Egy negyed rövidzárlata vereséghez vezetett

Három negyeden keresztül nagyszerűen játszott a DEAC kosárlabdacsapata a Sopron KC otthonában, ám a 23 ponttal elveszített harmadik felvonás megpecsételte a Kovács-csapat sorsát.

0

5e235cca1fe9d-300x177 Egy negyed rövidzárlata vereséghez vezetettFotó: DEAC

Nem a legjobb előjelekkel várhatta a mérkőzést a Debreceni Egyetem csapata, hiszen Omenaka után a csapat pontgyárosa, Boriszov sem tudta sérülés miatt vállalni a játékot. A kezdőötösben így helyet kapott a nemrég igazolt Drenovac és némileg meglepő módon Somogyi is. A találkozó elején Tóth Ádám volt nagyon aktív, ő szerezte a DEAC első három kosarát, de a Sopron Kinney révén tartotta a lépést. A folytatásban Manigat vette hátára a csapatot, ám nem csak feliratkozott a pontdobók közé, hanem rögtön négy triplát is értékesített (17-15). A negyed végére kezdett összeállni a DEAC védekezése is, a kanadai hátvéd és Tóth vezérletével sikerült újra átvenni a vezetést, sőt Harrison utolsó másodperces hárompontosával négypontos fórra tettek szert.

A rövid szünet után ott folytatták a felek ahol abbahagyták, Tóth közelről, Harrison pedig távolról volt eredményes, a vendéglátók két közelivel tartották a lépést. Kovács Adrián szemmel láthatóan jól felkészítette csapatát, nagyon nem ízlett a soproniaknak a DEAC védekezése, 27-34-nél időt is kértek. Ez sem lendített sokat a csapat szekerén, Drenovac és Tóth duplái után már kétszámjegyű volt a különbség (27-38). Carter faultproblémái miatt alacsony szerkezetre váltott az SKC, de mivel nem ültek a kinti dobásaik, így a hajdúságiak uralták a mérkőzést. Bognár zsákolásával már 12 is volt közte, ám ezt követően Thompson megrázta magát, vezérletével egy 9-0-s etapot produkált a Sopron, így a nagyszünetre újra látótávolságon belülre kerültek (39-42).

A fordulás után tovább robogott a házigazda, négy egymást követő kettes után már 17-0-ra nyúlt a sorozatuk, át is vették a vezetést (47-42). Manigat fújt ébresztőt egy távolival és egy kettő plusz egyes akcióval, de a Sopron ezt követően is lendületben maradt, szinte minden támadásból kosarat szereztek, a negyed derekán már ők vezettek tízzel (58-48). Érthetetlenül nagy gödörbe került a DEAC, alig két perc alatt újabb tíz egységnyit tettek közé a hazaiak, Kovács Adrián második idejét is kikérte (68-48). A hazaiak a harmadik felvonásban 40 (!) pontot jegyeztek, ezzel gyakorlatilag el is döntötték a találkozót.

A kiütéssel is felérő harmadik tíz perc után újra magára talált a DEAC, de sokat elárul, hogy az elmúlt hetekben parádézó Moody csak a 32. percben szerezte meg első pontjait. Nagyon nagy energiákat mozgósítottak a felzárkózás érdekében, s Tóth zsákolásával négy perccel a vége előtt ismét tízen belülre kerültek (86-77). Egy perccel a vége előtt a center hármasával már csak öt volt közte, de a Sopron nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából, s végül megérdemelt győzelmet aratott.

Sopron KC – DEAC 98-85 (21-25, 18-17, 40-17, 19-26)

SKC: Kinney 12/3, Thompson 15, RIVERS 22/12, Takács -, CARTER 14 csere: JOGELA 18/3, Werner -, SUPOLA 17,  Fazekas

Ezdő: Kosztasz Flevarakisz

DEAC: Moody 12/3, Somogyi -, MANIGAT 22/15, Drenovac 4, TÓTH Á 23/3. csere: HARRISON 16/6, Bognár 8, Polyák –

Edző: Kovács Adrián

Kovács Adrián: Jól kezdtük a mérkőzést, sokáig rendben mentek a dolgok, majd miután tetemesebb előnyre tettünk szert, valamiért megtört a játékunk, a Sopron pedig egyre inkább erőre kapott. A fordulás után olyan periódus következett, amit nehéz megérteni és elfogadni, rengeteg olyan hibát követtünk el, amit egyszerűen nem szabad megengednünk magunknak. Összeesett a védekezésünk, nem segítettünk egymásnak, nem hajtottuk végre azokat a dolgokat, amiket elterveztünk a félidőben. Akkora előnyt adtunk az ellenfélnek, amiből már nehéz volt felállni, egy mérkőzés negyven percig tart, nem lehetnek ilyen kihagyásaink. El kell gondolkodnunk, rendet kell rakni a fejekben, hogy ne kerüljünk mégegyszer ilyen szituációba.