DEAC KA U20: Elhozták a pontokat Fehérvárról a Kovács-tanítványok

Húsz év alatti különítményünk meggyőző teljesítményt nyújtva hangolt a jövő heti, Budapesti Honvéd elleni sorsdöntő csatára.

0

Nevtelen-terv-6-300x154 DEAC KA U20: Elhozták a pontokat Fehérvárról a Kovács-tanítványokFotó: kosarlabdaakademia.deac.hu

A korábbi kisiklásokról immáron csak múlt időben beszélhetünk, Kovács Imre legénysége a néhány fordulón át tartó hullámvölgyet Falco-veréssel feledtette, majd kiütötte a ZTE-t, így önbizalommal telve várhatta székesfehérvári fellépését. Ugyan a nyolcas döntős kvalifikációt illetően sok kétség mostanra nem maradt, a csata végkimenetele mégsem volt mindegy a mieink számára, lévén Várszegi Ádámék a következő körben üldözőjüket, a Budapesti Honvéd alakulatát fogadják, akikkel szemben szerették volna megőrizni lépéselőnyüket.

Nos, a kosarakkal egyáltalán nem fukarkodtak a felek. Különösen igaznak bizonyult ez a fekete-fehérekre, akik egy 16-4-es rajttal jelezték szándékaikat vendéglátóik felé. A nyitó felvonás közepére már egy teljes negyedre is elég egységet termeltek a Balázsi Ákos vezényelte hajdúságiak akik végül 34-nél álltak meg, miközben gyakorlatilag végig kétszámjegyű előnyt birtokoltak – a szünetben éppen tizenkettővel jártak előrébb riválisuknál.

Ilyen kezdés után bűn lett volna leereszteni, a Kovács-legénység pedig tartani is tudta a korábban diktált tempóját, így egyre növekedett a különbség. A félidő derekán, Várszegi Ádám tripláját követően tizennyolccal elhúzott a DEAC, ám egy 8-2-es futással meccsben tartotta magát az Alba. Szentkuti Ákos hármasa aztán egy újabb remek periódust indított útjára, rövidesen ismét a húszat súrolta a differencia, amiből tizenöt megmaradt a negyedórás pihenőre (42-57).

A folytatásban sokáig az első húsz percre hajazó tendenciák érvényesültek: próbált zárkózni a Fehérvár, de a fáradhatatlanul tüzelő cívisvárosiak tisztes távolban tartották őket. Egyszer azonban a legkiválóbb fegyverekből is kifogy a lőszer, s az újratöltés ideje alatt az ember sebezhetővé válik. A harmadik etap hajrájában be is következett egy debreceni rövidzárlat, melynek ideje alatt a kék-fehérek válasz nélkül tizenhárom pontot szereztek, ezzel nyílttá téve az összecsapást (63-67). Mi több, a játékrész hajrájában egy híján teljesen elolvadt az addig behozhatatlannak tűnő fór, Czermannék viszont remekül reagálták le a fenyegetést: kevesebb, mint két minutumra volt szükségük a kieső találatok beviteléhez és a megnyugtató vezetés visszaszerzéséhez (67-77).

A történtekből tanulva az utolsó szakaszban gyorsan dűlőre vitte a vitás kérdéseket a DEAC. A negyedik negyed egy 15-4-s DEAC-futással startolt el, ahonnan már egyenes út vitt a célvonalig (71-92). Összességében a teljes mérkőzés meglehetősen közönségszórakoztatóra sikerült, elmarasztalni a Fejér vármegyei gárdát sem lehet támadóteljesítményét illetően, de pechükre Hibjánék szombaton már döntős formában kosárlabdáztak.

Alba Fehérvár – DEAC Kosárlabda Akadémia: 83-102 (22-34, 20-23, 25-20, 16-25)

DEAC KA: Balázsi Á. 13/3, Hibján 4, Várszegi 17/6, Hegedüs 9/3, Czermann 6

Cserék: Fekete Cs. 15, Szentkuti 21/6, Varga F. -, Bata 11, Varga B. 2, Ikker 2, Sólyom D. 2
Vezetőedző: Kovács Imre

Kovács Imre: Gratulálok mind a két csapatnak, mert egy jó iramú mérkőzést játszottunk. Jó felfogásban kezdtünk és bár voltak periódusok, amikor az Alba megfogott minket, de csapatként kilábaltunk a nehézségekből.