Fodor András: “egyesületünk tele van friss energiával”

Bár a koronavírus járványnak még messze nincs vége, Európa nagy részén már az óvatos nyitás időszakához érkeztünk. Ahogy telik az idő, a súlyos egészségügyi gondok mellett egyre markánsabban kezdenek kirajzolódni a járvány gazdasági következményei is.

0

fodor-300x200 Fodor András: "egyesületünk tele van friss energiával"Fotó: DEAC

Földrészünk számos országában bajba kerültek a gazdasági szféra jelentős szereplői, nem véletlen, hogy a sportfinanszírozás terén is szaporodnak a kérdőjelek. Nálunk ennél jóval kedvezőbb a helyzet, a prognózisok szerint Magyarországot elkerülik az extrém megrázkódtatások, köszönhetően a veszélyhelyzetben meghozott kormányzati intézkedéseknek és az állampolgárok jórészt fegyelmezett magatartásának. Problémák nyilván voltak és lesznek, biztosra vehető azonban, hogy a mi sportágunk léte nem forog veszélyben. Miközben egyes hokinagyhatalmak háza tájáról aggasztó hírek érkeznek, itthon javában szerveződnek a csapatok, folyamatosan építik a következő idény játékoskereteit. Hasonló a helyzet szűkebb pátriánkban is; a DEAC rekordsebességgel bejelentette 16 játékosát, a napokban David Musial vezetőedző is visszatért nyári pihenőjéről. A DHK játékosai már lassan négy hete gőzerővel edzenek, az éves közgyűlésére készülő klub berkeiben a pozitívumok uralják a közbeszédet. A bizakodás és a jó hangulat hátteréről beszélt Fodor András, a DHK elnöke, aki a felnőtt csapat szakosztályvezetőjeként is tevékenykedik.

Személyes sikereddel indult a hazai jégkorongsport új időszaka, mint köztudott, az MJSZ múlt heti közgyűlésén beválasztottak a szövetség elnökségébe, amihez ezúton is gratulálunk! Mostanáig Éles Krisztina volt az egyetlen debreceni sportvezető, aki helyet kapott a sportág országos irányítói testületében. Úgy véljük, hogy a megválasztásod fontos sportdiplomáciai siker, ugyanakkor jelentős elismerés a debreceni jégkorongsport egésze számára. Szerinted országos szinten melyek azok a célok, amelyeket el kellene érni a jövőben?

A legutóbbi Ligaülésen napvilágra került, hogy két elnökségi tag nem kívánja meghosszabbítani a mandátumát. Erre a fejleményre reagálva jelentettem be, hogy elvállalom a tagsággal járó felelősséget és feladatokat. A jelölési folyamat rendben lezajlott, a KMH és Fehérvár jelölt a tisztségre, végül 178 szavazattal választottak be az MJSZ Elnökségébe. A motivációm egyértelmű; imádom ezt a sportágat és szeretnék még többet dolgozni a fejlesztése érdekében. Egyébként úgy gondolom, hogy debreceni vezetőként eddig is számos fórumon képviseltem a debreceni jégkorong, valamint az egész magyar hoki ügyét. Szerintem a következő időszakban az összes hazai klubnak a nézőszámok fejlesztésére kell összpontosítani és a csarnokok kapacitását maximálisan kihasználva telt házas, vagy csaknem telt házas meccseket kell rendezni, elsősorban a felnőtt találkozók vonatkozásában.

Bizonyos, hogy Debrecenben nem lesz komoly gond ezen a téren, már csak azért sem, mivel a „telt házas rendezés” folyamatos prioritás volt korábban is. Folytassuk azonban utánpótlás ügyekkel, különös tekintettel arra, hogy a DHK-nál rövidesen közgyűlésre kerül sor!

A DHK éves közgyűlését június 11-én, csütörtökön délután tartjuk meg. Bízunk abban, hogy a szülői közösség számos tagja jelen lesz és elfogadják a beszámolót. Két és fél éve vettem át az elnöki tisztséget, rövidesen már a harmadik pénzügyi évet zárjuk. Eddig minden esetben jelentős bevételi többletet tudtunk produkálni, a TAO pályázatot pedig rendszerint 80-90 %-ra töltöttük fel. Mostanra sikerült rendezni az egyesület átvétele idején tetemes saját tőke veszteségét is. 2019 végéig jelentős támogatást kaptunk a Debrecen városától és a Debreceni Egyetem, valamint a TAO támogatók közreműködésével sikerült a pénzügyi helyzetünket stabilizálni.

