A Békéscsaba már nem jelentett gondot lányainknak

Döcögősen kezdett, ám végül könnyed, nyolcgólos győzelmet aratott a kiesőjelölt Békéscsaba ellen a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapata, amely első sikerét ünnepelhette a bajnokságban.

0

DVSCkézi-300x202 A Békéscsaba már nem jelentett gondot lányainknak

Fotó: Derencsényi István

„Mikor, ha nem most?” – hangzott el a kérdés többször is a büfénél kígyózó sorban várakozva, s jól érezték a debreceni szurkolók, valóban afféle utolsó szalmaszálként szolgált kedvenceik számára a szombat esti, Békéscsaba elleni női kézilabda-mérkőzés. Különös ezt leírni a bajnokság ezen szakaszában, ám a DVSC SCHAEFFLER együttese sajnos két rendkívül fájó vereséggel kezdte a szezont, nála alacsonyabban rangsorolt csapatokkal szemben, így a kiesőjelölt csabaiak ellen már végképp nem fért volna bele egy újabb pofon. Köstner Vilmos tanítványainak a vezetőség súlyos pénzbüntetést helyezett kilátásba a lélektelen teljesítmény miatt, hiszen abban egészen biztosak lehetünk, hogy a lányok nem felejtettek el kézilabdázni, a gondok inkább a fejekben keresendők. A mieinkhez hasonlóan a vendégek utóbbi napjai sem teltek nyugalmasan, a koronavírusos játékosát nem izoláló Békéscsaba ugyanis hiába utazott el, nem tudott pályára lépni Győrben, ráadásul a szövetség a járványügyi protokoll megszegése miatt etikai vizsgálatot is kezdeményezett a klub ellen.

Gödörben lévő csapatok találkoztak tehát a Főnix csarnokban, az első tíz perc alapján azonban úgy tűnt, mintha egymást rántanák még mélyebbre a felek, ugyanis rengeteg ki nem kényszerített hiba, eladott labda jellemezte a mérkőzést, s csak elvétve alakult ki folyamatos, tetszetős játék. A vendégek szereztek vezetést, s sokáig tartották előnyüket, míg debreceni oldalon elsősorban Kovács Anna próbálkozott lövésekkel, de Mistina Kitty állta a sarat. Ahogyan Kisvárdán, úgy ezúttal sem kellett sokat várni Köstner Vilmos első időkérésére, egészen pontosan nyolc és fél percet, ekkor 4–2-re vezettek a vendég csabaiak. Egészen elképesztő, de a harmadik debreceni találat tizenhárom perc elteltével érkezett az egyik kiesőjelölt ellen, s nem is elsősorban a támadások pontatlan befejezésével volt a baj, inkább a mezőnybeli hibákkal, amelyek következtében lövésekig is alig jutottak el a mieink. Kovács Anna hétméterese azonban átlendítette a holtponton a házigazdát, az átlövő Kukely labdaeladását követően gyors indításból egalizált, negyedóra elteltével pedig először szerzett vezetést a mérkőzésen a DVSC. A csabaiakat elsősorban lerohanásból tudtuk elbizonytalanítani, ez a fegyver pedig az első félidő második felében többször is hatékonyan sült el, Jelena Deszpotovics például gyors egymásutánban kétszer is végigszaladt a fellazult védelmen, utóbbi esetben már csupán az üresen maradt kapuba kellett továbbítania. Az utolsó tíz percben kétszer is emberelőnyben kézilabdázhatott a Debrecen, ebben a periódusban nyolc gólt szerzett és négyet kapott Köstner Vilmos együttese, amely döcögős kezdés után megnyugtató, 18–10-es előnnyel vonulhatott pihenőre.

A második játékrész az elsőhöz hasonló iramban, statikus játékkal kezdődött, a tavalyi szezonban robogó Lokomotív ezúttal egy személyvonat látszatát keltette, míg a vendégek tudásuk legjavát adták, képességbeli hiányosságaik miatt nem tudtak magasabb fokozatra kapcsolni. A biztos vezetés ellenére Köstner Vilmos hangot adott elégedetlenségének, érdekes látvány volt például, amikor egy időkérést követően másodpercek alatt próbálta lerohanni ellenfelét a DVSC – az elképzelés sajnos nem járt sikerrel, Hornyák és Petrus lövését is védte a cserekapus Szabó Dóra. A túloldalon is változott a portás személye, s a második félidő legnagyobb pozitívumát talán Csapó Kyra teljesítménye okozta, aki a labdával alig találkozó Giegerichet váltva sokáig közel ötvenszázalékos mutatón állt, s több bravúrral segítette csapatát. Támadásban érkeztek a fiatalok, az első két mérkőzésen egyaránt gyengébben muzsikáló Petrus Mirtill és Vámos Petra ezúttal szép gólokkal jelentkezett, negyedórával a vége előtt már 24–15 állt az eredményjelzőn. A hajrá azonban inkább a Békéscsabáé volt, a vendégektől a debreceni nevelésű Borgyos Panna és Vámosi Panna termelte futószalagon a gólokat, míg a mieink játékában sajnos továbbra is megvolt a hibafaktor, ugyanakkor támadásban több szép megmozdulást is láthattunk a lányoktól. Petrus dudaszós góljával alakult ki a 32–24-es végeredmény, első győzelmét aratta tehát szombat este a bajnokságban a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapata, ám a látottak alapján játékban még mindig rengeteget lehet javulni a folytatásra.

Női kézilabda NB I, 3. forduló 

DVSC SCHAEFFLER – Békéscsaba 32–24 (18–10)

Főnix csarnok, 900 néző. Vezette: Hantos, Rózsahegyi

DVSC: Giegerich – Bánfai 2, Kovács 6 (3), Vámos 3, Bordás 1, Hornyák D. 3 (2), Vantara-Kelemen 1

Csere: Csapó (kapus), Deszpotovics 5, Panyi 1, Sápi, Petrus 5, Arany, Karsten 1, Vukajlovics 1, Tóvizi 3

P.G.