Csaplovics Enikő, Sólyom Anna: Csodás érzés a dobogón állva hallgatni a himnuszt

A Romániában rendezett Karate Utánpótlás Európa-bajnokságon két debreceni hölgy, Csaplovics Enikő és Sólyom Anna állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

0

Névtelen-300x151 Csaplovics Enikő, Sólyom Anna: Csodás érzés a dobogón állva hallgatni a himnuszt

Nagyvárad adott otthont az ifjú karatékák kontinensviadalának november közepén. Az Európa-bajnokságon tatamira léptek a Shogun Team – Kyokushin Karate Debrecen versenyzői, akik közül ketten is felértek a csúcsra. Az U16-os korosztályban Csaplovics Enikő négy tökéletes formagyakorlatot (kata) követően, a dobogó legmagasabb fokán állva hallgathatta a magyar himnuszt.

„Sportolóként nincs is annál csodálatosabb érzés, mint amikor a dobogó legmagasabb fokán állva hallgathattam a magyar himnuszt. Nagyon megható volt, el is érzékenyültem. Már nagyon vártam arra, hogy érmes helyen végezzek egy Európa-bajnokságon, de abban, hogy a legfényesebb medált akasztják a nyakamba, csak titkon reménykedtem. Mivel nem sok nemzetközi versenyen vehettem részt idén, nem igazán tehettem próbára a tudásomat, de bíztam magamban. A döntő előtt mesterem, Rácz Csaba megfogta a vállam és azt mondta: „Enikő, itt vagy a döntőben, ezt meg kell nyerni!” Ez hatalmas lökést adott nekem, nyugodtan, koncentráltan léptem tatamira, majd Európa-bajnokként jöhettem le a küzdőtérről. Hazánkat ketten képviseltük ebben a korosztályban, nagyon örülök, hogy a dobogó második fokára is magyar lány állhatott. Abban, hogy idáig eljutottam, nagyon sokan segítettek, hatalmas köszönettel tartozom szüleimnek, edzőimnek, csoporttársaimnak, az aranyérem az ő érdemük is. A következő évben már idősebb korosztályban fogok versenyezni, célom változatlan, szeretnék kijutni az Eb-re és a formagyakorlat mellett, küzdelemben is jó eredményt elérni” – mondta boldogan Csaplovics Enikő.

A másik debreceni amazon, Sólyom Anna számára már nem ismeretlen érzés, hogy a dobogó legmagasabb fokán állva hallgathatja a himnuszt, hiszen már kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

„Ezzel a csodálatos érzéssel, mikor a te tiszteletedre szól a himnusz, nem lehet betelni. Büszkeséggel tölt el, hogy méltó módon képviseltem hazámat, városomat, egyesületemet. Rengeteg munka van ebben a sikerben, sok áldozatot kellett hoznom, ráadásul végzősként, már az érettségire készülök, de megérte, ismét Európa-bajnoki címet szereztem. Két kategóriában indultam, sajnos a szombati formagyakorlat hamar véget ért számomra, pedig éremesélyesként indultam. Az első körben kiestem egy lengyel lány ellen, bár nem igazán értettük a bírói döntést, fel kellett állni a csalódást okozta sokkból, hiszen másnap küzdelemben léptem tatamira. Első két meccsemet, román is ukrán ellenfelemben szemben könnyedén nyertem, majd a harmadikban a bolgár lányt egy jó taktikával sikerült legyőznöm. A döntő már nehezebb volt, ukrán ellenfelem jól küzdött, de és az a típus vagyok, aki soha nem adja fel, ennek köszönhetően sikerült nyernem a hosszabbításban. Nagyon boldog vagyok, már kétszeres Európa-bajnoknak mondhatom magam. Ez viszont nem csak az én érdemem, szüleim, edzőim, csoporttársaim nélkül nem sikerülhetett volna, amit ez úton is szeretnék megköszönni nekik. Ez volt az U18-as korosztályban az utolsó megmérettetésem, jövőre már a felnőttek között indulok. Még nem tudom, hogy alakul a jövő évi programon, ezt a napokban beszéljük át mesteremmel, Rácz Csabával. A novemberi U20-as Eb-n szeretnék részt venni és a kumite mellett, katában is érmes helyen végezni” – fogalmazott Sólyom Anna.

KZT