Licska József: “elkezdtünk csapatként gondolkodni”

A kadett lányok vezetőedzőjének véleménye szerint csapatában több olyan játékos is szerepel, akinek lehet esélye karriert építeni a felnőttek között.

0

2020.02.23-kép-300x163 Licska József: "elkezdtünk csapatként gondolkodni"Fotó: DEBKA

Idén a regionális bajnokságban szerepeltetek a lányokkal. Mennyire érzékelhető a különbség az országos versenysorozathoz képest?

A regionális bajnokság színvonalában elmarad az országostól, ettől függetlenül jó meccseket játszottunk. Az ellenfelek többsége nálunk valamivel gyengébb játékerőt képviselt, azonban volt olyan csapat is, akitől bőven tudtunk tanulni. Ha őszinte szeretnék lenni, egyelőre a regionális a mi szintünk, még akkor is, ha rengeteget léptünk előre szeptemberhez képest.

Milyen területen érzékelted leginkább az említett fejlődést?

Az egyik legnagyobb különbség a korábbiakhoz képest, hogy elkezdtünk csapatként gondolkodni. Egész évben igyekeztem arra sarkalni a lányokat, hogy redukálják a felesleges egyénieskedést, osszák meg a labdát. Olyan elemeket építettünk be támadásban és védekezésben is, amik elősegítették a sikeres együttműködést.

Ezzel együtt is akadt valaki, aki ki tudott emelkedni. Papp Lillára gondolok, aki végig rendületlenül termelte a pontokat. Kinek vagy minek köszönhető az ő kiegyensúlyozott teljesítménye?

Lilla egy kiváló játékos és óriási szükségünk van rá, efelől semmi kétség. Szeretném megjegyezni, hogy nagyon sokat köszönhet Kecskeméti János kollégámnak, akitől gyakorlatilag készen érkezett hozzánk. Vele kapcsolatban az volt a kérdés, hogy mennyire tud beépülni a mi rendszerünkbe, és hogy hogyan tud alkalmazkodni a kadett bajnokság viszonyaihoz. Látszólag ez remekül sikerült neki.

Hullámzó kezdés után az utolsó fordulók bizakodásra adhattak okot. Van-e bármi hiányérzeted?

Szerettem volna a legjobb 16 közé jutni a lányokkal, de sajnos ez már a télen elúszott. Innentől kezdve a 17. hely megszerzése volt a cél, ami felé jó úton haladtunk a bajnokság lefújása előtt.

Hogy élitek meg a kialakult helyzetet?

Ami engem illet, nagyon hiányzik a csapat, illetve, hogy edzést tarthassak. A lányok felnőttek a helyzethez, és becsülettel végzik a számukra kijelölt feladatokat. Ekkora kihagyás után nem lesz könnyű visszajutni arra a szintre, ahol befejeztük, de megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a bezártságból.

Milyen gyakorlatokkal próbáljátok formában tartani a lányokat?

Az edzésterv egy részét saját magam állítom össze Széll Gábor kollégám munkái alapján, de vannak gyakorlatok, amit más kluboktól veszünk át. Igyekszünk a lehetőségekhez mérten optimalizálni a feladatokat, így azok inkább erőnléti jellegűek.

Mi a véleményed a játékosok hosszú távú lehetőségeiről?

Az idény legnagyobb problémája a szűk rotációnk volt, többször is a „B” keretből kellett játékosokat kölcsönöznünk. Ha a csak a sajátjaimat nézem, úgy gondolom, többekben is megvan a szív és az akarat ahhoz, hogy idővel a felnőttek közt is kipróbálhassák magukat.