Vizes vb, Debrecen: USA női válogatottja nyerte a csoportrangadót

Argentína és Dél-Afrika női vízilabda-válogatottja egy végletekig kiélezett mérkőzést játszott egymással, míg a másik találkozón a címvédő Amerika végig vezetve nyert Hollandia ellen.

0

20220622_205757-300x135 Vizes vb, Debrecen: USA női válogatottja nyerte a csoportrangadót

A 2022-es hazai rendezésű vizes világbajnokságnak a cívisvárosi sportszeretők nagy örömére Budapest, Sopron és Szeged mellett a Debreceni Sportuszoda is otthont ad, a női és férfi vízilabdatorna „B” jelű kvartettjét hétfőtől szombatig láthatjuk a medencében. A nyitónapon a női címvédő USA (amely ezúttal is toronymagasan esélyes a végső győzelemre) magabiztos sikernek örülhetett Dél-Afrika ellen, a mindig erős kerettel rendelkező Hollandia pedig még jobban kiütötte Argentínát. Kedden a férfiaknál mind a német-japán, mind a görög-horvát csata izgalmasra sikeredett, de szerdán hasonlóan kiélezett játéknapra számíthattunk, hisz két-két közel azonos képességű csapat mérte össze tudását.

Ember legyen a talpán, aki az Argentína–Dél-Afrika, minden bizonnyal a csoport harmadik helyéért zajló mérkőzés végkimenetelére fogadni mert. Tény, hogy egyik csapat sem tartozik a világelitbe, viszont a kontinensükön egyértelműen kiemelkedőnek bizonyulnak, ráadásul a múltbeli forma alapján egy rendkívül szoros összecsapásnak néztünk elébe.

Az első felvonásban a két női válogatott nem jutott egymással dűlőre, míg a félidőben az afrikaiak egy góllal jobban álltak. A folytatásban a valamivel esélyesebbnek vélt Argentína 5–3-ra fordított, azonban a déliek a záró negyedre visszazárkóztak. Az utolsó perc döntetlenről indult, de a dél-amerikaiak hét másodperccel begyötörték a győztes találatot (7–6) és ezzel lényegében eldöntötték a harmadik, még továbbjutást érő hely kérdését.

A második mérkőzésen a zsinórban három olimpiát, három vb-t és három világkupát nyerő USA női válogatottja a szebb napokat is megélt, utóbbi időben megfiatalított Hollandiával játszott.

A csoportrangadó első percében még nem született gól, azonban a másodikban már rögtön kettő is, ugyanis az amerikai találatra Hollandia azon nyomban válaszolt. A címvédő talán ebből a hibából kifolyólag a folytatásban kőkeményen, ám a szabálytalanságokat mellőzve védekezett, ráadásul a negyed felére már 3–1-re vezetett. Ahogyan az előzetesen is várható volt, egy küzdős-hajtós, nyílt csatát láthattunk, ahol egy-egy elmulasztott blokk, vagy kiállítás meghatározhatta a mérkőzés kimenetelét. Tudták ezt a narancssárgák is, akik eleinte sokszor kényszerültek a büntető zónába, de változtattak taktikájukon és még az első nyolc percen belül szépíteni is tudtak. Az Amerikai Egyesült Államok női válogatottja megmutatta, hogy az utóbbi tíz évben miért bír ennyire nagy dominanciával: hátul szinte hibátlanok voltak, de elöl is nagyszerűen használták ki lehetőségeiket. A holland lányok próbálták tartani magukat, ami egy darabig jól is ment, ám USA a támadásaiban még magasabb fokozatra kapcsolt és a félidőben 6–3-ra vezetett.

A harmadik negyedet az európai csapat egy gyors góllal indította, de mindez mit sem ért, hisz aztán az amerikaiak kétszer is eredményesek voltak. A játékrész felénél a holland mester időt kért, azonban a különbség megmaradt, így a hátrányt csodával határos módon a záró felvonásban kellett volna ledolgozni. A narancssárgákban mégse volt meg az a bizonyos átütő erő… Gyors gólváltást követően az utolsó négy percben az amerikaiak pedig már magabiztosan tartották előnyüket és végül megérdemelt, 11–7-es győzelmet arattak.

Vizes vb, Debrecen, Női B-csoport, 2. játéknap

Argentína – Dél-Afrika 7–6 (1–1, 1–2, 3–1, 2–2)

USA – Hollandia 11–7 (3–2, 3–1, 3–2, 2–2)

T.H.