Bemutatkozik a svéd másodező

A DHK U20-as csapatának új másodedzője adott interjút a klub honlapjának.

0

                                                    Stefan-Falk_500-300x300 Bemutatkozik a svéd másodezőFotó:debrecenihoki.hu

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a jégkorongozással? Mikor kezdtél hokizni és melyik csapatban, csapatokban játszottál pályafutásod során?

Hat-hét évesen kerültem először kapcsolatba a jégkorongozással a helyi jégcsarnokban, ahol hoki iskola működött, néhány szülő vezetésével. Itt kezdtem el a hokit és az IFK Munkfors csapatában játszottam szinte egész karrierem során. Ez 20 éves koromig tartott, aztán leálltam, mert nem tudtam bekerülni helyi felnőtt csapatba, ők akkortájt a svéd 2. osztályban kergették a pakkot. Soha nem volt opció számomra, hogy egy másik csapatnál próbálkozzak, inkább abbahagytam az aktív jégkorongozást. Évekkel később rövid ideig játszottam az Ulriksdals IK és a Vällingby AIK 4. divíziós csapataiban, de jobbára csak szórakozásból.

Milyen okból váltottál az edzői munkára?

Már játékosként világossá vált számomra, hogy valószínűleg nem leszek felnőtt jégkorongozó. Először azért kezdtem edzősködni, hogy lássam, képes lenne-e betölteni azt az űrt, ami akkor keletkezne, ha abbahagynám a játékot. Aztán gyorsan rájöttem, hogy a játék és az edzősködés nem hasonlítható egymáshoz. Edzettem egy U16-as csapatot és ugyanakkor játszottam is a helyi floorball klubban. Váltottam; néhány évre kiléptem a jégkorongból és floorball játékos lettem. Stockholmba mentem, a svéd sport- és egészségtudományi iskolába (GIH), majd visszatértem a jégkorong sporthoz.
Melyik klubnál, kluboknál dolgoztál otthon és melyik korosztályokban?

Az alábbi egyesületeknél és korosztályoknál dolgoztam 1998 és 2018 között:
1998-1999: IFK Munkfors  (U 16)
2007-2014: DE Hockey and Ormsta/SDE  (Női U 10-U 20 Női Div 1. és 2.)
2012-2013: Női SDHL (erőnléti és kondicionális edző – U 11, U 13, U 15)
2012: Sollentuna HC  (U 16 és U 18)
2014-2016: Viggbyholms IK  (U 18 és U 20)
2016-2017: AIK (Női Div.1.)
2017-2018: Viggbyholms IK  (U 12 és U 18)

Ki javasolta, hogy Debrecenben keress edzői munkát? Korábban jártál már Magyarországon?

Jan Bylesjö – aki a Debreceni HK  U 20-as csapatának vezetőedzője lesz a következő szezonban – javasolta, hogy Magyarországon és azon belül Debrecenben keressek edzői állást. Sok jó dolgot mondott Magyarországról, ő említette azt is, hogy a debreceni klub izgalmas feladatokat kínálhat a jövő szezonban. Találkoztam már néhány magyar játékossal a női válogatottból, de eddig még nem jártam Magyarországon. Szívesen jövök ide, izgalmas élmény lesz első kézből megismerni a magyar jégkorongot és a magyar kultúrát.
Melyek a fő terveid, céljaid Debrecenben?

Először is nagyon hálás vagyok a DHK menedzsmentjének, akik lehetőséget nyújtottak az edzői munkára és arra is, hogy Jan Bylesjövel dolgozhassak együtt. Jan nagy tapasztalattal rendelkezik a magyar jégkorongsportban. Célom az, hogy közös munkával erős, versenyképes csapatot építsünk ki, amelyik soha nem adja fel a harcot, a játékosok pedig odafigyelnek mindenre, amivel fejleszthetik önmagukat és a csapatot.

STEFAN FALK
Születési hely, idő: Munkfors (SWE), 1978.11.04.
Foglalkozása: jégkorong edző