Cseh Donát: “sok taktikai elképzelésbe is beleillek”

Cseh Donát 2019 óta a Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapatának tagja, és most kezd igazán beérni a befektetett munkája.

0

Cseh_Donat-300x154 Cseh Donát: "sok taktikai elképzelésbe is beleillek"Fotó: Bellon Bíborka

Rengeteg fiatal kapott már lehetőséget ebben az idényben a DEAC Gladiatorsnél, hogy bizonyítson a felnőtt másodosztályban. Sokuknak ez sikerült is. Demkó Balázs 17 évesen, minimális rutinnal a háta mögött szépen helyettesíti a csapat elsőszámú irányítóját, Molnár Gábort. Vas Ferencnek pedig a Budapest Cowbells 2 ellen meglett élete első elkapott touchdownja. A védelemben pedig Hajdú Bence és Cs. Nagy Kolos is több játékidőt kapott az Eger Heroes ellen. Mindannyian kiérdemelték a lehetőséget. Ahogy Cseh Donát is.

A hamarosan 18. életévét betöltő, univerzális elkapónak már több jó megmozdulás is volt egészen az Eger Heroes elleni meccsig. A hősök ellen parádés teljesítményt nyújtott, ám ezúttal futóként. Két látványos touchdownjával egyértelműen felkerült a magyar amerikai futball térképére.

„Teljes mértékben elégedett voltam a Heroes elleni teljesítményemmel. Eddig is megkaptam már a lehetőséget az edzői stábtól, de most még többet lehettem a pályán és úgy érzem, hogy bizonyítani tudtam. Jól éreztem magam, bízott bennem a csapat, ami könnyebbé tette nekem a játékot. A két touchdownom után pedig nem találtam a szavakat. De szerintem ez látszott is” – jegyezte meg viccesen a Gladiators fiatal tehetsége.

Cseh Donát egy try-out után került a DEAC-hoz. Akkor is elkapóként segítette a csapatot. Már a 2019-es junior bajnoki ezüstérmes együttesnek is a tagja volt, ám akkor még nem kapott túl sok játéklehetőséget. Alacsony, de izmos testalkata alapján több poszton is bevethető. Akár tight endként vagy futóként is feltűnhet a pályán. Az Eger ellen mindkét TD-je megiramodás után született.

„Mondjuk úgy, hogy veleszületett testi adottságaim vannak, így sok taktikai elképzelésbe is beleillek” – jelentette ki az elkapó. – „Viszont úgy érzem, hogy az elmúlt két évben sokat tanultam az edzőimtől és ezt igyekszem a pályán is bemutatni. Őszintén, az Eger elleni második touchdownomnál, hogy hogyan tudtam lerázni magamról a védőket és miként sikerült az a testcsel, azt én sem tudom. Csak úgy futottam, és próbáltam helyesen dönteni.”

A DEAC Gladiators fontos időszak elé néz, hiszen a Budapest Cowbells 2-vel találkozik majd az elődöntőben. Az edzéseket komolyan kell venniük így a gladiátoroknak, mert ugyan 49-26-ra nyert hazai pályán a DEAC legutóbb, de egy sokkal nehezebb párharc vár majd a debreceniekre a fővárosban.

„Teljes alázattal kell a következő időszak elé tekinteni. Minden egyes edzésen 110 százalékot kell kiadnunk magunkból, hogy a mérkőzésre még erősebben lépjünk pályára. Máshogy nem lehet csinálni ezt a sportot” – hangsúlyozta Cseh Donát.

A Budapest Cowbells 2 – DEAC Gladiators mérkőzés július 3-án, szombaton lesz a budapesti Tichy Lajos Sportcentrumban.