Benczik Zsolt: „Csabi mára a csapat egyik meghatározó tagjává vált”

A DEAC U14-es csapatának játékosával, Juscsák Csabával folytatjuk tehetségeink bemutatását. Edzője, Benczik Zsolt szerint a fiatal labdarúgót győzni akarása és ambíciója emeli ki társai közül.

0

unnamed-1-3-300x161 Benczik Zsolt: „Csabi mára a csapat egyik meghatározó tagjává vált”

Ötödik éve dolgozok a 2006-os korosztállyal, az idei volt az első nagypályás szezonunk, ezért alaposan megerősítettem a keretet. Nyolc új játékos érkezett, de az elmúlt években is többször változott a társaság összetétele, viszont Csabi a kezdetektől tagja a csapatnak. A DEAC-ban kezdett el focizni, fiatal kora ellenére fogalmazhatnék úgy is, hogy, „régi bútordarab”. A focizni, mozogni vágyó gyerekből Csabi mára a csapat egyik meghatározó tagjává vált. Vannak a keretben olyan játékosok, akik talán tehetségesebbek nála, de óriási győzni akarása, ambíciója társai fölé emeli. Azokban a dolgokban jó, melyeket nem lehet tanulni, gondolok itt a gyorsaságra, állóképességre, mentalitásra. Egy vesztes mérkőzés nagyon megviseli, de győzelem esetén – ha éppen nem szerzett gólt – is marad benne hiányérzet. Gyorsasága révén jól oldja meg az egy az egyes szituációkat, kapura veszélyesen futballozik. Mára eljutott arra a szintre, hogy a csapat érdekét a sajátja elé helyezi, már nem a gólszerzés a legfontosabb számára, hanem az, hogy ígéretesebb helyzetben lévő társait kiszolgálja. Természetesen, hiszen fiatal játékosról beszélünk, minden téren kell még fejlődnie, de hiányosságai, labdaérzékelés, taktika, tanulhatók. Mi edzők azért is vagyunk, hogy ezekben is előrébb lépjenek a gyerekek. Csabi minden feladatot legjobb tudása szerint elvégez, mióta szünetelnek a közösségi edzések, otthon is becsületesen teljesíti az előírtakat. A technikai feladatoknál, ha nem megy elsőre, addig gyakorolja, míg sikerül jól végrehajtania.

Nagyon erős, domináns személyiség, ebből a kezdetekben előfordultak problémáink, de e téren is sokat változott. El kellett érnem nála, hogy ezt a dominanciát a csapat hasznára fordítsa. Erre a nyári táborok alkalmával jobban oda tudtam figyelni, Csabi megértette, a csapat érdeke mindig a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez által a képességeit is jobban tudja majd kamatoztatni. A labdarúgást a tanulással jól össze tudja egyeztetni, az iskolában is jól teljesít. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott családi háttér biztosítja számára, hogy mindkét „fronton” a maximumot hozza ki magából. Szülei viszont el is várják, hogy megfelelten a tanárai és az edző által támasztott kritériumoknak.

A Debreceni Labdarúgó Akadémiától ősszel jártak nálunk játékosmegfigyelők, megtekintették az egyik mérkőzésünket. A szakembereknek Csabi játéka tetszett legjobban, de egyelőre még nem került sor az átigazolására. Véleményem szerint, ha fejlődése töretlen lesz, megnyílhat előtte az akadémia kapuja. Nem feltétlenül kell viszont csapatot váltania, hiszen évek kemény munkájával kiépült a DEAC-nál egy nagyon jó rendszer, korosztályos együtteseink az NB-II és NB-III-as bajnokságban szerepelnek. Az egyetemi csapatnál is van jövőkép, nagy az esélye, hogy a felnőttek felkerülhetnek a másodosztályba, ha ez valóra válik, újabb perspektívák nyílhatnak meg a fiatalok előtt. Az NB-II-ben már profi játékosok futballoznak, ráadásul nagyobb az esély az élvonalba igazolni. A jövőképbe az iskola is beletartozik, hiszen debreceni egyetemen, főiskolán folytathatják tanulmányaikat a sport mellett. Csabinak fontos a közösség, itt vannak a barátai, úgy látom, jól érzi magát nálunk. Elkötelezett a klub iránt, ezt bizonyítja, hogy a kezdetektől nálunk futballozik, bátran mondhatom, a DEAC is komoly kihívás lehet számára.