Kerekes Gréta: „úgy fogom fel, a jó Isten adott még egy kis időt”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hivatalosan bejelentette, hogy a Tokiói olimpiát elhalasztják, melyet jövőre fognak megrendezni. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola gátasát, természetesen arról is érdeklődtünk, hogy éli meg a jelenlegi helyzetet.

0

90617824_587791788482803_3769597271331569664_n-300x137 Kerekes Gréta: „úgy fogom fel, a jó Isten adott még egy kis időt”

                                                                                                      “örülök, hogy huzamosabb ideig szüleimmel lehetek”

Okos döntés a halasztás

Nyilván nagyon nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy idén nem rendezik meg az olimpiát, de mindent mérlegre téve, ez volt a szervezőktől a legokosabb lépés. A világ nehéz időszakot él át, főleg az olaszok, franciák, spanyolok, egyre nagyobb méreteket ölt a járvány, az egészség védelme mindenek fölött áll. Jelenleg az a legfontosabb, hogy kilábaljunk ebből a helyzetből, de ez csak úgy lehetséges, ha összefogunk és mindent megteszünk a biztonságunkért.

Nem tragédiaként élte meg a halasztást

Véleményem szerint, ha megrendezik nem lett volna teljes az olimpia, nagyon sok sportoló maradt volna távol. Én se örültem volna az idei rendezésnek, az egészségemet én is féltem. Nem tragédiaként élem meg, hiszen nem törölték, csak elhalasztják, nincs ezzel semmi probléma, eddig is azért dolgoztunk, hogy a legjobb formában legyünk. Jövőre ugyanolyan állapotban kell lennünk, mint idén lettünk volna. Azoknak a sportolóknak a legrosszabb, akik úgy tervezték, ez lesz pályafutásuk utolsó olimpiája és Tokió után visszavonulnak. Számukra ez egy nagyon szörnyű érzés lehet, maximálisan megértem őket. Szerencsére én még nem tervezem, hogy szögre akasztom a futócipőt, közel sincs még vége sportpályafutásomnak. A jelenlegi helyzetet úgy fogom fel, hogy a jó Isten adott még egy kis időt, hogy nyugodtabban felkészüljek. Kicsit nyögvenyelős volt az év eleje, haragszok is magamra, mert az olimpia évében jobban szerettem volna kezdeni a szezont.

Továbbra is motivált

Az elmúlt hetekben a bizonytalanság volt a legrosszabb minden sportolónak, nem tudtuk mire készüljünk. Mióta Magyarországon is megjelent a vírus, folyamatosan azt halljuk, maradjunk otthon, természetesen, mivel én is féltem a szüleimet, hazajöttem. Egy hete még arról lehetett olvasni, az eredeti időpontban megrendezik az olimpiát, így kellemetlen helyzetbe kerültünk, mert készülnünk kellett. Lehetett sejteni, hogy végül a halasztás mellett fognak dönteni, de míg ezt hivatalosan nem jelentették be, kerestük a kiskapukat és edzettünk. Egyenlőre az augusztusi Európa-bajnokságot sem mondták le, amíg a kontinensviadalról sincs végleges döntés, úgy készülök, hogy rajthoz állok. Ahogy Hosszú Katinka fogalmazott – sajnos sokan félreértették – egyik napról a másikra élünk, én is elkezdtem egyik napról a másikra készülni. Jelenleg nem arra gondolok, hogy jövőre olimpia és világbajnokság lesz, bezárkóztam a kis burkomba és próbálom túlélni a mostani helyzetet. Bizakodok, hogy minél hamarabb visszatér minden a rendes kerékvágásba, és újra ott lehetek a pályán, ismét versenyezhetek. Nem aggódok a formám miatt, továbbra is motivált vagyok, otthon dolgozok, amit edzőm, Tomhauser István előírt számomra elvégeztem. Járok futni, mert az állóképességet fenn kell tartani, de próbálok ügyelni arra, ne találkozzak emberekkel.

Próbál pozitív maradni

Eléggé megdöbbentem, mikor azt láttam múlt héten, hogy milyen sokan kosaraznak, fociznak, futnak az Oláh Gábor utcai Sportkomplexumban. Konkrétan olyan hangulat volt, mintha majális lett volna, szerintem ez felelőtlenség. Mint oly sokan én is azt tanácsolom, aki nem dolgozni, vagy bevásárolni megy, az maradjon otthon. Én is próbálok pozitív maradni, örülök, hogy huzamosabb ideig szüleimmel lehetek, élvezem az itthoni légkört. Kicsit furcsa volt, mikor hazaértem egy nagy bőrönddel és ruháimat bepakoltam a szekrényembe, ez talán 18 éves koromban történt utoljára. Egy rohanó világban élünk, kevés időt töltünk szeretteinkkel, használjuk ki a jelenlegi helyzetet. A család és az egészség mindennél fontosabb, vigyázzunk szeretteinkre és egymásra.

K.Z.T.