Somogyi Ádám: “Mentálisan erősnek kell lennünk a Szolnok barlangjában”

A DEAC férfi kosárlabdacsapata pénteken idegenben folytatja az elődöntős párharcot, Kovács Adrián legénysége a Tiszaligeti Sportcsarnokban lép pályára a Szolnoki Olajbányász ellen. A mérkőzést 17 órától élőben követhető az M4 Sporton.

0

20210407_DEAC-Szeged_MK_DI121-300x200 Somogyi Ádám: "Mentálisan erősnek kell lennünk a Szolnok barlangjában"Fotó: deac.hu

A három győzelemig tartó elődöntő 1-1-re áll, miután kedden 94-86-ra nyertek a debreceniek. Stefan Moody elképesztő, harminchatpontos produkciója mellett Somogyi Ádám tíz pontja és nyolc lepattanója is elengedhetetlen volt a hajdúsági sikerhez. A DEAC magyar válogatott bedobóját kérdeztük a párharc harmadik összecsapása előtt.

„Nagy napnak ígérkezett a keddi, hiszen a DEAC történetének első elődöntőbeli győzelmét szerezhettük meg, és sikerrel is jártunk, ezzel is történelmet írtunk – fogalmazott Somogyi Ádám. – Libabőrös lettem, annyira jó volt újra nézők előtt játszani. Felemelő érzés, hogy ennyien kijöttek szurkolni, nagyon sokat számított a jelenlétük, mindenképpen adtak nekünk egy plusz löketet. A legelejétől kezdve kontrolláltuk a mérkőzést, nagy energiákat mozgósítottunk, és az edzőnk által kiadott utasításokat pedig kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de betartottuk. Sajnos visszaengedtük a Szolnokot a meccsbe, ezzel a saját dolgunkat nehezítettük meg. Annak azonban, hogy mégis mi nyertünk, szerintem elsősorban a fegyelmezett csapatmunka volt az oka.

A keddi találkozón a vendég Olajnak nyolc percbe tellett, míg sikerült mezőnykosarat szereznie.

„Az első negyedbeli védekezésünk nagyon magas szintű volt – folytatta Somogyi –, ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy a szolnokiak olyan hárompontosokat is elrontottak, amiket alapesetben be szoktak dobni. Ugye a negyedik negyedben ezekből a helyzetekből értékesítettek sokat, így tudtak felzárkózni egy pontra. A párharc kulcsa szerintem az lehet, hogy ne hagyjunk szabad kinti dobóhelyzeteket az Olajnak, és limitáljuk a triplái számát. Ezen kívül fokozattan figyelnünk kell az alsó poszt játékukra, hogy ne tudják zavartalanul megjátszani a magasembereiket. A Szolnok barlangjában nagy mentális erőre lesz szükségünk, mert az ő szurkolóik is képesek belehajszolni őket egy nagyon extra teljesítménybe.”

Saját, illetve csapattársai játékáról pedig így vélekedett a válogatott kosaras:

„Igyekeztem agresszívan játszani, és keményen, fizikálisan abban segíteni a csapatot, amiben csak tudtam. Moody a bajnokság egyik, hanem a legjobb játékosa, de mindenképpen az első számú irányító a mezőnyben. Nagyon ritka a magyar élvonalban az a tehetség és érték, amit ő képvisel. Nagyon szeretek vele együtt játszani, nem csak játékosként, hanem emberként is nagyon kedvelem. Szerintem megvan közöttünk a kémia, és emiatt tudtunk remekül összejátszani. Polyák Laci szerencsétlen orrtörése után most remélhetőleg pályára fog lépni, ugyanis elkészült a védőmaszkja, nagy erősítést jelent a csapatnak az ő jelenléte.”

 Férfi kosárlabda NB I/A, rájátszás, elődöntő, 3. mérkőzés

Szolnoki Olajbányász – DEAC

05.07. 17:00           Tiszaligeti Sportcsarnok