Szabó Péter: „Az NB II-ben jobban kijön a képességek hiánya”

Szabó Péter klubelnök szerint több évre kell előre látni, amit a részleges eredménytelenség nem befolyásolhat.

0

2-300x171 Szabó Péter: „Az NB II-ben jobban kijön a képességek hiánya”Fotó: Égerházi Péter

Az élet úgy hozta, hogy a ma hétfői bejelentést az „erők egyesítéséről” egy olyan mérkőzés előzte meg, ahol az élvonalba visszaigyekvő DVSC ugyan 4-2-re győzött a Csákvár ellen, de a szurkolók öröme most sem lehetett felhőtlen. A Huszti – Toldi edzőpáros ismét kapott hideget-meleget, ráadásul ezúttal már közvetlen közelről, a lelátókról is. Ezért talán érthető, ha a futball és a kézilabda klub, valamint akadémiák egy vezetőség alá vonása háttérbe szorult a Szabó Péterrel folytatott beszélgetés elején.

– Nagyon finoman fogalmazva is rossz a Kondás Elemért váltó Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edzőpáros fogadtatása a szurkolók körében. Még mindig jó választásnak tartja őket?

– Általánosságban jellemző ránk, debreceniekre, hogy csak a „saját kutyánk kölykeit szeretjük”, ami olykor indokolatlan bezártságot is okoz, holott azokkal is elfogadónak kell lennünk, akik nem közülünk való. Azért ne felejtsük el, hogy az élvonalból kiesett labdarúgó csapatban hány olyan debreceni kötődési játékos van, aki ma is kezdő a Lokiban, azaz nem minden a debreceniség. Azt kellene látni mindenkinek, hogy ez már nem a hétszeres bajnokcsapat, hanem amelyik búcsúzott az NB I-től. Hozzáteszem, nem véletlenül, mert ez egy hatéves folyamat végeredményének tekinthető. Az irány már évek óta erre mutatott, s az előzőleg megszerzett bronzérem minősíthető egy kiugrásnak.

– Azért a másodosztályban mutatott teljesítmény többször mégis váratlanul érte a szurkolókat.

– Minket is, mi sem számítottunk arra, hogy ennyire nem lesz könnyű a csapatépítés, és szembesülnünk kell egyes játékosok hiányosságaival. Azt látjuk, hogy az NB II teljesen más, mint az NB I, mert itt mindenki minket akar megverni, ellenünk szeretné élete meccsét játszani. Ez azonban nem lehet kifogás, a játékosnak a tudását minden körülmények között kell tudnia bizonyítani. Márpedig néhányan erre nem képesek, ezért a következő években át kell alakítani a keretünket, hogy stabil élvonalbeli csapat legyünk.

– Természetesen adódik a kérdés: a jelenlegi edzőpárossal?

– Huszti Szabolcs és Toldi Gábor a korábbiaktól teljesen eltérő taktikát játszatnak, aminek az elsajátításához időre van szükség, ezért előre jelezték is, hogy várhatóan lesznek benne hibák. Kiderült, nem mindenki alkalmas a csapatból erre a taktikára, ráadásul a másodosztályra jellemző küzdelmesebb játékban jobban kijönnek a képességbeli hiányosságok is. Emiatt lesznek változások a keretben, az edzőpáros további sorsáról pedig majd csak akkor döntünk, ha alaposan megvizsgáljuk a szezon végén a történéseket. Elkezdtek egy utat, amennyiben járhatónak bizonyul, meg kell adnunk nekik a további bizalmat.

– Szintén a klubot érintő változás, amit ma jelentettek be, hogy egy vezetés alá kerül a Lokiban a labdarúgás és a kézilabda, valamint az akadémiáik. Ez teljes összevonást jelent?

– Nem, csak az irányítás lesz egységes, de megmaradnak önálló gazdasági egységeknek. A hatékonyság növelése miatt került sor erre a lépésre. Már megfogalmaztuk, a DVSC jövője mind kézilabdában, mind a futballban az utánpótlástól függ. Évente legalább 2-3 játékost kell feljuttatni az első csapatba, ami jobbára eddig így volt, de az elkövetkezendőkben ebben még hatékonyabbak szeretnénk lenni, s ehhez bizonyos szerkezeti átalakításra is szükség lesz. A két akadémia ügyeinek intézése is összehangolható, ami költségmegtakarítást is hozhat.

– Amennyiben nem volt eddig elég hatékony az akadémiák működése, az szakmai hiányosságokra vezethető vissza?

– Nem hiányzott eddig sem a hatékonyság, csak ezt lehet fokozni például a DVSC-vel, illetve a környékbeli testvérklubokkal szorosabbra fűzött kapcsolattal. Azt szeretnénk elérni, hogy a Debreceni Labdarúgó Akadémia a kelet-magyarországi, illetve a határmenti régióból bevonzza azokat a fiatal tehetségeket, akik majdan a DVSC-ben is játszhatnak.

– A „zuhanyhíradó” szerint éppen a Békéscsabával készül valamilyen összefogás, ez már az iméntiek jegyében?

– Igazából a már többször említett futballpiramist akarjuk megvalósítani, amihez a DEAC szerepel az elképzelésünkben másodosztályú csapatként. Most, hogy kiesett, megrogy a piramis, s bár DLA jó kapcsolatokat ápol a békéscsabaiakkal, nekünk az egyetemi klub lenne az ideális, így a fekete-fehér klub szándékától is függ hogyan alakul a jövő.

Égerházi Péter