Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

A számos önvédelmi sport közül az Eskrima Magyarországon is egyre népszerűbb, a hazai szervezet alapítója, az 5 danos mester a beszélgetés során kiemelte, az Eskrimát korunk leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartják világszerte.

0

SGM.Dionisio.Canete.nagymester-Dankó.Ferenc.mester-2017.Debrecen-300x200 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

Mit rejt a név, mi is az Eskrima?

Ez egy összefoglaló elnevezése a több száz éves múlttal rendelkező a Fülöp-szigeteki harcművészeteknek, mely mélyen gyökerezik az ország kultúrájában. Mindenféle külső behatások nélkül, már a spanyol gyarmatosítás előtt létezett, a helyi törzsek csatározásai során fejlődött ki. Az első mesternek Lapu Lapu törzsfőnököt tartják, aki arról is nevezetes, hogy a Mactan-szigeten zajló csatában, egy párviadalban megölte a portugál felfedezőt, Magellánt. A gyarmatosítás után a harcművészetet teljes mértékben betiltották, csak titokban lehetett gyakorolni, viszont a mozdulatokat elrejtették a népi Moro Moro táncokban, ezzel kijátszva a tiltó rendelkezést. Az Eskrima akkor kezdett ismét népszerűvé válni, amikor 1932. január 11-én a Fülöp-szigetek 12 legnagyobb mestere megalapította a Doce Pares (12 pár) Eskrima szervezetet Cebu városában a Cañete család vezetésével. Létrejött az a rendszer, amiben az összes stílus benne van, Dionisio Cañete – már többször járt Magyarországon – nagymesternek köszönhetően. Mára már az egész világon elterjedt.

Van egy nagyon erős önvédelmi rész, ez képezi a tömegbázist, de a nagymester szorgalmazta, hogy legyen egy versenysport oldala is az Eskrimának, ehhez kellettek védőfelszerelések, szabályrendszer, így egyre több nemzetközi verseny került megrendezésre. A sportág eljutott oda, hogy már világ és Európa-bajnokságokon mérhetik össze erejüket a sportolók. 2014-ben az a megtiszteltetés ért, hogy Debrecenben rendezhettem meg a XIII. WEKAF (Eskrima) világbajnokságot.

SGM.Dionisio.Canete.nagymester-Dankó.Ferenc.mester-2007.Debrecen-300x225 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

Említette Magyarországot, itthon hol tart ez a sportág?

2005-ben megalapítottam a Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezetet. Az évek alatt folyamatosan bővült a taglétszámunk, jelenleg országos viszonylatban 25 iskolánk van. Mindenféle komoly támogatás nélkül működünk, de így is a világ élvonalába tartozunk, több világ és Európa-bajnokkal büszkélkedhetünk, én magam hétszeres világbajnok és kétszeres kontinensbajnok vagyok.

Mennyire volt nehéz a kezdet?

Azt szokták mondani, minden kezdet nehéz, ez itt is beigazolódott, de nem adtam fel, egyre több tanítványom lett, akik később segítettek nekem, hívtam Fülöp-szigeteki mestereket, olyan szakmai hátteret, tudásbázist teremtettem, amiben egyedülállóak vagyunk. A kitartó és sok munkának köszönhetően mára egy nagy szervezetté nőttük ki magunkat, de ezzel nem elégedhetünk meg, folyamatosan szeretnénk továbbfejlődni.

Nagymesteri.Szeminárium-2017.Debrecen-300x200 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

Mennyiben más az Eskrima, mint más önvédelmi sportok?

Az ismert önvédelmi rendszerek jobbára csak a pusztakezes önvédelmet tanítják. Egy utcai támadásnál viszont arra kell számítani, hogy mindig van valamilyen eszköz a támadónál, kés, ütőszerszám, esetleg többen támadnak. Fegyverek ellen pedig csak akkor tudunk hatékonyan védekezni, ha mi is értünk hozzá. A nagy testi fölény esetében is elengedhetetlen a hatékony védekezésben az, hogy bármilyen eszköz önvédelmi fegyverré váljon kezünkben. Az Eskrima párhuzamosan tanítja a botharcot, késharcot és pusztakezes önvédelmet, ezért tartják korunk leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének világszerte.

Az önvédelmi sportok az emberi szervezetre is jótékony hatással vannak. Ez itt miben nyilvánul meg?

Egy pusztakezes gyakorlásnak nincs olyan hatása, mint mikor eszközt is használunk, ez speciálisan és nagyon pozitívan hat az idegrendszerre, ami tudományosan megállapított tény. A gyerekek idegrendszeri fejlődésében is az eszközhasználat játszik nagy szerepet, sérült gyerekeknél is erős fejlesztő hatással bír. A stresszoldást és koncentrációt is így tudjuk fejleszteni, de olyan hatása is van, ami harmonizálja az ember elméjét. Akik ezt a harcművészetet gyakorolják, sokkal kiegyensúlyozottabbak, az iskolában, munkahelyen jobban teljesítenek.

