Változik az utánpótlásbajnokság lebonyolítása

A Magyar Labdarúgó Szövetség, a gyerekek fejlődését szem előtt tartva, a koriosztályos bajnokságokkal kapcsolatban több változást is tervez.

0

mlszlogo1-300x169 Változik az utánpótlásbajnokság lebonyolítása

Bár az utánpótlás bajnokságok augusztus végi rajtjáig még bőven van idő, a korosztályos csapatok sem kezdték meg a felkészülést, de megkerestük a Magyar Labdarúgó Szövetséget, várható-e változás a 2021-2022-es versenykiírásban. A regionális bajnokságokban nem ritka, hogy nagyarányú, tíz-húsz gólos győzelmek születnek, mely eredmények a szakemberek egyöntetű véleménye alapján nem segíti a gyerekek fejlődését. Ezzel kapcsolatban is megkérdeztük a szövetséget, összevonva több régiót, egy csoportba gyűjtve az erősebb csapatokat, átalakítják-e a régiós bajnokságot. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk, melyet változtatás nélkül közlünk:

„A kiemelt utánpótlásbajnokságok lebonyolításában lesznek változások, egy új rendszer került kidolgozásra, mely az utánpótlásnevelő sportszervezetek felmérése és ezáltal történt besorolása alapján került kidolgozásra. Ezen új rendszer egyik célja a regionális bajnokságokban a nagy eredménykülönbségű mérkőzések számának csökkentése, e cél érdekében a legjobb sportszervezetek kiemelésre kerülnek, azaz a regionális bajnokságokban lesz – a tervek szerint – 2 kiemelt (Keleti és Nyugati) csoport a 2021/22-es évadtól U15 és U16, 2022/23-tól U17 és 2023/24-től pedig U19-es korosztályokban.”

Minden szezonkezdetkor visszatérő probléma, hogy az első fordulókban kánikulai hőségben, déli 12 órakor rendeznek utánpótlás mérkőzéseket. A gyerekek nem ritkán, 40-45 fokban futballoznak a legmelegebb időszakban. Ezen kérdésünkre az alábbi választ kaptuk az illetékesektől:

„Ami a mérkőzések kezdeti időpontjait illeti, azt az MLSZ utánpótlás bajnokságokban nem írja elő, a sportszervezetek döntésére van bízva, tehát a hazai sportszervezet az ellenféllel egyeztetve dönt a mérkőzés kezdetének időpontjáról utazás, időjárás, pályakihasználtság és egyéb feltételek figyelembevételével.”

KZT