A legfontosabb csatát megnyerte és ott van a rájátszásban a DEAC

Ötpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A alapszakaszának utolsó fordulójában Szegeden, ezzel a tavalyi évhez hasonlóan kiharcolva a rájátszásba jutást.

0

Kepernyofelvetel-213-300x151 A legfontosabb csatát megnyerte és ott van a rájátszásban a DEACFotó: deac.hu

A találkozó előtt még mindkét együttesnek meg volt az esélye, hogy bejusson a rájátszásba, az összecsapás győztese biztosan kvalifikálta magát a legjobb nyolcba, ám vereség esetén már csak a DEAC reménykedhetett a többi mérkőzés szerencsés alakulásában. Hogy mennyire kiegyenlített a 2023-24-es bajnokság, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a hajdúságiak az ötödiktől a tízedikig bármely pozícióban végezhettek a riválisok eredményeitől függően.

Drenovac vezetésével villámrajtot vett a DEAC, a szerb klasszis egy közeli és egy középtávoli után egy hárompontost is elsüllyesztett, így három perc elteltével hét ponttal sikerült meglépni (2-9). Woolridge révén megkezdte a felzárkózást a Szeged, de Williamson és Edwin kosaraival tartották minimális előnyüket a hajdúságiak. A negyed hajrájában Bailey triplájával kettőre zárkóztak a hazaiak, melyre a hajdúságiak három egymást követő támadásból kosárral válaszoltak, így kialakult a mérkőzés addigi legnagyonn különbsége (15-23). A játékrészt végén Woolridge kettő plusz egyes akciója rondított bele az összképbe, de tíz perc után így is öt pontos fórban volt a Mandics-csapat.

A második etap elején Mócsán robogott végig egy szerzett labdával, majd Williamson brusztolt be egy közelit, Balogh büntetőire pedig Buljevic válaszolt azonnal egy szépségdíjas kosárral (20-29). Ezt követően egy ideig felváltva estek a kosarak, ám a vendéglátók egy időkérést követően rendezni tudták a védelmüket, így a negyed derekához érve Bailey hármasával és Lake ziccerével újra látótávolságon belülre kerültek, ezúttal már Mandics mester volt kénytelen magához hívni övéit (31-33).  A rövid fejmosást követően újra elkapta a fonalat a DEAC, Williamson két triplája mellett Várszegi is betalált kintről, míg a hazaiak szekerét továbbra is a Locke-Woolridge páros húzta. A félidő utolsó percében Mócsán pillanatai következtek, a csapatkapitány sorozatban öt pontot szerezve végül újra kilenc pontos fórhoz juttatta övéit a nagyszünetre (42-51).

A fordulás után ott folytatta a DEAC, ahol az első húsz percet abbahagyta, Mócsán és Drenovac triplái között Garamvölgyi tett vissza egy lepattanót, így hamar kétszámjegyűre hízott a differencia (45-59). A Szedeák is elkezdte sorozatban gyártani a pontokat, de a debreceniek válogatott bedobója továbbra is tarthatatlan volt, a nagy adok-kapokban pedig állandósult a magabiztos debreceni vezetés. Többször is benéztek tíz alá a Tisza-partiak, de Edwin és Drenovac a negyed hajrájáig minden felzárkózási kísérletet visszavert. Az utolsó két minutum azonban a Bognáréké volt, ám Mucza faulttal együtt értékesített duplája, és az egykori debreceni csapatkapitány büntetői ellenére is 75-69-es vendég vezetéssel várhatták a felek az utolsó felvonást.

A negyedeik negyedben Mucza kettesével és Bailey távolijával szempillantás alatt egyre zárkózott a Szeged, melyre Edwin és Drenovac duplái érkeztek válaszul (74-79). Kosárváltások után Williamson kosara után Tadics a lehető legjobbkor szerezte meg első pontjait a találkozón, hárompontosa után átmenetileg fellélegezhetett a DEAC (79-86). Nem adta fel a Szedeák, Bognár centermunkája után Bailey negyedik távoliját is a helyére küldte, így három perccel a vége előtt kettőre olvadt a különbség. Williamson jelentkezett egy hárompontossal, ám Bognár közelije és Locke triplája után 55 másodperccel a vége előtt kiegyenlített a Szeged (89-89). Fél perccel az órán Drenovac dobott nagyon fontos hármast, Woolridge ötvenszázalékos büntetőzése után pedig Edwin maradt higgadt a vonalon (90-94). Tizenegy másodperc volt már csak hátra, mikor Locke is csak az egyik büntetőjét értékesítette, így Mócsán büntetői lezárták a mérkőzést.

A DEAC szegedi sikerével a tavalyi évhez hasonlóan újra bejutott a rájátszásba, s mivel a Sopron kikapott Oroszlányban, így végül az ötödik helyen zárta az alapszakaszt. A negyeddöntőben így a negyedik pozícióban záró ZTE vár majd Andjelko Mandics együttesére, a párharcot idegenben kezdhetik meg a hajdúságiak a Magyar Kupa hétvégét követően.

SZTE-Szedeák – DEAC: 91-96 (18-23, 24-28, 27-24, 22-21)

Szedeák: WOOLRIDGE 19, LOCKE 19/9, Cohill, Bognár 7, Lake 12

Cserék: BAILEY 17/12, Mucza 7, Zsíros 5/3, Balogh 5/3

Vezetőedző: Simándi Árpád

DEAC: EDWIN 16, Neuwirth, DRENOVAC 27/9, WILLIAMSON 21/12, Buljevic 4

Cserék: MÓCSÁN 19/9, Garamvölgyi 3, Tadics 3/3, Várszegi 3/3.

Vezetőedző: Andjelko Mandic