Dankó Ferenc 5 danos mester, 14 évesen kezdett el harcművészetekkel foglalkozni, több stílust gyakorolt az Eskrima mellett, Kendo, Boksz, Kick-Boksz, Wing Tsun Kung-fu – ennek is a mestere – Capoeira, Kyusho Jitsu, Brazil Jiu Jitsu. 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban tett sikeres vizsgákat a Fülöp-szigeteki Központban, az őshazában, Dionisio Cañete nagymester és a nagymesterek tanácsa előtt. Az Eskrimán kívül még Zhineng Chikungot & Taijit is oktat, ami egy kínai öngyógyító, önfejlesztő belső rendszer, mely a világ és ember energiaáramlásán alapul.

Kiknek ajánlja ezt az önvédelmi sportot?

Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel, nagyon sokszínű, legfőképpen azoknak ajánlanám, legyen az nő vagy férfi, akik egy realitáson alapuló önvédelmet szeretnének tanulni, illetve tartalmas kikapcsolódást keresnek, egy jó társaságban. Megtanítjuk a helyes mozgást, hogyan kell használni a testüket, ezáltal nem mennek tönkre az ízületek, bármilyen régóta is gyakorolják. A gyermekcsoportba 7 éves kortól lehet csatlakozni, de van családi csoportunk is, ahol a szülők együtt gyakorolhatnak a gyerekkel. Felső korhatár nincs, 60 év felettiek is vannak, sőt, az Eskrimát 70-80 évesen is lehet komolyan űzni. Mindezek mellett a versenysport egy kiegészítés. Mivel eszközt használunk, ez hordoz némi veszélyt magában, de mindenki fel van készülve, gyakorlatilag nincsenek sérülések, mindenki azonos szintű, képességű társsal gyakorol.

15697336_1802071403385061_2814318136779258640_n-300x200 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

Szó volt a versenysport részről. Magyarország hol áll nemzetközi viszonylatban?

Mindig ott vagyunk az éremtáblázat élmezőnyében, ami azért tiszteletet parancsoló, mert más országokhoz képest, jóval kisebb létszámmal veszünk részt a világversenyeken, csak példaként említem, az amerikai csapat általában 100-150 fővel szokott ezeken a versenyeken elindulni. Mi a minőséget képviseljük, azt mondják a magyarokról, olyanok vagyunk, mint a Fülöp-szigetekiek, ugyanúgy mozgunk, harcolunk, ugyanolyan eredményesek vagyunk.

Mestervizsgák.után.a.magyar.Eskrima.Csapat-2016.Fülöp-szigetek-300x200 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

Nevesítsük azokat a debreceni versenyzőket, akik komoly eredményekkel büszkélkedhetnek…

Szálkai István mester (2 dan), négyszeres magyar bajnok, ötszörös világbajnok, Szabó Balázs instruktor, hétszeres magyar bajnok, négyszeres Európa-bajnok, kétszeres világbajnok, Disznós Imre mester (1 dan), Európa-bajnoki helyezett, világbajnok, Cifra Roland mester (2 dan), háromszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki helyezett, világbajnok, Dobi Levente instruktor, kétszeres magyar bajnok, Európa-bajnoki helyezett, Tóth Gábor segédedző, magyar bajnok és Mokos Béla, magyar bajnoki helyezett, Harangi Attila segédedző, ötszörös magyar bajnok

Magyar.Eskrima.Válogatott-300x199 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”

Milyen gyakorisággal vannak versenyek?

Hazai szinten két nagyobb verseny kerül megrendezésre egy évben, az egyik tavasszal Debrecenben, a másik ősszel Budapesten, illetve ezek mellett van 2-3 kisebb kerül lebonyolításra. Kétévente világbajnokságon mérhetik össze erejüket a sportolók, évente pedig Európa-bajnokságon. 2020-ban a Fülöp-szigeteken lesz a vb, arra már megkezdtük a felkészülést.

A debreceni klubban hány edző foglalkozik a tanítványokkal?

Szabó Balázzsal és Dobi Leventével hárman vagyunk, illetve Harangi Attila, Mokos Béla, Tóth Gábor személyében három segédedző segíti a munkánkat.

Azok, akik kedvet kaptak, hogy kipróbálják az Eskrimát, illetve szeretnének önvédelmet tanulni, hol tudnak jelentkezni?

Debrecen óvárosi részén, a Rákóczi utca 40 alatt található a vadonatúj központunk, az úgynevezett Jáde Ház – Eskrima & Chikung Központ, ahol mindenkit szeretettel várunk. Az érdeklődök honlapunkon, www.eskrimadebrecen.hu illetve facebook oldalunkon https://www.facebook.com/eskrimadebrecen.hu/ minden információt megtalálnak.

40458185_2127382020853996_7375014384071868416_n-300x200 Dankó Ferenc: „Az Eskrima tartalmas értékeket képvisel”