A másodosztály és ami mögötte van

Mint korábban beszámoltunk róla, a Magyar Labdarúgó Szövetség tegnapi döntése értelmében, a DEAC a következő bajnoki évet már az NB-II-ben kezdheti meg. Nem érdemtelenül jutott fel az egyetemi gárda a másodosztályba, sokat tettek érte, mely csapatmunka eredménye.

0

unnamed-300x225 A másodosztály és ami mögötte vanFotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Két és fél éve beszélgettem Dr. Bács Zoltán kancellárral, akkor a Debreceni Egyetem első embere úgy fogalmazott: „Jót tenne a debreceni futballnak, ha pár éven belül a DEAC labdarúgócsapata feljutna az NB-II-be”. Aki ismeri a kancellárt tudja, nem elégszik meg azzal, hogy bármi a vágyak szintjén maradjon, mindent meg tesz annak érdekében, hogy megvalósuljon. Ez a pozitív szemlélet, de mondhatjuk akarnokságnak, a DEAC fejlődését is szolgálja. Az elmúlt években bővült a sportlétesítmények száma (DESOK, teniszközpont), megújult az Egyetemi Sporttelep, a Lovarda, bővült az első osztályú csapatok száma (jégkorong, kosárlabda, tenisz, röplabda, futsal, floorball). Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, a DEAC már több mint egy klub, mára az ország egyik legnagyobb egyesületévé nőtte ki magát, miközben az egyetem más területei, hallgatói létszáma, jelentkezési számai is gyarapodnak. Akár azt is mondhatjuk, hogy a Debreceni Egyetem ebből a szempontból amerikai mintát követ, ahol az egyetemek identitása sok mindenben a sport köré épül. Természetesen ahhoz, hogy az egyetemi klub vezető szerepet töltsön be, sok ember áldozatos munkája is kellett, ez széles körű csapatmunka eredménye. Mindenképp meg kell említeni az egyetem vezetőit, döntéshozó testületeit, a DEAC elnökét, Jávor Andrást, ügyvezetőjét, Lócziné Kovács Mariannát, Lenténé Puskás Andreát, Balogh Lászlót a Sporttudományi Intézet vezetőjét, illetve a szakosztályok vezetőit, a csapatok edzőit és a sportolókat.

Térjünk azonban vissza a labdarúgócsapathoz. Az elmúlt években elég hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat, ez viszont a 2019-2020-as bajnoki szezonban teljesen megváltozott. 2019 nyarán egy új MLSZ szabályozást követően a DVSC és a DEAC vezetői megegyeztek, hogy eljött az ideje a debreceni futballpiramis felépítésének, melyben a DEAC komoly háttere tud lenni a Lokinak is. Ennek szellemében kezdődött el a19/20-as idény megtervezése. Lócziné Kovács Marianna és Pöszmet Tibor jó érzékkel választották ki az új vezetőedzőt, Kondás Elemér személyében. A DVSC egyik sikeredzője garancia volt arra, hogy eredményesebben fog szerepelni a gárda, mint az előző időszakban. Alaposan megerősítették a keretet, olyan labdarúgók érkeztek, akik a régi játékosokkal együtt ki voltak éhezve a sikerre. Tökéletesen sikerült a felkészülés, azt, hogy milyen jól és hatékonyan dolgoztak Kondás mester irányításával a fiúk, már a szezon elején megmutatkozott. Az első 5 fordulót veretlenül abszolválta a csapat, sikeresen szerepeltek a Magyar Kupában. A másodosztály élmezőnyébe tartozó Csákvárt látványos játékkal ütötték ki a sorozatból, majd a másik NB-II-es élcsapat, az MTK ellen is tisztességgel helyt álltak.

A bajnoki sorozatban továbbra is jól teljesített a gárda, sokáig a táblázaton a második pozícióban volt található a DEAC. A 19. fordulóban – az őszi kupakötelezettségektől megszabadulva – viszont már átvették a vezetést egyetemistáink, éppen legjobbkor az aktuális döntéseket figyelembe véve.. A koronavírus-pandémia miatt több mint két hónapig szünetelt a bajnokság, sokáig nem lehetett tudni, mikor folytatódnak a küzdelmek. A Magyar Labdarúgó Szövetség hétfői döntésének értelmében csak az NB-I hátralévő mérkőzéseit játsszák már le, a másod és harmadosztályú bajnokságot viszont befejezettnek tekintik. A feljutókat és a kiesőket, a záró táblázat alapján jelöli ki a szövetség, ennek értelmében a DEAC az NB-II-ben kezdheti meg a következő bajnoki sorozatot.

A döntés végül nem a pályán, hanem a zöld asztalnál született meg, de az egyetemi gárda nem érdemtelenül jutott fel a másodosztályba, a táblázaton elfoglalt helye erre feljogosítja.

Jönnek az új kérdések. Hol játszik a csapat? Jelenleg többségében diákok és munkavállalók alkotják a keretet, hogy lesz ez a jövőben, stb? Biztosan meglesz a válasz ezekre a kérdésekre is.

Ahogy tudósítások végén fogalmazni szoktunk: szép volt srácok!