Uralta a Loki a derbit

Ötvennyolc év után találkozott ismét egymással a DEAC és a DVSC labdarúgócsapata szerda délután a Nagyerdei Stadionban, a piros-fehérek hatezer szimpatizáns előtt arattak háromgólos győzelmet az egyetemisták felett.

0

S8I6341-300x200 Uralta a Loki a derbitFotó: Derencsényi István/DVSC

Minden bizonnyal kevés olyan szurkoló ült a lelátón a szerda délutáni DEAC – DVSC városi derbin, aki a két együttes legutóbbi összecsapását is a helyszínen tekintette meg, az ugyanis közel hat évtizeddel ezelőtt került megrendezésre, 1962. április 8-án tízezer néző előtt győzött a Loki a másodosztályú bajnokin. Ezúttal is az NB II-ben találkoztak a felek, a helyszínül szolgáló Nagyerdei Stadion azonban azóta új köntösbe öltözött, s a nézőszám is csökkent valamelyest, noha a hatezres adat napjainkban még egy osztállyal feljebb is kiemelkedőnek számít. A sok változás mellett a DEAC-os Temesvári Miklós és a Lokiban futballozó Puskás Lajos révén a múlt is megelevenedett, a két korábbi kiválóság ugyanis a fent említett összecsapáson egymás ellen lépett pályára, ezúttal pedig egy baráti ölelés kíséretében végezték el az ünnepélyes kezdőrúgást. Ami a szakvezetőket illeti, Balogh Pál az állandóság, míg Kondás Elemér a változtatás mellett tette le a voksát, az egyetemisták trénere ugyanis mindössze két helyen módosított a kezdőcsapaton a Soroksár elleni, vesztes nyitányt követően, míg a piros-fehérek mestere hat új futballistának is lehetőséget szavazott, így a városi derbin kizárólag saját nevelésű mezőnyjátékos lépett pályára a Lokiban.

A külföldön elhíresült városi rangadókkal szemben Debrecenben barátságos hangulatban csaptak össze a felek, a lelátón pedig egyesültek a szurkolók, s közös erővel skandálták a cívisvárost dicsőítő himnuszokat. Az első húsz percben főként a DVSC támadásait követően ugorhattak talpra a drukkerek, hiszen Kondás Elemér gárdája nyílt sisakos játékot vállalt fel, a bátor futball pedig gyors gólt eredményezett: Oroszról pattant Pintér elé a labda, aki négy védő gyűrűjében a jobb alsóba gurított. A folytatásban sem csökkent a piros-fehérek dominanciája, s bő negyedóra elteltével már kettőre nőtt a Loki előnye, miután Bárány két védő szorításában a földre került, a megítélt tizenegyest pedig Bódi Ádám gólra váltotta. Ekkor olybá tűnt, akár nagy pofonba is beleszaladhatnak az egyetemisták, ám a Soroksár ellen nyolcvanöt percen át kiválóan működő védelem kétgólos hátrányban megrázta magát, s az első játékrész második felében már bátrabban vállalták fel a párharcokat a DEAC fiataljai. Nagyobb lehetőségek így is a DVSC előtt adódtak, Bódi tanárian osztogatta a labdákat a szélsőknek, Sós Bence szabadrúgása, majd közeli fejese is góllal kecsegtetett, s Bárány Donát is kétszer állt Szabadossal szemben, ám egyik helyzet után sem ünnepelhetett a tábor. A túloldalon egyetlen próbálkozást jegyezhettünk fel, Zöldesi és Kinyik bizonytalanságát kis híján Belényesi használta ki, de közeli lövése elakadt a Loki hálóőrében, így csapata kétgólos hátrányban vonulhatott pihenőre.

A fordulás után némileg csökkent az iram, a DVSC ugyan többet birtokolta a labdát, de átengedett területeket ellenfelének, az egyetemisták támadásaiba azonban rendre hiba csúszott, többnyire az utolsó passzok voltak pontatlanok, a labdának pedig Zöldesi Illés jelentette a végállomást. A Loki olykor három-négy húzásból felért a fekete-fehérek kapujáig, a legnagyobb helyzet Kinyik Ákos előtt adódott, aki tíz méterről a keresztlécet találta el. Mindkét szakvezető cserékkel próbálta felrázni az övéit, a DEAC-ba Nagy és Székely, a Lokiba Ferenczi és Tischler érkezett, s elsősorban utóbbiak alkottak maradandót a pályán, új színt és lendületet hozva az egysíkúvá váló mérkőzésbe. A hajrára elfáradtak az egyetemisták, s egyre-másra sorjáztak a villámgyors „vendég” akciók, ezek közül pedig negyedórára a vége előtt egyet sikerült is gólra váltani, Pintér remek beadásából ezúttal a frissen igazolt Tischler Patrik talált be, ráadásul kapásból, nagyszerűen kivitelezett mozdulattal. Az utolsó percek már nem hoztak fordulatot, így 3-0-s DVSC-sikerrel zárult a városi rangadó, a látottak alapján azonban minden kilátogató szurkoló nyertesnek érezhette magát szerda délután.

DEAC – DVSC: 0:3 (0:2)

Nagyerdei Stadion, 6187 néző

DEAC: Szabados – Nagy Z., Szabó K., Soltész, Orosz, Sigér Á., Spitzmüller (Nagy K., 60′) Belényesi, Takács P., Burai (Damásdi, 80′), Urbin (Székely, 60′)

DVSC: Zöldesi – Kusnyír, Kinyik, Szatmári, Korhut – Pintér Á., Varga J. (Bényei Á., 71′), Bódi, Varga K. (Tischler, 59′) – Sós (Ferenczi, 53′), Bárány

Gól: Pintér 6′, Bódi 18′, Tischler 76′

P.G.