DEAC KA U20: Bronzérmet ért a győzelem

Tizenkilenc pontos, 80-61-es sikert aratott a Ceglédi KE felett, ezzel megszerezte a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság 2023-24-es kiírásának bronzérmét a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata. Kovács Imre tanítványai az összecsapás túlnyomó részében nyilvánvaló fölényben kosárlabdáztak, de dobogós helyezésükre nem csak a vasárnap délutáni mérkőzést, hanem a szezon egészét tekintve is maximálisan rászolgáltak.

0

prep-school-16-300x154 DEAC KA U20: Bronzérmet ért a győzelemFotó: kosarlabdaakademia.deac.hu

Az úgynevezett csalódott csapatok csatáján igazi hiányérzete a mieinknek lehetett, hiszen a korosztályos második vonalból kvalifikáló, egyébként kiváló erőkből álló Cegléd a legjobb négy közé jutással talán már túl is szárnyalta az előzetes elvárásokat. A nyomás nélkül kosárlabdázó CKE veszélyességére azonban remekül rávilágított az alapszakaszgyőztes NKA Pécs ellen produkált első negyede, mely során tizenhat pontot számoltak a toronymagas favorit házigazdára. Az óvatosság tehát több, mint indokolt volt Kovács Imre a bronzcsata esélyesének számító tanítványainak részéről.

A korábbi játéknapokhoz képest kifejezetten jól indult a DEAC, előbb Hőgye Patriknak sikerült feltörni a Pest-vármegyeiek kissé formabontó, leginkább 2-1-2-re hasonlító zónavédekezését, majd Várszegi Ádám hintett be egy triplát a 9-4-es vezetésért. Ezt követően viszont a játék gyorsítása helyett a fekete-fehérek felvették riválisuk tempóját, ami értelemszerűen a szerényebb rotációs lehetőségekkel dolgozó, ebből kifolyólag fáradtabb Ceglédnek kedvezett. Ennek az lett a vége, hogy elbukták a periódust a cívisvárosiak, 19-18-as állásnál érkezett el a pihenő.

A folytatásban aztán egy sebességfokozattal feljebb kapcsoltak akadémistáink, kisvártatva meg is léptek néhány ponttal. Hegedüs Brúnó 2+1-es akcióját követően Czermann Patrik volt eredményes, míg a szakasz második felében a nagy vállalkozókedvű Balázsi Ákos középtávolijai lendítették előre a DEAC szekerét. Noha perdöntő mértékű előnyre a nagyszünetig nem tudott szert tenni a debreceni alakulat, a mérkőzést immáron egyértelműen Varga Sándorék irányították (35-29).

A harmadik etap elején egy gázfröccsel egylabdányira zárkózott a Cegléd, ám Horváth Ádámék energiáiból csupán ehhez hasonló, rövid fellángolásokra futotta. Hamar vissza is szerezték az ütközet feletti kontrollt a hajdúságiak, Várszegi trojkája után 44-34-nél először választotta el kétszámjegyű különbség a feleket. Ugyan a következő öt egységet a kék-fehérek tették fel a táblára, kiváló hajrájuknak köszönhetően az utolsó felvonást egészen megnyugtató helyzetből várhatták növendékeink (54-45).

Ahogy közeledett a lefújás, úgy látszottak meg egyre inkább a kimerültség jelei az együtteseken, mindkét oldalon szaporodtak a hibák. A keretek mélységének jelentősége percenként vált egyre hangsúlyosabbá, ami DEAC malmára hajtotta a vizet. A padról beszálló Bata Olivér egy hármas-ziccer kombinációval a szakadék szélére sodorta a hatalmasat küzdő, de ekkorra kifulladó CKE-t, a kegyelemdöfést pedig Balázsi Ákos bombája jelentette Rezák Tamásék számára. (64-48) A hátralévő idő egyetlen kérdése a differencia mértéke maradt, ami tizenkilencben állapodott meg. A bronzérmet összességében teljesen megérdemelten zsebelte be U20-as legénységünk, akiknek egész éves szerepléséhez szívből gratulálunk.

DEAC Kosárlabda Akadémia – Ceglédi KE: 80-61 (18-19, 17-10, 19-16, 26-16)

DEAC KA: Varga S. 14, Hőgye 6, Várszegi 16/12, Hegedüs 7, Czermann 6

Cserék: Balázsi Á. 16/6, Turán –, Varga B. 2, Bata 5/3, Bankó 8, Hibján -, Orosi –

Vezetőedző: Kovács Imre

Kovács Imre: Ahogyan az első meccs, úgy a harmadik is nagyon nehéz volt. Kiütközött a fáradtság a fiúkon, sokszor rossz döntéseket hoztunk. Ugyanakkor gratulálok, és köszönöm a csapatomnak és az egész stábnak nem csak ezt a pár napot, hanem az egész éves munkát. Örülök, hogy jó szájízzel fejeztük be a tornát.