“Az Adorján Zoltán név mindig jó ajánlólevél”

Nem sok olyan ember van a sportbarátok között, akinek ne mondana semmit a Bajnok, azaz a salakmotoros legenda, Adorján Zoltán neve. A 60 esztendős egykori salakszóró tizenháromszor lett egyéni magyar bajnok, 11-szeres páros magyar bajnok, junior magyar bajnok, többszörös nemzetközi aranyérmes. Kétszer szerzett Európa-bajnoki címet, és 12 alkalommal nyerte meg Debrecen Város Nagydíját.

0

adorján-300x186 "Az Adorján Zoltán név mindig jó ajánlólevél”

A fia, ifjabb Adorján Zoltán nem a salakos oválon tör babérokra, hanem sikeres vállalkozóként, ugyanakkor SuperMotoban amatőr szinten ő is versenyez. Többek között az atyai örökségről és a motorsportról beszélgettünk a fiatalabbik Adorjánnal.

Milyen volt egy igazi híresség gyermekeként felnőnöd?

Talán furcsán hat, de számomra természetes volt, hogy az apám híres. Nyilván, aki ilyen közegbe születik bele, annak a nagyobb volumenű dolgok is magától értetődőek lesznek. Persze, az átlagostól eltérő volt ez a szituáció. Gyakran érzelmi hullámvasútként éltem meg, hiszen volt olyan, hogy az osztálytársaim mondták: húú, láttuk apukádat az újságban. Én meg arra gondoltam, hogy jó, én is láttam, például a konyhában. Igaz, hogy két hete, és azóta haza sem jött, hanem röpköd a világban versenyről versenyre. Persze, ezt nekik nem mondtam, hogy ne tűnjek nagyképűnek. De egy szó, mint száz, számomra természetes volt, hogy szerepel a sajtóban vagy a televízióban. Vagy mondjuk egy versenyen nem tudjuk megközelíteni, mert annyira körül rajongják. Nekem ettől függetlenül első sorban az apukám és nem sport sikerei miatt imádom. Ha azt mondja valaki, hogy Adorján Zoltán, akkor az én is vagyok. Az a célom, hogy én is nyomot hagyjak az emberekben.

Tehát teljesen átitatta a gyerekkorodat a salaksport.

Igen. Sőt, ha a tágabb családban, vagy baráti körben esküvőre készültek, az elsők között hívtak fel bennünket, miként néz ki a versenynaptár, mikorra tehetik a lagzit, mert számítanak a megjelenésünkre. Tehát még a körülöttem lévők életét is befolyásolta a salakmotor.

A közelben rendezett versenyeken ott voltál általában?

Nagyon sok helyre elvittek, Magyarországon szinte mindenütt ott voltunk anyukámmal. De voltam salakversenyen Angliában és Argentínában is, hogy csak az „A” betűvel kezdődőket említsem.

Mennyire féltetted őt a pályán, ne adj isten egy-egy bukás alkalmával mit éreztél?

Nagyon örülök annak, hogy nem volt az a “durr bele” típusú versenyző. Ő olyan motoros volt, aki legtöbbször jóval gyorsabb volt a többieknél, amikor pedig nem az ő napja volt, nem csinált butaságokat. Stabilan motorozott, nem csinált kamikáze- vagy kaszkadőrmutatványokat. Nem féltettem, mert tudtam, hogy amit csinál, 100 százalékig rendben lesz a salakon. Persze, ha néha elesett, az mindannyiunkat megviselt. Emlékszem, hogy volt egy alkalom, amikor kigyulladt a motorja itt Debrecenben, az megrázó élmény volt. Akkor nem esett el, csak akadt egy műszaki hiba. Az megrázott, nagyon rosszul viseltem.

IMG_0638-300x178 "Az Adorján Zoltán név mindig jó ajánlólevél”

Te próbáltál valaha a salakos oválon a nyomdokaiba lépni?

Gyerekkoromban, apa mindig szerzett nekem valamilyen kismotort. Az volt a deal, hogy amikor majd ő abbahagyja, akkor én előléphetek, ha akarok. Ha volt lehetőség, motoroztam, de kivártam a sorom. Voltunk egyszer Angliában, ahol egészen fiatalon, 10 évesen a 125 köbcentis tanuló motorral brodside-oltam a tanuló pályán. Később indult egy jégmotor versenysorozat, amikor már olyan 17 éves lehettem, akkor vonult vissza apa. Beneveztünk. Az nagyon megtetszett, és kiváló első lépcsőfoknak bizonyult. Az volt az első versenysorozatom, s apa azt mondta, ha megnyerem, akkor kérhetek tőle valamit, amit szeretnék. Megnyertem a bajnokságot (és később még kétszer) és azt kértem, hogy menjünk el a KTM tehetségkutatójára, mert akkor már családi szinten oda voltunk a SuperMoto-ért. Azt is megnyertem, ezért a KTM Junior Kupának elnevezett sorozaton fél áron kaptam lehetőséget a szervezőktől elindulni. Szóval az én utam nem a salakos oválra vezetett.