Hogyan alakultak a klub saját bevételei?

Saját bevételeink további fontos elemét a tagsági díjak képezik. A múlt idény végén elértük a 270-es sportolói létszámot, ez az adat is jelzi, hogy éves szinten jelentős összegről van szó és számunkra különösen fontos fejlemény, hogy a szülői közösség a tagdíjakat rendszeresen és időben befizeti. A befolyt pénzeszközöket a TAO-s programok önköltségére szoktuk fordítani. Az említetteknél kisebb, de számottevő a hokibolt és a korcsolyakölcsönző bevétele is. Itt szeretném megemlíteni, hogy az elmúlt egy évben jelentős módosulások történtek a TAO finanszírozás pénzügyi feltételrendszerében; az adókulcs 16%-ról 9%-ra csökkent, ezen kívül számos olyan adminisztrációs változás történt, amelyek megnehezítik a támogatások összegyűjtését. Kiemelt köszönet jár azoknak a szülőknek és elnökségi tagoknak, akik saját kapcsolatrendszerük igénybevétele útján is segítették egyesületünk forrásszerzését. A 2020-21-es szezon finanszírozását illetően bizakodó vagyok, de még rengeteg munkára lesz szükség ahhoz, hogy beérkezzenek a tervezett bevételek. Emiatt sajnos fel kell készülni arra is, hogy egyes esetekben ki kell majd lépni az elmúlt évek komfortzónájából.

Úgy hírlik, küszöbön áll az új épületszárny használatba vétele, ami reméljük, jó időre véget vet a folyamatos helyhiánynak.

Az új épületszárnyon az utolsó simításoknál végzik, június végére várhatóan egyenesbe kerülünk. Ezt követően megtörténik a műszaki átadás, amivel európai szintű öltözőket vehet birtokba a felnőtt csapat és a juniorok is. Az öltözőkön kívül berendezünk egy metodikai oktatótermet, amelyik az utánpótlás korosztályok elméleti felkészítését szolgálja majd, a legkorszerűbb multimédiás eszközök igénybevételével. A jövőben az új épületrészben tartjuk meg az egyesületi rendezvényeket, kiemelten a közgyűléseket és a szülői értekezleteket. A létesítményben irodához jutnak az egyesület munkatársai, tágas öltözőt kapnak az edzők, emellett raktárhelyiséget és mosodát is berendezünk. Jelenleg úgy látszik, hogy munkatársaink augusztustól vehetik birtokba az új épületet.

Korábban említetted, hogy informatikai téren is lesznek újdonságok.

A következő időszak újdonsága lesz, hogy rövidesen hozzáfogunk egy DHK-s applikáció elkészítéséhez, okos telefonra, IOS-re és Androidra is. Az applikáció lényege az, hogy könnyen, gyorsan elérhető felületet képez, amelyik azonnali kapcsolatot létesít a sportolók és az edzők, az edzők és a szülők között. A fő célunk, hogy az érdekeltek naprakész tájékoztatást kapjanak az edzések és a mérkőzések időpontjáról, helyszínéről, az utazásokkal összefüggő információkról és valamennyi aktuális kérdésről, mint például a tagdíj. Az applikáció alkalmas lesz a koritanfolyamokon részt vevő, leendő sportolóink tájékoztatására is. Terveink szerint augusztus végén már tesztelni tudjuk az applikációt és várhatóan szeptembertől tudja majd használni a szülői közösség.

Ne feledjük, hogy van egy másik, az egyesület múltjával kapcsolatos újdonságunk is.

Tavasszal került ki a nyomdából Puskás Zoltán: DHK – az első 30 év krónikája című könyve. Az igényes kivitelű, színes fotókkal gazdagon illusztrált krónika kronológia szerint haladva veszi górcső alá a Debreceni (Amatőr) Hoki Klub 1989-el kezdődő történetét, beleértve a mérkőzések eredményeit, a csapatok összeállítását és az adott szezonok végeredményét is. A könyv nagy sikert aratott az hazai hokitársadalom köreiben. Akik kíváncsiak az első három évtized eseményeire, a Jégcsarnok földszintjén, a Hokiboltban megvásárolhatják a kötetet.

Összességében hogyan értékeled a közelmúlt történéseit?

Úgy érzékelem, hogy az egyesületünk tele van friss energiával. Jóval több játékos vesz részt a száraz edzéseken, mint korábban, az edzéslátogatottság 98% körül mozog, amire még nem volt példa az elmúlt esztendőkben. Mindez több, mint biztató az augusztusi idénykezdésre nézve.