Jégkorong: A hosszabbítás döntött, kupadöntős a DEAC!

Hatalmas bravúrt vitt véghez a Magyar Kupa elődöntőjében jégkorongcsapatunk, amely heroikus küzdelemben 2–1-re legyőzte a címvédő FTC-Telekom együttesét, ezzel bejutott a sorozat holnapi fináléjába.

0

167861071_803530877211448_4056223461083598464_n-300x188 Jégkorong: A hosszabbítás döntött, kupadöntős a DEAC!Fotó: Égerházi Péter

Sportágtól függetlenül alapvető szabály, hogy a kupában felesleges előzetes esélylatolgatással bajlódni, a négyes döntő pedig mindig különleges, ezen a szinten már nincsenek erősebb és gyengébb csapatok. A jégkorongozók esetében a selejtezők ezúttal a járványhelyzet miatt elmaradtak, meghívásos alapon a két légióscsapat, azaz a Fehérvár és a DVTK, valamint a magyar bajnok Ferencváros, és az ezüstérmes, házigazda DEAC alkotta a final four mezőnyét. Utóbbi kettőt már az elődöntőben összesorsolták, az egyetemisták tehát a tavalyi győztessel mérkőztek meg a döntőbe jutásért, de mint fentebb említettük, papírforma ezúttal nem létezett, kiélezett csatára volt kilátás.

Nem finomkodtak a felek, már az első percektől szikrázó csata zajlott a jégen, meddő ferencvárosi fölénnyel. Az első nagyobb helyzet Nagy Gergő centerezését követően Kóger előtt adódott, de Hetényi hárítani tudott, majd nem sokkal később Berta rossz átadására Sági csapott le, de a szó legszorosabb értelmében beletört a bicskája a lövésbe, botjának fele a jégen landolt. Hetényi előtt rendre egy, olykor két zöld mezes is takarta a kilátást, s bár Hegyi lövése után Nagy Gergő közeli próbálkozását még védte kapusunk, Karmeniemi átlövését Kulmala már a kapuba kotorta, megszerezve ezzel a vezetést a címvédőnek. Az első számottevő debreceni lehetőségre a harmad feléig kellett várni, ekkor Kloz lépett ki két védő között, s bár lövését fogta Arany, a szabálytalankodó Versteeget kiállították a játékvezetők. Az emberelőnyt nem sikerült gólra váltani, ám a kiegészülés után nem sokkal Szűcs elé került a korong, aki önzetlenül Berta elé továbbított, támadónk pedig nem hibázta el a helyzetet. A harmad hátralévő része is szikrázó, parázs küzdelmet, s olykor őrült tempót hozott, mindkét csapat próbálkozhatott előnyből, s a helyzetek sem maradtak el, de újabb gól már nem született, így 1–1-nél vonultak pihenőre a felek.

A második harmadot a házigazda kezdte lendületesebben, Hári remek passzából Kulesov törhetett kapura, ám Arany bottal menteni tudott a légiós elől. Nem sokkal később Farkas tört be a debreceni harmadba, de nagy helyzetben fonákkal fölé emelt. A zöld-fehérek idővel átvették az irányítást, többet birtokolták a pakkot, ám az egyetemisták ellentámadásai is rendkívül veszélyesnek bizonyultak, Kiss Roland korongszerzését követően a tisztán érkező Izacky csak centikkel maradt le az átadásról. Öt perc elteltével ismét Versteeg vétett a szabályok ellen, emberelőnyben pedig számos lehetőségünk adódott, Kiss Roland távolról, majd Berta éles szögből rezgette meg a kapuvasat. A büntetőpadról visszatérő légiós aztán kis híján ismét vezetéshez juttatta csapatát, miután egy szabad korongra lecsapva törhetett kapura, de Hetényi hatalmasat védett. Az első harmadhoz képest mindkét csapat játékát több hiba jellemezte, ugyanakkor az akaratra nem lehetett panasz, valódi play-off mérkőzést láthattunk. A játékrész derekán aktívabb volt az FTC, Hajós közeli lövésénél a bevetődő Sándor mentett hatalmasat, a hajrá pedig az egyetemistáké volt, Dalecky két lövését is Ellerby blokkolta, ám helyzetek ellenére gól nélkül zárult a harmad.

Talán a nagy tét számlára írható, hogy a harmadik felvonásban egyik csapat sem mert túlzott kockázatot vállalni, biztonsági játék zajlott a jégen. Ennek ellenére Kulesov kétszer is betalálhatott volna, de Arany résen volt, majd Turcotte próbálkozását blokkolta Karmeniemi. A mieink emberfórból is próbálkozhattak, ám Izacky centerezését követően Berta nagy helyzetben Aranyba lőtt, majd Dalecky passza után Izacky törte el a korongot. A debreceniek közelebb álltak a gólhoz, ám kevés hiányzott ahhoz, hogy a Ferencváros szerezze meg a vezető találatot, Ellerby szinte a semmiből lőtt a kapuvasra, majd Kloz kiállítása után Karmeniemi kipattanó lövésénél előzte meg Pavukot a kivetődő Hetényi. Az utolsó percek gyorsan lepörögtek, így következhetett a hosszabbítás, ahol 3 a 3 ellen folytatták a csapatok. Hajós kiugrásánál Hetényi ziccert védett, majd a túloldalon Berta léphetett ki helyzetben, de Nagy Gergő szabálytalankodott, így emberelőnybe került a DEAC, érkezhetett a negyedik ferencvárosi játékos. David Musial nyomban időt is kért, amikor pedig már úgy tűnt, hogy kihasználatlanul marad a nagy lehetőség, érkezett Filbrandt, és hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba. A debreceni alakulat története során először jutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol holnap este a Fehérvár vagy a DVTK lesz az ellenfele. Szép volt, fiúk!

Jégkorong Magyar Kupa, elődöntő

FTC-Telekom – DEAC 1–2 (1–1, 0–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után

DEAC: Hetényi – Kloz, Vokla – Sándor F., Kiss R. – Filbrandt 1, Bogesics – Dalecky, Pesztunov, Turcotte – Hári N., Berta 1, Kulesov (1) – Izacky (1), Molnár D., Mazzag – Kiss P., Kozma F., Szűcs I. (1)

Vezetőedző: David Musial

P.G.