A legendák köztünk élnek: 75 éves a Loki egykori háló őre

Ma, augusztus 15-én, hajnali öt óra negyvenkor betöltötte hetvenötödik születésnapját a DVSC hajdani cerberusa, Szabó József. Alias Husi. Mire ezek a sorok megjelennek, belépett a hetvenhatodikba. Ne is álljon meg százig!

0

367448949_776530951143424_2627423350602454060_n-300x147 A legendák köztünk élnek: 75 éves a Loki egykori háló őreFotó: Ásztai Csaba

Örül, könnyek között siratja az időt, vagy tudomást sem vesz róla?

Persze, hogy örülök. Ahogy mondani szokás: én már megértem. Nem érzem magam annyinak. Szellemileg, és fizikálisan is friss vagyok.

Jó ezt hallani. Akar letagadni valamennyit?

Gondolja, hogy megtehetem, amikor a címben leírta a korom! Majdnem verseny sólyomnál vagyok, ma is dolgozom. Bár igaz, ha Dzsudzsák kapura lőne nekem egy szabadot úgy huszonötről, nem biztos, hogy vetődnék már. Nézném a labda útját, aztán ha szerencsém van, Balázs bombája elsuhanna a léc fölött én meg gyorsan kortyolnék egyet a háló mögötti vízből.

Meddig is volt a Loki kapusa?

1969 és ’82 között, aztán még ’84-ben, és ’85-ben is. A legemlékezetesebb mindmáig 1979. június 3.-a volt. Harmincezer néző zsúfolódott össze a régi Nagyerdei Stadionban, a Nyíregyházával játszottunk. Tét, az NB I volt. Micsoda kezdő volt a pályán nálunk!

Emlékszik?

Szabó – Kiss, Szigeti, Potyók, Halla – Menyhárt, Czikora – Tímár, Maczkó, Szíjgyártó, Nérey. Sajnos már nem mindegyik srác van köztünk. 2-1-re nyertünk. Azt az eufóriát máig nem felejtem.

Igaz, hogy 52 évesen még védett?

Kozma Misi hívott a futsalhoz. Elvállaltam. Izgalmas volt a 4+1-es formáció, meg a kisebb kapu, de imádtam. Visszatérve az 52 éves kérdésre. Belgiumban voltunk egy tornán, és én lettem a mezőny legjobb kapusa. Matuzsálemi kor, de Sir Stanley Matthews is hatvan körül hagyta abba Angliában. A különbség annyi, hogy engem nem ütött lovaggá az uralkodó.

Szakmai igazgató volt a kilencvenes években a Kaba gárdájánál. Hasítottak a másodosztályban, kopogtattak az NB I kapuján.

Így volt. Csoda csapat alakult Kabán. A titulusom nem számít. Inkább kapus edzőként dolgoztam ott. A cukorgyár támogatott bennünket, de a pályánk nem volt első osztályú. Átvittük a társaságot Szoboszlóra. De nem jött össze a feljutás.

Ott voltam azon a meccsen, a Tiszakécske ellen. Aki nyer, feljut.

Tudtuk, hogy nincs pénz, nem is lesz, igazán nem bántuk, hogy a Kécske legyőzött bennünket. De ez már történelem.

Lesz szülinapi buli?

Szűken. A családomtól kaptam a kezdőrúgást a ZTE elleni meccsen, a többi magánügy. Az is lehet, hogy a mérkőzés után hazamegyek, leülök az asztalomhoz és tervezek. Építész vagyok, manapság is sokan keresnek emiatt. Nem tudok, és nem is akarok otthon ülni. A Loki a szívem csücske, minden találkozón ott vagyok. Az pedig külön jól esett a mostani vezetőktől, hogy mi régiek, a Rapid elleni visszavágóra VIP belépőt kaptunk. Ehhez már csak az kellene, hogy a fiúk tovább is jussanak, aztán jöhet a Fiorentina. Tőlük ez lenne a legszebb születésnapi ajándék!

W.Gy.