Jávor Barna: “A játékosok hozzáállásával nem volt probléma”

A Debreceni Kosárlabda Akadémia U14-es fiúcsapatának vezetőedzője értékelte a csonka szezont.

0

Debrecen-u14A-300x225-300x225 Jávor Barna: "A játékosok hozzáállásával nem volt probléma"Fotó: DEBKA

Sajnos a szezon idő előtt befejeződött, de a kérdés így is elkerülhetetlen: Mennyire vagy elégedett az idei teljesítményetekkel?

Magát a bajnokságot két részre bontanám. Az egyik része a három alapszakasz forduló, a másik része pedig a lejátszott négy főtábla forduló; ezek külön elemzést igényelnek. A felkészülésünk úgy gondolom jól sikerült, amit elterveztünk Gál Balázs kollégámmal, azt meg tudtuk valósítani. A bajnokság első felében sajnos nem találkoztunk hozzánk hasonló vagy erősebb csapattal, így azon volt a hangsúly, hogy mindenkinek játéklehetőséget biztosítsunk és jobban megismerjük a játékosokat. Ezeket a mérkőzéseket maximálisan a gyakorlásnak szenteltük, sokszor alkalmaztuk például hogy magasabb játékosaink alacsonyabb embert fogtak a mérkőzéseken, ezzel is az ő fejlődésüket szem előtt tartva. A főtábla fordulók az eredményektől függetlenül nagyon hasznosak voltak, erős ellenfelek ellen tudtunk játszani hónapról hónapra. Fő célként azt fogalmaztuk meg, hogy egyénileg előre tudjunk lépni technikai tudásban és fizikalitásban, ehhez mérten alakítottuk az edzéseinket. A játékosok hozzáállásával nem volt probléma, mindenki tette a dolgát. Sok energiát fektettünk a védekezésbe az edzéseken, de a mérkőzéseken sajnos nem mindig láttam viszont a gyakoroltakat, ezen a területen van hiányérzetem. A védekezésből támadásba való átmenet sokszor nem volt elég intenzív, ezért felállt védelem ellen sokszor szenvedtünk. Ha az összképet nézem, vegyes érzéseim vannak az eddig eltelt időszakról, vannak jó és rossz tényezők is.

Képzeljük el, hogy minden a rendes kerékvágásban folytatódott: Meddig juthattatok volna?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Pont ezen a héten lenne egy mindent eldöntő forduló arról, hogy az „A” vagy „B” döntőben szerepelnénk a végelszámolásnál. Ha az eddigi tapasztalatimra és információimra hagyatkozok, akkor úgy gondolom, hogy a bajnokságban 6 csapat kiemelkedik a mezőnyből: Paks, Kecskemét, Zalaegerszeg, Sopron, Szeged, Vasas. Ha az „A” döntő esélyeit nézzük, akkor a fennmaradó 2 helyért óriási harc lett volna. Kis szerencsével odajuthattunk volna a két szabad helyre.

Hogyan érintett benneteket a kialakult helyzet?

Éppen a megelőző hétvégén jártunk Sopronban a 4. főtábla forduló után, és már kezdtük összeállítani a következő 4 hét tervét Gál Balázs kollégámmal, mikor szerdán jöttek az első hírek a kialakult helyzettel kapcsolatban.  Utána felgyorsultak az események, és egyik napról a másikra befejezettnek nyilvánították az összes bajnokságot. Hirtelen jött maga a hír, de úgy gondolom, hogy jelen helyzetben nem volt más választása a szövetségnek. Felelősségteljes és helyes döntés született, hiszen nem lehet a verseny, a bajnoki helyezés a sportolók, edzők, családok egészségénél fontosabb.

Mennyi idő elteltével, és milyen formában tudtatok alkalmazkodni? 

Az élet nem állt meg, miután kiderült a hír, próbáltunk a lehető leggyorsabban átállni az otthoni munkavégzésre. A játékosokkal a Google Classroom alkalmazáson keresztül osztunk meg minden fontos információt és az adott napi, heti edzésterveket, amihez folyamatosan videóanyagokat csatolunk, hogy egyszerűbben tudják kivitelezni a feladatokat. Ezekben az edzésekben javarészt erősítő jellegű illetve labdaügyességi feladatok kapnak helyet, továbbá azoknak, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy rendelkeznek otthon kosárlabda palánkkal, külön dobóprogramot írunk. Próbáljuk minél színesebbé tenni ezt az időszakot, ezért időről időre különböző kaliberű feladatokat adunk, például beszámolót kell írniuk általunk kijelölt mérkőzésekről(saját mérkőzéseink, Euroliga, NBA) A stáb arra törekszik, hogy a és játékosok a lehető legtöbbet hozzák ki a kényszerpihenőből. Itt megragadnám az alkalmat, hogy mindenkit arra buzdítsak, hogy maradjon otthon, vigyázzunk magunkra és egymásra!

Mi a véleményed, hol tartotok a 8 hónappal ezelőtti állapothoz képest, mennyit fejlődtek a fiúk?

Bátran állíthatom, hogy előreléptünk fizikalitás és technikai képzettség tekintetében is. Utóbbira rengeteg hangsúlyt fektettünk év közben. Az erőnléti felkészítésben elévülhetetlen érdemei vannak Széll Gábornak, amiért nagyon hálásak vagyunk. A január közepétől beiktatott heti két külön edzéshez is példás mentalitással álltak a srácok. Ezeken általában az erősítés és a mobilizáció kapott jelentősebb szerepet.