Dávid László: „próbálunk előnyt kovácsolni a hátrányból”

Az Interfencing DSC növendékei rajongásig szeretik a vívást, s ugyan a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott környezetben készülhetnek a fiatalok, az összefogás és némi kreativitás eredményeként szakmailag kifogástalan munka zajlik a debreceni vívóműhelyben. A kardozók sikeredzője, Dávid László ezúttal az elmúlt hónapok kihívásairól, tanítványai elhivatottságáról, valamint a versenynaptár körüli bizonytalanságról is beszélt a Debreceni Sportéletnek.

0

20200611_173840-300x168 Dávid László: „próbálunk előnyt kovácsolni a hátrányból”

Nem mindennapi környezetben, ám annál nagyobb elszántsággal edzenek az Interfencing Debrecen SC fiatal vívói, akik a járvány lecsengését követően ideiglenesen a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium tornacsarnokába tették át székhelyüket, és egy tantermet is átalakítottak a hatékonyabb felkészülés érdekében.

„Ugyan ideálisnak korántsem nevezhetők a körülmények, már annak is nagyon örülünk, hogy június eleje óta újra teremben, közösen gyakorolhatnak a tanítványaink – hangsúlyozta Dávid László, az egyesület kardedzője, aki két tréning között vezette körbe munkatársainkat az Interfencing ideiglenes otthonában. – Jelenleg két teremben zajlanak az edzések, a tornacsarnokban fegyverrel gyakorolnak a fiatalok, egy osztályteremből pedig edzőtermet varázsoltunk, ahol plankgyakorlatokat, törzsizom-erősítést végeznek a vívók. Mivel csak létszámkorláttal tarthatók közös edzések, csoportokban gyakorolnak a fiatalok, természetesen helyszíncserével, hiszen igyekszünk változatossá, élvezetessé tenni a tréningeket. Próbálunk előnyt kovácsolni a hátrányból, a kemény munkában hiszünk, a háttérben pedig azért dolgozunk, hogy amint a járványhelyzet lehetővé teszi, hazatérhessen az egyesület, s folyamatosan javuljanak a körülményeink.”

20200611_172257-300x155 Dávid László: „próbálunk előnyt kovácsolni a hátrányból”

Mivel a víváshoz asszópartner is szükséges, felmerül a kérdés, hogyan tartották formában magukat az Interfencing tanítványai a kényszerszünet alatt, és milyen állapotban tértek vissza a terembe?

„A mi sportágunkban fokozottan szükséges az edzői jelenlét, hiszen ha egy mozgásforma hibásan rögzül, később nagyon nehéz lesz kijavítani – emelte ki a sikeredző. – A karantén alatt értelemszerűen nem tudtuk volna hatékonyan oktatni a technikai sajátosságokat, így Farkas Tamás erőnléti edző vezetésével elsősorban az erősítő gyakorlatokra helyeztük a hangsúlyt. Online edzésterveket küldtünk ki, s természetesen visszajelzéseket is vártunk a növendékeinktől, a nagyobbakkal pedig olykor taktikai megbeszéléseket tartottunk a virtuális térben. Büszke vagyok a srácokra és lányokra, mert szinte mindenki jobb fizikális állapotban tért vissza, mint amilyenben a karantén előtt volt, s ez a szorgalmukat, a sportág iránti elhivatottságukat mutatja. A vívás egyéni sport, de nem lehet egyedül hatékonyan készülni, így május végén már voltak közös gyakorlásaink a Nagyerdőn, azt pedig edzőként nagyon jó volt látni, hogy mennyire örültek egymásnak a gyermekek, mikor hosszú idő után újra találkozhattak edzésen.”

Jelenleg olybá tűnik, hogy legközelebb szeptemberben léphetnek pástra a vívók versenykörülmények között, ám így sincsenek motivációs problémái az Interfencing kiválóságainak.

„A vívósport versenyrendszere rendkívül speciális, mert minden korosztályban más modell szerint bonyolítják le a megmérettetéseket, a koronavírus pedig alaposan felforgatta a versenynaptárat. A kadet válogatottjainknak elmaradt az utánpótlás-világbajnokság, a kisebbeknek gyakorlatilag a teljes versenyszezont eltörölték, a felnőtteknél pedig Battai Sugár Katinka révén a női kardozók olimpiai kvalifikációs sorozatában vagyunk érdekeltek, amelynek folytatásáról egyelőre szintén keveset tudni. Szakmailag jelenleg nem indokolt, hogy növendékeink edzenek, hiszen nincs konkrét verseny, amire készülhetnénk, a fiatalok mégis örömmel látogatják a tréningeket, mi pedig igyekszünk ezt az időszakot a technikai alapozásra, és az esetleges hiányosságok kijavítására felhasználni.”

P.G.