Soron lévő ellenfelünk, a MAC együttese ugyanis azon túl, hogy komoly játékerőt képvisel, jobbára megbízhatóan menetelt az elmúlt időszakban. Nagy gólkülönbséggel intézték el a KMH, az UTE, majd a Vasas csapatát, igaz legutóbb folt került a bizonyítványukra; a Csíkszereda két pontot is elhozott a Kisstadionból. A mieink három győzelmet tudhattak maguk mögött, ebből kettő papírforma eredmény volt a Szeged és a gepárdok ellen, az újpesti győzelmet viszont elismerésre méltónak tekinthetjük.

A meccs kezdeti időszakában közepesnél magasabb tempójú, változatos játék folyt a jégen. Mindkét alakulat aktívan hokizott, a kapuk azonban viszonylag ritkán forogtak veszélyben. A hazai csapat valamivel többet támadott, a 6. percben Kozma jól centerezte be a korongot, ám több vendégvédő is ügyelt a kapu előtt cirkáló Rácz Kristófra. 12.32-nél Filep Zsombor és Mayer akaszkodott össze, mindketten a büntetőpadra kerültek. A 6. perc táján Kriukov jól indult be az üres területre, felkanyarodva elhúzta a korongot a kapus előtt, lövése azonban fölé pattant. 13.59-nél a fővárosi csapatból Jarácsot ültették le gáncsolásért, a fórt azonban nem tudtuk kihasználni. A dudaszó után Markov-ra még ráfújtak egy 2 perces kisbüntetést, enyhe hazai fölénnyel zárult az 1. harmad.

A 2. játékrész elején az emberfórt kihasználva hevesen támadott a MAC, Gönczi Lajosnak többször is nehéz helyzetben kellett tisztáznia. 26.09-nél fordult a kocka, Bogesic Vedrant állították ki gáncsolásért. Az emberelőnyben számos nagy helyzetet alakítottunk ki, Kozma, valamint Markov kísérlete vágódott fel a blokkról, illetve a vendégkapusról. 31.04-nél újabb lehetőséget kaptunk; a MAC-ból Tornyai került büntetőpadra. Tovább támadott a debreceni legénység, de sokáig csak a helyzetekig jutottunk el. 32.50-nél szereztük meg a vezetést: Markov nagy bombája kipattant Farkas kapusról, Rácz Kristóf pedig habozás nélkül a hálóba vágta. A 13. percben Kriukov lépett ki kecsegtető helyzetben, de az előnyt nem tudtuk növelni. Érezhetően magasabb fokozatba kapcsoltak a vendégek és 36.30-nál egy kontrából sikerült egyenlíteniük; Schlekmann 0-szögből küldött lövése Gönczi sisakjáról a testére, onnan pedig a hálónkba hullott. Nem mindennapi mázlija volt a vendégeknek… Mindkét csapat megpróbálta a maga javára fordítani az állást, gól azonban már nem esett. 39.33 Markov találkozott az agresszíven hokizó Bogesic-el, párviadaluk a büntetőpadon ért véget. A harmadot továbbra is kisebb hazai fölény és számos kimaradt hazai helyzet jellemezte.

A 3. harmadot a mieink kezdték aktívabban: Kozma és Filep akciója már az első percben gólveszélyt hozott, alig egy percre rá a második találatunk is megszületett: 42.05-nél Rácz Kristóf húzott el keresztben, majd az ellenkező sarokba lőtte a pakkot. A hazai gól után rákapcsoltak a vendégek, a mieink pedig a kelleténél is jobban visszahúzódtak és meg is zavarodtak: a 4. percben Kriukov, nem sokkal később Nagy Zalán vesztett korongot a védekező harmadunkban. 49.45-nél Rácz kényszerült a büntetőpadra gáncsolásért, aztán Gönczi is szabálytalankodott, kettős hátrányba kerültünk. 51.41-nél a MAC kihasználta a kettős emberfórt és Tornyai révén kiegyenlített. 56.16-nál Nagy Zalán kiszállt 2 percre, tehát a harmad végén inkább nekünk volt izgulni valónk. Ez a játékrész inkább a vendégfölény jegyében telt el.

A hosszabbításban mindkét oldalon akadtak helyzetek. Összességében a vendégek támadtak többet, de a döntés a szétlövésre maradt. A büntetőlövések során az 5. párban dőlt el a bónusz pont sorsa. Rácz és Filep rávezetése kimaradt, a vendégek vezettek egy találattal. A 3. párban Markov egalizált, majd ritka demoralizáló módon értékesítette a következő büntetőjét is. A harmadik rávezetése azonban már nem jött be, a másik oldalon Keresztes betalált, így végül egy ponttal lettünk gazdagabbak.

Két, közel egyforma képességű csapat találkozóján jó meccset láthatott a közönség, de hatékonyabb csapatmunkával több pontot is szerezhettünk volna. Szilágyi Levente edző így értékelte a mérkőzést: „Küzdelmes összecsapáson élvezetes hokit játszottunk, a kulcspillanatokban azonban fegyelmezetlenek voltunk. Sokat kell még dolgozni azért, hogy a mérkőzéseken is vissza tudjuk adni mindazt, amit az edzéseken begyakoroltunk. Most a rendes játékidő végén 2-2 lett az állás, a hosszabbításban dominált az ellenfél, a szétlövések során pedig közismerten a véletlenek döntenek.”

 

Debreceni HK – MAC Budapest 2-3 bü. (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Gólszerzők: Rácz Kr. (2), illetve Schlekmann, Tornyai és Keresztes