Remekül harcoltak az egyetem ifjú karatékái

Február 15-én, Hajdúnánáson rendezték meg a X. Hódos Imre Kupát, amelyen 26 csapat összesen 256 versenyzője mérte össze tudását kata (formagyakorlat) és kumite (küzdőgyakorlat) versenyszámokban.

0

ŐK_DEAC-1-1536x1446-300x166 Remekül harcoltak az egyetem ifjú karatékáiFotó: DEAC

A DEAC karate utánpótlás-szakosztály 7 versenyzővel képviselte az egyetemi klubot. Karatékáink derekasan kitettek magukért, és 13 éremmel tértek haza a cívisvárosba.

Őri Panna Krisztina (7. kyu), a 8-9 éves leány formagyakorlatban, népes mezőnyben hozta haza sokadik alkalommal a kata aranyat. Magabiztosan végrehajtott gyakorlattal állt ki a tatamira, így az öt fős bírói testület mind a zászlós elődöntőben, mind a pontozásos négyes döntőben a DEAC versenyzőjének gyakorlatát látta győztesnek.

Lisztes Tamara (8. kyu) az 5. helyen végzett a 10-11 évesek között katában, egy igazán szép, fejlődést mutató Heian Shodan gyakorlattal. Tamara citromsárga öves, és nagy szorgalommal készül a narancs övet megszerezni, melyhez a nánási versenyre való felkészülés sokat segít.

Őri József Béla (4. kyu) a 12-13. éves kék öves fiúk között katázott. Eddigi versenykarrierje legszebb Bassai Dai formagyakorlatával lépett tatamira, mellyel az ezüstérmet érdemelte ki a dombóvári klub bajnoka után. Szabad küzdelemben kiegyensúlyozottan szerzett ezüstérmet, ami jó ráhangolódásnak bizonyult a későbbi csapat küzdelmi számoknál, mivel ott 2 wasarival sikerült győznie a szintén dombóvári ellenfelével szemben.

Bessenyei Máté (4. kyu) a 15-16 éves kék öves mezőnyben indult Bassai Dai formagyakorlattal. Máté az alapozási időszak alatt végig nagyon motivált volt, mely meg is hozta az eredményt, mivel a DEAC karatékája állhatott a dobogó tetejére. Egyéni küzdőgyakorlatban sok új technikai elemet próbált kivitelezni, melyre a nánási felkészülési verseny adekvát lehetőségeket teremtett, így kumiteban 2. helyen végzett.

Jámbor Zsófia (4. kyu) a 16-17 éves leányok között indult mindkét egyéni versenyszámában. Katában Heian Sandan gyakorlatot mutatott be, melyet a felkészülési időszakban súlyozottan gyakorolt. Küzdelmei során harcias ellenfeleket kapott, és majd 6 percet harcolt folyamatosan. Lelkes hozzáállásának és kitartásának köszönhetően mindkét számában bronzérmet szerzett.

Orosz Adrián (6. kyu) a felnőtt kategóriában indult formagyakorlatban. Nagyon erős és magasabb övfokozatú mezőnyben végzett a 6. helyen a Heian Godan gyakorlattal. A kétkörös végrehajtás viszont előnyére vált a zöld öves testnevelő tanár hallgatónak, mivel a felnőtt csapat kata versenyszámban így még magabiztosabb volt a kivitelezése, és abban a számban megérdemelt lett a DEAC felnőtt kata csapat bronzérme.

Jámbor István (2. kyu) felnőtt kata versenyszámban Bassai Dai gyakorlatot mutatott be. A mezőny itt is erős volt, mivel több fekete öves is indult, viszont a DEAC versenyzője még csak barna öves. István gyakorlata a dobogó 3. fokára volt elég. Egyéni küzdelemben körmérkőzést határoztak meg a bírók, ahol nagykállói és gödöllői versenyzőkkel küzdött. Határozott kumite végrehajtásával a 3. helyezést érdemelte ki.

Csapat eredmények – kata:

Őri József Béla – Őri Panna Krisztina – Bodó Miklós: a csapat aranyérmet szerzett a 10-13 éves korosztályban, egy gyönyörű Heian Shodan gyakorlattal. Sokat készültek, de a várakozásnál is jobb végrehajtást sikerült produkálniuk Jozef vezetésével, így megérdemelték a dobogó csúcsát.

Jámbor Zsófia – Őri Panna Krisztina – Őri József Béla: teljesítményük a 6. helyre volt elég. A csapat Heian Shodan gyakorlatát magabiztosan mutatta be, ezzel a népes indulók között a középmezőnyben voltak várhatóak. Hozzátartozik a tényekhez hogy Pancsinak (9 éves) nagyon nehéz dolga volt, mivel Zsófi 16 éves, Jozef pedig 12 éves, és az ő lépéshosszukat, illetve kondíciójukat kellett követnie, melyet egyébként sikeresen abszolvált.

Jámbor István – Bessenyei Máté – Őri József Béla: felnőtt csapat katában indulva szerezték meg a 2. helyett. Az alapozási időszak elején merült fel, hogy egy magasabb szintű katát kellene a csapatnak begyakorolni, így esett a választás a Jion gyakorlatra. A DEAC csapata Jozef vezetésével lépett tatamira, és pályafutásukban első alaklommal mutattak be a Jion katát, mely ezüstérmet hozott az egyetemi klubnak.

Bessenyei Máté – Jámbor István – Orosz Adrián: a csapat Heian Godan katával készült a versenyre. Az erő, a harmónia, a harci szellem megfelelő volt. Ez a formagyakorlat Adriánnak a közelgő kék öves vizsgájában is kötelező elem, így remek felkészülési gyakorlat volt, ami ráadásul egy bronzérmet érdemelt.

Csapat eredmények – kumite:

Őri József Béla – Bodó Miklós – Bessenyei Máté: csapatunk egy úgynevezett „ippon shobu” egypontos rendszerű szabad küzdelemben indult. Tekintettel arra, hogy a nánási kupa felkészülési verseny, azért azt a szakmai utasítást kapták a versenyzőink, hogy „mérjék meg” magukat, próbáljanak olyan kombinációkat kivitelezni éles körülmények között, amit egy magasabb szintű versenyen pl. a közelgő Diákolimpián már nem szabad tesztelni, mert addigra azokat ki kell csiszolni. A DEAC csapata korrekt hozzáállással a 2.helyet érdemelte ki.

Felkészítők: Senpai id. Jámbor István 1. Dan,

Senapi Jámborné Molnár Éva 1. Dan,

Senpai Győri István 1. Dan.