Elhozta az ezüstérmet Limából a debreceni kardtündér

A DEAC kiválósága a menetelése során többek között spanyol, amerikai és görög ellenfelet is legyőzött.

0

Battai_ezust_lima_DavidL-300x152 Elhozta az ezüstérmet Limából a debreceni kardtündér

Fotó: Luca Pagliaricci/Bizzi Team

A tegnapi sikeres csoportkör és a 64-be jutásért vívott asszó után Battai Sugár ma először a legjobb 32 közé kerülésért lépett pástra a Limában rendezett kard világkupán. Ellenfele a 6. helyen kiemelt spanyol Lucia Martin-Portugues volt, aki egy hónappal ezelőtt Tunéziában megnyerte a Grand Prix-t, de 2022-ben világkupán is diadalmaskodott Algírban. A hispán kardforgató most viszont alulmaradt, ugyanis a DEAC vívója remek teljesítménnyel 15:11-re verte őt.

A következő asszót az amerikai színekben versenyző Tatiana Martin-Portugues ellen vívta Battai Sugár, és ezúttal is brillírozott, ugyanis négytusos győzelmet aratott.

A nyolcaddöntőben a 31 éves, csapatban olimpiai bronzérmes Jisu Yoon ellen folytatta menetelését Dávid László tanítványa, aki rendkívül nagy küzdelemben egy tussal nyert, így a legjobb nyolcba került.

Itt egy újabb rutinos vívó, a görög Despina Georgiadou várt rá. A legutóbbi világbajnokság ezüstérmese gyorsan bevitt négy tust, ám Sugi innen felállva egyenlített, majd a vezetést is átvette. A két balkezes vívó asszója nagy csatát hozott. A 32 éves hellén többször is meglépett két tussal, de a DEAC vívója nem hagyta magát lerázni, sőt egy elképesztő sorozatot produkálva 13:10-es vezetésre tett szert, de Georgiadou feljött, majd 14:14-es állásnál feszült pillanatok következtek, végül Sugié lett az utolsó tus!

Az elődöntő nem úgy indult, ahogy reméltük, hiszen a 21 éves üzbég Zajnab Dajibekova elhúzott (7:2). Szerencsére Sugi nem jött zavarba, ezt támasztja alá, hogy egy 6:0-s sorozattal fordított. Ezt követően főleg Dávid László tanítványának akarata érvényesült a páston, a 15:12-es győzelem után pedig jöhetett a csapatban olimpiai, egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan elleni finálé.

Az aranycsata első tusát Sugi adta, ám a folytatásban a 33 éves ukrán vívó dominált, ennek köszönhetően pedig egyre nagyobb különbség alakult ki. A szünetet követően sem jött a fordulat, Harlan végül 15:6-ra diadalmaskodott. Ugyan Battai Sugár a döntőben nem tudta feltenni az i-re a pontot, ettől függetlenül egy nagyon szépen csillogó ezüstéremmel gazdagodott.

Kard világkupa, Lima, női egyéni
Csoportmeccsek: Battai 3 győzelem/3 vereség
128 között: Battai–Fu (kínai) 15:11
64 között: Battai–Martin-Portugues (spanyol) 15:11
32 között: Battai–Nazlymov (amerikai) 15:11
Nyolcaddöntő: Battai–Yoon (dél-koreai) 15:14
Negyeddöntő: Battai–Georgiadou (görög) 15:14
Elődöntő: Battai–Dajibekova (üzbég) 15:12
Döntő: Battai-Harlan (ukrán) 6:15