DEAC KA U20: Nagy csatában a Pécs nyerte a rangadót

Szerda délután az U20-as bajnokság címvédője, a DEAC Kosárlabda Akadémia, valamint a pontvadászat jelenlegi listavezetője, az NKA Universitas Pécs ütközött meg az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. A rendkívül fizikális és meglehetősen kosárszegény összecsapás első félidejét követően még a házigazdák álltak jobban, azonban a lefújáskor mégis az összességében koncentráltabb játékot bemutató mecsekaljaiak örülhettek.

0

prep-school-2-300x154 DEAC KA U20: Nagy csatában a Pécs nyerte a rangadótFotó: kosarlabdaakademia.deac.hu

A regnáló bajnok és az első számú trónkövetelő közötti párharc második felvonása dolgozó emberek számára barátságtalan időpontba került sor, a csapatok szerda délután három órai kezdéssel feszültek egymásnak. Vagyis csak feszültek volna, mivel a vendégek gyűrűjén a feldobás előtti pillanatokban némi finomhangolást kellett eszközölni, így a labda körülbelül húsz perces késéssel indulhatott útjára.

A rajtot megelőző közjáték látszólag a DEAC-ot zavarta meg jobban, ráadásul a hajdúságiak kezdőcenterei kevesebb, mint két perc után a kispadra szorultak; Czermann Patrik korán faultproblémákba ütközött, míg Hegedüs Brúnó frissen összevarrt állára kapott ütést. Az első számú cívisvárosi magasemberek oldalvonal mellé szorulásának a vendégek ötöse, Kelemen Benjámin bizonyult legnagyobb haszonélvezőjének, kinek feltartóztatásával alaposan meggyűlt a fehér-feketék baja. Kovács Imre 2-9-es NKA-fórnál sem kért időt, bízva fiaiban, s milyen jól tette; előbb Orosi Bálint villant, majd Várszegi Ádám hintett be zsinórban két triplát – utóbbival a vezetést is átvették akadémistáink (10-9). A remek széria a felpaprikázott hangulatban visszatérő Hegedüs két büntetőjével folytatódott, a 12-0-s futást pedig Varga Sándor duplája tette teljessé. Berkics Bence tanítványai Kazy Balázs középtávolijával adtak életjelet magukról, amit kicsivel később még egy ponttal megfejelt a vonalról. Zárszó gyanánt a pécsi Emelieze Ágoston is ötven százalékkal büntetőzött, egyetlen egységnyire olvasztva a hazai előnyt (14-13).

A folytatásban Turán Simon és Fekete Csongor is becsekkolt, igencsak hasznosan; előbbi rögtön egy hátradőlős tempóval, utóbbi egy közelivel jelentkezett. Fekete mérkőzésre gyakorolt hatása leginkább nem is a találatokban, hanem inkább a támadólepattanózásban mutatkozott meg, ellentmondást nem tűrve kapkodta a lecsorgókat. A második esélyek megteremtésében aztán Czermann, illetve Hegedüs is közreműködött, és bár ezeket a sanszokat effektívebben is kihasználhatta volna a házigazda, egy minimális egérút kialakításához elég volt a hatékonyság. Azért, hogy a DEAC plusz hattal vonulhatott az öltözőbe, mégis főként a védekezést kell dicsérni, növendékeink ugyanis mindösszesen kilenc ponton tartották a pécsieket a játékrész alatt (28-22).

A térfélcsere fordulatot hozott az események addigi folyásában, habár a periódus elején még a Kovács-legénység előtt adódtak lehetőségek vezetése kétszámjegyűvé tornázására. Az elszalasztott esélyek megtorlásaként kisvártatva meg is érkeztek a sorscsapások Varga Sándorékra, melyeket Bor Gábor testesített meg. A narancssárga-feketék kiválósága ihletett formába lendült, míg csapata alaposan felkeményedett. Az egyre fizikálisabb pécsi védekezéssel nehézkesen boldogultak Várszegiék, akik rengeteg labdát adtak el ezen időszakban. A harmadik etap derekára le is dolgozta hátrányát az NKA, majd innentől akciónként billent hol erre, hol arra a mérleg nyelve. A szakasz befejeztével éppen vendégegyüttes járt előrébb, köszönhetően Rátgéber Tamás ziccerének (41-43).

A záró negyedben állandósítani tudta nyúlfarknyi előnyét a Pécs, ám a döntés rangadóhoz méltó módon a hajrára maradt. A szorult helyzetben Varga Sándor lépett elő a DEAC vezérévé, fiatal irányítónk fáradhatatlanul ostromolta a Rátgéber Akadémia hátsó alakzatát, mely legtöbbször csak szabálytalanul tudta őt megállítani. Vezényletével utolérték riválisukat a debreceniek, de Kazy távolijával újra meglógott az NKA. Varga vállalkozó kedvét ez sem szegte, előbb kiharcolt egy faultot, majd ő is bevágott egy hármast, talpra ugrasztva a megsokasodó publikumot (52-51). Sajnos a kedélyeket Bor Gábor szempillantás alatt lehűtötte, jöhetett ismét Varga, ezúttal egy kettessel. Fél minutummal a lefújás előtt, 54-54-es döntetlennél Rátgéber hidegvérrel értékesített egy újabb demoralizáló trojkát, és ez a korábbiakkal ellentétben már végzetes következményekkel járt Czermannékra nézve. A közvetlen válasz elmaradt, a taktikai szabálytalanságért járó büntetőket pedig Kazy a túloldalt hiba nélkül elsüllyesztette. Ugyan Varga Sándor már sokadik bravúros kosarával még egyszer egylabdányira visszajöttek ifistáink, a fordításra már nem kínálkozott alkalmuk.

Az NKA tehát sorozatban hetedszer is győzött, bebetonozva pozícióját a táblázat élén, őket követik U20-asaink, háromkörös lemaradással.

DEAC Kosárlabda Akadémia – NKA Universitas Pécs: 57-61 (14-13, 14-9, 13-21, 16-18)

DEAC KA: Varga S. 17/6, Hibján 2, Várszegi 6/6, Hegedüs 7/3, Czermann 8

Cserék: Balázsi Á. -, Fekete Cs. 6/3, Orosi 5, Bankó -, Turán, Bata, Varga F. –

Vezetőedző: Kovács Imre

Kovács Imre: Gratulálok a vendégeknek.  Sajnos csupán húsz percig tudtunk azzal a fegyelmezettséggel és koncentrációval játszani, amit egy ilyen rangadó megkövetel. A harmadik negyedben hibát hibára halmoztunk, rossz döntéseket hoztunk, és a kispadról beszálló játékosaink sem tudtak annyit hozzátenni a teljesítményünkhöz, amennyit kellett volna. Az egyéni felelősségvállalás tekintetében sokat kell még előre lépnünk annak érdekében, hogy az ehhez hasonló fontosságú csatákat legyen esélyünk megnyerni.