Sigér ezúttal elszomorította a Lokit

Két hónapos kényszerszünetet követően a Debrecen ferencvárosi vendégjátékával indult újra a magyar futballélet, s bár Bódi szépségdíjas találatával a mieink szereztek vezetést a fővárosban, a debreceni nevelésű Sigér Dávid duplájának köszönhetően fordítottak, így mindhárom pontot otthon tartották a zöld-fehérek.

0

DSC_0167-Large-300x200 Sigér ezúttal elszomorította a LokitFotó: Halmai Balázs / DVSC

Elérkezett a nap, amire idestova két hónapja várnak a futballrajongók, május 23-án, pontban 15 óra 55 perckor útjára indult a labda a Ferencváros és a Debrecen 1. fordulóból elhalasztott összecsapásán. A találkozónak nem csupán sportszakmai okokból volt nagy jelentősége, hiszen már önmagában az a tény is üdvözítő, hogy a pandémia okán elrendelt kényszünetet követően végre élvonalbeli labdarúgó-mérkőzést rendeznek, még akkor is, ha egyelőre nézők nélkül, néma csendben történik mindez. Ami a játékot illeti, a nehezítő körülmények ellenére jó teljesítményt reméltünk előzetesen Vitelki Zoltán fiaitól, ugyanis a címvédő zöld-fehérek otthonában még fanatikus szurkolótáboruk hiányában sem számíthat könnyű mérkőzésre egyetlen gárda sem. A Debrecennek pedig minden pontra égető szüksége van az élvonalbeli tagság megőrzéséért folytatott harcban. Immár nyolc éve annak, hogy legutóbb győztesen hagyta el együttesünk a Ferencváros otthonát, azóta tíz mérkőzésen négy döntetlent sikerült kiharcolnunk, ezúttal azonban a három pontért utaztak a fővárosba a mieink.

Az első néhány megmozduláson még érződött, hogy két hónapos kihagyást követően kell pályára lépniük a játékosoknak, ám kisvártatva megélénkült a mérkőzés: előbb Isael és Lovrencsics beadásai teremtettek veszélyt Nagy Sándor kapuja előtt, majd a túloldalon Tőzsér tanári indításával Varga Kevin tört kapura, Dibusz óriási bravúrral hárított. A nagy lehetőség meghozta a mieink kedvét a támadásokhoz, több ízben sikerült már a középpályán labdát szereznünk, amiből aztán sorjáztak a veszélyes ellenakciók. Mi több, fertályóra elteltével Haris kemény, ám cseppet sem szabálytalan szerelését követően Bódi gondolt egyet, s húsz méterről a kapu jobb sarkába ívelt, megszerezve ezzel a vezetést a Lokinak. Sajnos a válaszra sem kellett sokáig várni, tíz perccel később Boli még a felső lécre fejelt, ám a kipattanót a debreceni nevelésű Sigér Dávid már nem hibázta el. A rövid frissítőt követően szinte azonnal magához ragadta a kezdeményezést a házigazda, Tokmac Nguen lövésénél Kinyiknek a gólvonalról kellett mentenie, ám ezt követően sokáig nem forgott veszélyben a mieink kapuja, a középpályásaink jól tördelték a játékot, Ferenczi és Kusnyír pedig könnyedén lefülelte a ferencvárosi indításokat. Három perccel az első félidő lefújása előtt aztán Sigérről megfeledkezett a debreceni védelem, a fiatal szűrő pedig bizonyította klasszisát, s bombagóllal duplázta meg saját maga, és csapata találatainak számát.

A védelmi megingások ellenére éket cserélt Vitelki Zoltán a szünetben, Adenijit Garba váltotta, az iram pedig annak ellenére csökkent, hogy a hazai technikusok maximumra tekerték az előre felvett szurkolói rigmusok hangerejét… A második félidő első nagyobb helyzetére közel húsz percet kellett várni, ekkor Isael lőtt éles szögből a jobb alsó mellé. Ahogyan arra számítani lehetett, a Ferencváros birtokolta többet a labdát, együttesünk azonban egyáltalán nem futballozott megilletődötten, mezőnyben egyenrangú partnerei voltunk ellenfelünknek, s labdaszerzés esetén több alkalommal sikerült megbontanunk a zöld-fehérek védelmét. Ez történt a 71. percben is, amikor a meglóduló Garbát a tizenhatos sarkánál Botka csak gáncsolás árán tudta megállítani, ám Tőzsér szabadrúgása elkerülte a rövid felső sarkot. Vitelki Zoltán kihasználta az ideiglenes szabály adta egyik extra cserelehetőségét, Luka Milunovics is kapott tizenöt percet, azonban nagyobb helyzetig nem sikerült eljutnunk a hajrában. A túloldalon a szintén csereként pályára lépő Somália még megrezgette a bal kapufát, ám az eredmény már nem változott, a Ferencváros a vártnál nehezebben, de legyőzte hazai pályán a Debrecent, ezzel ötvenedik hazai találkozóján maradt veretlen, míg Vitelki Zoltán fiai elsősorban bátor támadójátékukra alapozhatnak a folytatásban.

Szerhij Rebrov: „Nagy öröm a szurkolóknak, hogy újra magyar labdarúgást láthatnak, s a két hónapos kihagyás ellenére élvezetes mérkőzést játszottak a csapatok. Jól szervezett ellenféllel találkoztunk, Sigér Dávid jelentette ma a különbséget, aki góljai mellett a mezőnyben is jól dolgozott, de a többiekre sem lehet panaszom, megérdemelt a sikerünk.”

Vitelki Zoltán: „A mi helyzetünkben minden egyes pontnak nagy jelentősége van, s úgy érzem, ebben a mérkőzésben benne volt a döntetlen lehetősége. Fizikális problémát nem tapasztaltam, a mutatott játékkal is elégedett vagyok, a kapott góljaink azonban fokozottabb koncentráció esetén elkerülhetők lettek volna.” 

OTP Bank Liga 1. forduló

Ferencváros – Debrecen: 2:1 (2:1)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Botka, Civic – Zubkov (Vécsei 60′), Haratin, Sigér, Nguen – Isael (Skvarka 82′), Boli (Signevich 82′)

DVSC: Nagy S. – Kusnyír, Kinyik, Pávkovics, Ferenczi – Bódi, Haris (Kundrák 67′), Tőzsér (Milunovic 77′), Varga (Csősz 67′) – Adeniji (Garba 46′), Szécsi

Gólszerzők: Bódi 13′ ill Sigér 22′, 42′

P.G.