A Debreceni Egyetemen köszöntötték Liu Shaoangot

Az egyetem sportszervező szakos hallgatójának pekingi sikereihez a Gazdaságtudományi Kar és a Sporttudományi- és menedzsment vezetése, valamint a Hallgatói Önkormányzat is gratulált.

0

20220329_165308-300x195 A Debreceni Egyetemen köszöntötték Liu ShaoangotFotó: Ásztai Csaba

Kedden ünnepélyes keretek között köszöntötték a Debreceni Egyetem aulájában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázót, Liu Shaoangot, aki februárban, a pekingi játékokon 500 méteren aranyérmet, míg 1000 méteren és a vegyes váltóval bronzérmet nyert. Ádó az élsport mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektet, jelenleg az egyetem sportszervező szakos hallgatója, ezúttal pedig a Gazdaságtudományi Kar vezetői és Sportgazdasági- és menedzsment Intézet oktatói mellett a Hallgatói Önkormányzat is gratulált olimpiai sikereihez.

„Nagyon tiszteljük a munkádat, büszkék vagyunk rá, hogy segíthetünk a sport utáni pályafutásodra történő felkészítésben – intézte gondolatait Shaoanghoz prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. – A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt években sok örömet szereztek a magyar sportolóknak, korábban talán nem gondoltuk volna, hogy két egymás követő téli olimpián is érmeket szerez majd a küldöttségünk. A Debreceni Egyetem multidiszciplináris intézményként is kiemelt figyelmet fordít a sportra, az pedig sporttudományi képzéseink dicsérete, hogy a Liu Shaonghoz hasonló bajnokok minket választanak. Ádó pályafutása példaként szolgálhat a fiataloknak, egyetemünk hallgatójaként pedig intézményünk megítélését javítja és hírnevét öregbíti.”

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, Kósa Lajos is személyesen köszöntötte Liu Shaoangot, aki a magyar sport legfiatalabb olimpiai bajnokaként 19 évesen, Pjongcsangban állhatott fel először a dobogó legmagasabb fokára.

„Egy felnőtt férfi váltó negyvenöt körből áll, a 112 méteres köröket nyolc-kilenc másodperc alatt tesznek meg a versenyzők, az egyenesekben 50 km/h-s sebességgel – kezdte a megdöbbentő adatokkal a sportvezető. – Egy átlagember még úgy is elájulna, ha székben ülve tennék ki a szervezetét ilyen terhelésnek, ezért is példaértékű a rövidpályás gyorskorcsolyázók teljesítménye. Ádó az idei olimpián egyedüliként minden számában pontot szerzett, így nyugodtan mondhatom, hogy jelenleg a világ legjobbja a sportágban. Mindezek mellett tudatosan készül a civil életére, a kettős sportolói karrier megtestesítője, a Debreceni Egyetem első olyan hallgatója, aki aktív jogviszonnyal olimpiai bajnoki címet nyert. Ahhoz, hogy több sportágban is kimagasló eredményeket érjünk el, hiányoznak az idegen nyelveket beszélő sportmenedzserek, az egyetemről a jövőben ilyen fiatal szakemberek kerülhetnek ki.”

A Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója díjjal kitüntetett rövidpályás gyorskorcsolyázó szerint a magyar csapat sikereinek értékét tovább növeli, hogy sok nehezítő körülménnyel kellett szembenézniük Pekingben.

„A koronavírus miatt csak később utazhattam ki a csapattal, korántsem volt tehát zökkenőmentes a felkészülés, ennek tükrében még boldogabb vagyok, hogy így sikerült az olimpia – fogalmazott a 24 esztendős Liu Shaoang. – Az olimpiai hangulat a korlátozások miatt ezúttal nem volt adott, ráadásul Shaolin kizárása is megviselt bennünket, de szerencsére képesek voltunk felülemelkedni a nehézségeken. Ez az aranyérem nem csupán engem illet, hanem mindazokat, akik végig mellettem voltak és támogattak, köztük az egyetem vezetőségét és az oktatóimat is. A sportolói karrier véges, ezért is tartom fontosnak a tanulást, s bár egyelőre a short trackre fókuszálok, a későbbiekben könnyen el tudom képzelni magamat a háttérben dolgozó sportszakemberként is.”

P.G.