenteni a jó formát, szép tavasz elé nézünk.

A saját teljesítményeddel mennyire vagy elégedett?

Elég furcsán alakult a nyaram, Békéscsabáról igazoltam a Balmazújváros csapatához, pedig a csabai vezetők szerették volna, ha még egy évig maradok. Nyáron viszont megszületett a kisfiam, a családdal ezért úgy döntöttünk, hazaköltözünk. Az Újváros ajánlata jónak ígérkezett, végül rossznak bizonyult, alig kezdtem el a munkát, két hét múlva megszűnt a klub. Örömmel fogadtam a DEAC megkeresését, nem derogált az NB-III-ban futballozni. Viszont van egy szabály, profi státuszból áttérve az amatőrbe, bizonyos ideig nem lehet játszani. Az első négy fordulóban nem léphettem pályára, a csapat sikeresen szerepelt, három győzelem mellett egy döntetlennel kezdtünk. Később már játszhattam volna, de természetesen Kondás Elemér senkivel, velem se kivételezett, ki kellett várnom a soromat. Nem sértődtem meg ezen, keményen dolgoztam az edzéseken, végül úgymond eljött az én időm. Többször is kezdőként léptem pályára, kezdett kialakulni a játékom, gólokat szereztem. Természetesen, annak ellenére, hogy a végén jól ment a játék, nem lehetek elégedett a teljesítményemmel, mindig lehet jobbat nyújtani, próbálom tavasszal ott folytatni, ahol ősszel abbahagytam.

Korosztályos csapat edzője is vagy, ez már azt jelenti, készülsz a futball utáni életre?

Egyértelműen ezzel a céllal kezdtem el képezni magam, jelenleg B licenccel rendelkezek, már Békéscsabán is dolgoztam segítőként 8-9 éves gyerekekkel, most pedig a DEAC-nál idősebb korosztályt irányítok. Célom, hogy a legmagasabb képesítést is megszerezzem, addig próbálok minél több rutinra és tapasztalatra szert tenni. Hosszútávon mindenképp az edzői pályán képzelem el a jövőmet, szeretnék egyszer felnőtt csapattal dolgozni.

Akár a DEAC vezetőedzőjeként?

Természetesen, egy ilyen lehetőséget nem lehetne visszautasítani, ha egyszer felkérnének, irányítsam a csapatot, boldogan vállalnám. Ez viszont még odébb van, egy esetleges felkérésig még sokat kell tanulnom, tapasztalnom.

Mik a céljaid a közeljövőben?

Úgy gondolom, talán már ki lehet jelenteni, hogy megpróbáljuk kiharcolni a feljutást. Ez a következő félév nagy feladata, véleményem szerint a csapat, a klub, az egyetem megérdemelné az NB-II-t. Szeretnék még pályára lépni magasabb osztályban a DEAC színeiben. Arra, hogy meddig folytatom még a futball, nem tudok pontos dátumot mondani, viszont az biztos, csak addig, míg örömöt okoz a játék. Amikor ezt már nem érzem, szögre akasztom a stoplist, maximálisan az edzői feladatokra fogok koncentrálni. Még van egy célom, korosztályos csapatommal szeretnénk megnyerni a bajnokságot.

Visszagondolva a játékos pályafutásodra, elégedett vagy, esetleg maradt benned hiányérzet?

Úgy gondolom, tartalmas pályafutás van mögöttem, kétszer voltam az NB-II, egyszer az NB-III gólkirálya, jó csapatokban játszhattam. Talán az élvonalbeli mérkőzések számában maradt bennem hiányérzet, lehetett volna több. Volt is rá lehetőségem, de valamiért mindig meghiúsult. Én még akkor kezdtem, mikor az MLSZ azon törekvése, miszerint minél több fiatal lépjen pályára, ennek fejében anyagilag támogatja a klubokat, még nem létezett. Visszagondolva az elmúlt évekre, összességében jó volt, nagyon sok barátra tettem szert, rengeteg élménnyel gazdagodtam. Hátra nem nézek, csak előre tekintek, a múlton nem szabad rágódni, de nem változtatnék meg semmit.