Ezt követően milyen fordulatot vett az életed?

Akkoriban a szüleim minden energiájuk és támogatásuk mellett motoroztam és tanuló voltam. Három évben indultam a Magyar SuperMoto bajnokságban. Első évben saját motorral, amit apa egy nagyon kedves barátja igen kedvezményes kondíciókkal biztosított családnak. Év végi versenyen a dobogó 3. fokán álltam, amire felfigyeltek. A második évtől már támogatott versenyzőként a Kawasaki pilótája voltam, aztán pedig Motorarzenáltól kapott Aprilia fedélzetén téptem a gázt. Akkoriban a Magyarbajnokság Open kategóriájának 3. helyezésének örülhettem. Én viszont mindig is szerettem volna kilépni apa árnyékából. Erről szerettem volna megkérdezni valakit, aki külső, de szakértői szemmel látja a dolgokat. A honi SuperMoto atyját kerestem meg. Kökényesi Gyuri bácsit, aki sajnos már eltávozott közülink. Ő megmondta a frankót: „kicsi, aranyos vagy, de nem tudsz motorozni”. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy hogy ténylegesen nem tudtam motorozni, hanem hogy sose tanítottak vagy sose tanultam szisztematikusan. A krosszosok és gyorsaságisok képzése, (akik akkoriban a SuperMoto mezőnyét adták) már 6-7 éves kortól megkezdődött. Ehhez képest le voltam maradva. Hozzátette: „amit eddig elértél, azt szívből vitted véghez”. Ez nálam betalált. Tudtam apa született tehetség és nagyon elszánt. Azt is tudtam, hogy ezzel szemben én amolyan jó munkásember féle vagyok, ha értitek… Számot vetettem, hogy ezt a jó 10 évnyi lemaradást hogyan hozhatom be? Tegyük fel, a világ összes pénze a rendelkezésemre állna, és erre szánnám az életem, akkor mit tudnék vajon elérni a SuperMotoban? Azt éreztem, hogy az Európa-bajnoki dobogót megcsíphetném. Ez viszont nincs közelében apa pályafutásának. Én viszont ki akartam tűnni az árnyékából! Ezért azt éreztem, hogy nem érdemes az egész életemet feltennem, más utat kell találnom.

A hobbizás vagy a fél gőzzel való motorozás szóba se jöhetett. Ahogy mondtam mindig arra vágytam, hogy ha kitűnjek apa árnyékából és nyomot hagyjak. Legyen az Adorján Zoltán név egy márka a minőségre és megbízhatóságra. Ezért belevetettem magam az üzleti életbe. Vállalkozó lettem és tudatosan képezve magam dolgozom 2009 óta.

 Tetőfelújítással, tetőszigeteléssel foglalkozó vállalkozásom van, ami már egész Magyarországon dolgozik. Mostanra van időm és lehetőségem újra motorozni és ezt már más minőségben teszem. Nagyon örülök, mert múlt héten a Magyar Bajnokság első fordulójának amatőr kategóriáját megnyertem.

Ha bemutatkozol, mint Adorján Zoltán, felkapják a fejüket az emberek ma is?

Hogyne, ez egy kiváló belépő, ahol ismerik a nevet. Persze, két éle van ennek a pengének, ugyanis talán könnyebb kitűnni a tömegből, de ezzel együtt kiválóan kell teljesítenünk, mert a rosszhírem is gyorsabban terjedhet. Ha rosszul dolgozna a csapat, akkor hamar bezárhatnám a boltot.

Jelenleg van valamilyen kötődésed a salakmotorhoz?

Az Adorján Renova támogatja a SpeedWolf JUNIORS kezdeményezést. Lovas Zolikát, a legtehetségesebb ifjú salakmotorost segítettük az év eleji beindulásban. Jelen vagyunk, mint a salakmotor versenyek szponzorai is. Fontos számomra, hogy legyenek a jövőben világszintű salakmotor versenyzők Debrecenben. 3 éves a kisfiamban úgy látom igencsak komoly érzék van, aki, ha később szeretne motorozni, biztos lehet a támogatásunkban. Ezen kívül télen pont mondtam a faternak, hogy eljött az ideje, és tessék engem megtanítani salakmotorozni!

M.D.