Bartók András: „Megtiszteltetés, egyben nagy felelősség, hogy csapatkapitány lehetek”

A Debreceni Hoki Klub egyik legnagyobb reménysége a tehetségfejlesztő csoport működéséről, a csapatkapitányságról, valamint a tanulás fontosságáról is beszélt, s még az is kiderült, hogy a lazacos paradicsomos tésztától verhetetlennek érzi magát a pályán.

0

bartokandraskivagott-300x184 Bartók András: „Megtiszteltetés, egyben nagy felelősség, hogy csapatkapitány lehetek"

A Debreceni Hoki Klub szakemberei évről évre óriási kihívásként élik meg, hogy megtalálják azokat a tehetséges játékosokat, akiket egészen a felnőtt csapat kapujáig vezethetnek. A szervezet küldetésének alapja, hogy a sikernek ára van; az odaadó felkészülés, a kemény munka, az önfeláldozás és a megfeszített akarat. A DHK-nál hisznek abban, hogy együtt, egy összetartó csapatként többre lehetnek képesek, a fiatal jégkorongosok pedig később szárnyaikat is bontogathatják.

Az utánpótlásból a közelmúltban már több, sokra hivatott sportoló is meghívást kapott a DEAC felnőttjeihez. Az idei szezonban többek között Sándor Bence és Szabó Kornél is az elsőszámú debreceni jégkorongcsapattal készül, de kiemelendő még a mindössze 16 esztendős, kapus poszton bevethető Antek Tamás is, aki tavaly debütált az Erste Ligában, az idény elején pedig kulcsszerep hárult rá.

A hasonló kvalitásokkal rendelkező, 18 esztendős Bartók András is bemutatkozott már az élvonalban, jelenleg a DHK junior csapatát erősíti. A center a tehetségfejlesztő csoport tréningjeit is szorgalmasan látogatja, s még mellette az egyetemen is helytáll. Az egyik legnagyobb debreceni jégkorongos reménység a kezdetekről, a tehetségfejlesztő csoport működéséről, a mindennapjairól, valamint a jövőbeli terveiről nyilatkozott honlapunknak.

„A szüleim négyéves koromban vittek el először a jégpályára, a közönségkorcsolyázáson pedig Máthé Csaba felfigyelt rám és egy jégkorongos edzésre invitált, majd ez a világ rögtön magával ragadott” – mesélt a kezdetekről Bartók András. „Mivel a családom nagy focifan, ezért még a labdarúgást is kipróbáltam, de a társaság összetétele és a barátságosabb edzők miatt végül a hoki mellett tettem le a voksom. Ezt a döntést egyáltalán nem bántam meg, a sportággal kapcsolatban továbbra is nagy terveim vannak. Egyébként bátyám, Péter is jégkorongozott, édesapám minden meccsemre eljött, de édesanyám is nagyon sokat támogatott és nekik is köszönhető, hogy az U8-as, szupermini csapattól, a DHK összes korosztályát végigjárva idáig eljutottam.”

IMG_1830-300x215 Bartók András: „Megtiszteltetés, egyben nagy felelősség, hogy csapatkapitány lehetek"

A Debreceni Hoki Klubnál folyamatosan keresik az új irányokat és a fejlődési lehetőségeket, ezért közel egy éve egy tehetségfejlesztő csoport is működik. Három korosztályban azok számára hozták létre ezt a programot, akik a társaikhoz képest valamivel előrébb járnak. Itt az elméleti oktatás mellett rendkívül technikás, nem mindennapi gyakorlatokkal találkoznak az ifjak, amit később a pályán akár más ellenfelekkel szemben is alkalmazhatnak.

„A tehetségfejlesztést nagyon hasznosnak érzem. Már 14 éve űzöm a sportágat, de a csoporton belül mindig új feladatokkal találkozok. Itt leginkább az egyéni képességet fejlesztjük, a nem mindennapi, izgalmas gyakorlatokat rendkívül élvezem. Szerencsére nagyon sok tehetséges játékos van, a közösségen belül kiváló a hangulat, ezáltal még jobban telnek el a hétfő délutáni összetartások.”

bartokcikk-300x178 Bartók András: „Megtiszteltetés, egyben nagy felelősség, hogy csapatkapitány lehetek"

Bartók András azt is megemlítette, hogy tavaly úgy készült az érettségire, hogy két korosztályban is játszott, ezért jól be kellett osztani az időt és sok lemondással is járt. Jelenleg már a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanul, a jövőben építőmérnök szeretne lenni.

„A juniorokkal általában délutánonként vannak edzéseink, amint végeztem az iskolában, rohanok a jégcsarnokba. Szeretem, hogy az edzők mindenre nyitottak, megértőek, és segítségükkel sokkal könnyebben összeegyeztethető a suli és a hoki. Számomra mindegy, hogy az edzések a konditeremben, a műfüves pályán, a multifunkcionális teremben, vagy a jégen vannak, teljes odaadással próbálom teljesíteni a feladatokat. A meccs előtti napokon általában már figyelünk a formai időzítésre, s leginkább taktikai, átpörgető gyakorlatokat csinálunk, míg a mérkőzések hiányában inkább az állóképességet fejlesztjük. Mindig a lehető legjobb teljesítmény szeretném nyújtani, ennek érdekében az évek folyamán még azt is kitapasztaltam, hogy a találkozók előtt mit ehetek, a lazacos paradicsomos tésztától például erősnek érzem magam és végig tudok pörögni.”

IMG_1028-300x225 Bartók András: „Megtiszteltetés, egyben nagy felelősség, hogy csapatkapitány lehetek"

A fiatal tehetség úgy érzi, hogy korábban rossz volt a korcsolyatechnikája, de ez idővel javult. Jólesik számára, hogy az U21-es együttes csapatkapitánya lehet, a többieknek igyekszik minden téren példát mutatni. Erősségei közé sorolja, hogy jól lát a pályán, pontosan készít elő, a bulikat a fontos pillanatokban elhozza, valamint a gólokat is szép számmal lövi.

„Megtiszteltetés, hogy csapatkapitány lehetek, de ez egyben nagy felelősség is. Egyénileg szeretnék a kanadai táblázat elején végezni, a csapattal pedig a bajnokságban minél előkelőbb pozícióban végezni. A srácok elismernek, elfogadják, ha egy-egy jó tanácsot adok. Igyekszem folyamatosan irányítani, és ha úgy érzem, a játékunkban gond van, próbálok erőt sugározni és megpróbálom a csapatot átlendíteni a holtponton. Bár most a tanulás prioritást élvez, kis idő múlva remélem, a DEAC jégkorongcsapatában is bizonyíthatok. A sportban eredményesnek érzem magam, de bízom benne, hogy ez nem változik és a jövőben is még sok siker részese lehetek” – zárta szavait Bartók András.

T.H.

Fotók: DHK