Balogh József: „nem betanítani kell a fiatalokat, hanem megértetni velük a futballt”

A DSC-SI U14-es csapatának szakvezetője értékelte az eddig elvégzett munkát és a bajnoki szereplést.

0

dsc-u14-300x200 Balogh József: „nem betanítani kell a fiatalokat, hanem megértetni velük a futballt”

Nyáron vettem át kollégámtól a csapatot, a munkát azzal kezdtük, hogy átismételtük azokat a dolgokat, amiket már tanultak a gyerekek, de a képzés bizonyos szakaszában erre többször visszatértünk, hogy készség szintjére emeljük. Nem az a cél, hogy minél gyorsabban haladjunk, hanem a megszerzett tudást minél jobban elmélyítsük. Az alapoktól indultunk, a kisjátékokkal kezdtünk, egy az egy elleni védekezéssel, ciklusokon keresztül eljutottunk a három a három elleni játékig. A futball alapja a jó védekezés, amit sokat gyakoroltunk, de nagy hangsúlyt kapott a technikai képzés, ebben volt egy kis lemaradásunk, már ebben is sikerült előreléptünk. Az edzéseket megpróbáltam változatossá, játékossá tenni, ne legyen monoton. Örülök, hogy folyamatos fejlődés tapasztalható a gyerekeknél, de nem csak egyénileg, hanem csapatként is. Misi bácsi (Kozma Mihály DSC-SI szakosztályvezető) szokta mondani, nem betanítani kell a fiatalokat, hanem megértetni velük a futballt, ezt vallom én is. Amit szerettem volna átadni a fiúknak megértették, mint azt is, hogy mekkora jelentősége van a szorgalomnak. A felkészülés kezdete óta fokozatosan haladunk előre, egyre nagyobb a gyerekek önbizalma, magabiztosabbak, megtanulják kezelni a sikereket és a kudarcokat. Nagyon jól összekovácsolódott a társaság, az öltözőben is jó hangulat uralkodik.

A bajnoki szerepléssel abszolút elégedett vagyok, a csapatrészek szépen összecsiszolódtak, a védekezésünk fokozatosan javult, amit a Kisvárda elleni első félidő is bizonyít. A mérkőzéseken jól mentünk át védekezésből támadásba, a korosztálynak megfelelő 4-3-3-as játékrendszert jól alkalmaztuk. A játékosokat több poszton is kipróbáltam, de arra is törekedtem, hogy mindeninek megadjam a játéklehetőséget. Szépen ráéreztek a fiúk a játék lényegére, fokozatosan vált egyre gördülékenyebbé a játék, ha a technikai, taktikai részben tovább fogunk fejlődni, hatékonyabbak, eredményesebbek leszünk tavasszal.

A bajnokság befejeztével már játékos levezetőedzéseket tartunk, majd egy párhetes pihenő után januárban számunkra is elkezdődik a futsal bajnokság, aminek azért örülök, mert rengeteg technikai, taktikai elemből tevődik össze a játék, amit majd nagypályán is alkalmazni tudunk.

A DSC-SI U14-es csapatának bajnoki statisztikája:

14 mérkőzés, öt győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 36 lőtt és 64 kapott gól. 17 ponttal hatodik helyen zárták a bajnokság őszi szakaszát.

Legeredményesebb játékos Tar Gyula 9 találattal.