Kácser Zita: új edző, új módszerek, új lendület

Csonka szezont zártak a debreceni atléták is, a távfutókat pedig különösen megviselte a pandémia, az elmúlt egy évben ugyanis nem rendeztek jelentősebb nemzetközi viadalt a hosszabb távokon. A DSC-SI kiváló akadályfutója, Kácser Zita elsőként a Debreceni Sportéletnek nevezte meg új edzőjét, de szóba kerültek az idei esztendő hullámvölgyei, valamint természetesen Tokió is.

0

50902094_2584501864899586_6529965674364665856_n-300x176 Kácser Zita: új edző, új módszerek, új lendület

Országos csúcstartó akadályfutónk, Kácser Zitát elsősorban mentálisan állította kihívások elé az idei esztendő, a DSI-SI versenyzője ugyanis a dohai világbajnokság kihagyását követően az olimpián készült egy utolsó nagy durranásra, ám az ötkarikás játékok mellett az összes jelentős nemzetközi viadalt törölték vagy elhalasztották.

„Nem tagadom, nagyon nehezen érintett, hogy egy évvel későbbre tolódott a tokiói olimpia – sóhajtott a harminckét esztendős Kácser. – Rendkívül motiváltan vágtam neki az idei szezonnak, a magánéleti nehézségeket és a sérüléseket leküzdve a hattyúdalomra készültem, az ötkarikás játékok után ugyanis már nem terveztem volna folytatni az élsportot. Így azonban kaptunk egy extra tanulóévet, amit a szlovén tréneremmel szerettünk volna felhasználni az edzésmódszereink tökéletesítésére, s bíztunk benne, hogy kisebb versenyeken azért lesz lehetőségem versenyezni. Peregtek a hónapok, de sajnos sorra jelentették be a halasztásokat, amire éppen készültünk, az rendre elmaradt, így nehezen ment a formaidőzítés, sok csalódás ért minket. Ilyen előzmények után nem is vártam magamtól kimagasló eredményeket, ez a szezon ugyanis teljesen átírta a terveinket.”

Kácser igyekszik a pozitívumot is megtalálni 2020-ban, elmondása szerint még mindig tud újat tanulni önmagáról, s az edzésmódszerekkel kapcsolatban is konkretizálódtak elképzelései.

„A szlovén edzővel alulról közelítettük meg a 3000 méteres akadályfutást, azaz rövidebb távokon készültünk sokat, de nem javultam annyit, mint előzetesen terveztük. A bizonytalanság és a versenymentes időszak alaposan megnehezítette a dolgunkat, ez a szám ugyanis a taktikáról is szól, ehhez pedig az éles viadalokon szerzett tapasztalatok elengedhetetlenek. Korábban utcai versenyeken is rajthoz álltam, de immár kizárólag az olimpiai versenyszámomra összpontosítok, ugyanis sok bába között könnyen elvész a gyerek, én pedig 3000 méteres akadályfutásban rendelkezem a tokiói részvételhez szükséges szintidővel. A jelenlegi helyzet már önmagában éppen elég kiszámíthatatlan, így nem látom értelmét a további kísérletezésnek.”

A debreceni klasszis az interjú végére egy nagy bejelentéssel is szolgált, ugyanis lapunknak először nevezte meg új edzőjét, akivel a tokiói olimpiára való felkészülést is végzik majd.

„Miután a különböző szakmai elképzelések miatt a szlovén mesterrel különváltak útjaink, olyan trénert kerestem, akivel a hosszabb távok hangsúlyosabb szerepet kaphatnak a felkészülés során. A szóbeli megállapodás már megszületett K. Szabó Gáborral, akivel azonnal megtaláltuk a közös hangot, sok szempontból hasonlítanak az elképzeléseink. Természetesen én is nyitott vagyok az újszerű szemléletre, kölcsönösen adaptálódunk majd egymás filozófiájához, s bízom benne, hogy minden szempontból gyümölcsöző lesz az együttműködés. Harminckét esztendősen már pontosan tudom, hogyan működik a testem, s igyekszem majd pontos visszajelzésekkel szolgálni Gábornak, aki több évtizedes rutinnal rendelkezik az atlétika közegében. A jelenlegi helyzet alapjaiban formálta át az olimpia erőviszonyait, de egyelőre olybá tűnik, versenyezhetünk jövőre Tokióban, én pedig egyelőre a konkrét elvárások helyett csak annyit kérek az égiektől, hogy épségben, egészségben tehessem mindezt.”

 P.G.