DEAC KA U20: Visszavágott a Honvéd

A fővárosiak pontosan annyival nyertek az Oláh Gábor utcán, mint a DEAC korábban Budapesten, így amennyiben az utolsó körben mindkét gárda diadalmaskodik, az zár majd az alapszakasz második helyén, amelyik többel veri ellenfelét.

0

prep-school-2-1-300x154 DEAC KA U20: Visszavágott a HonvédFotó: kosarlabdaakademia.deac.hu

Akadémiánk U20-asai már olyan régen birtokolják a tabella második helyét az idei szezonban, hogy szinte már hajlamosak voltunk meg is előlegezni nekik azt, azonban a pozíció az elmúlt hetekben veszélybe került, ezáltal a két körrel az alapszakasz befejezte előtti, Budapesti Honvéd elleni összecsapás tétje igencsak felértékelődött. Az odavágót hattal nyerte a Honvéd otthonában a DEAC, mely egy győzelemmel többet is gyűjtött riválisánál idáig, tehát a hazai siker fixálta volna Várszegi Ádámék helyzetét. A szituáció vendégdiadal esetén bonyolódhatott, a leginkább elkerülendő forgatókönyvnek a hat pontnál nagyobb különbségű vereség tűnt a mieink számára.

Az ütközetet a Major Bulcsú vezényelte Honvéd kezdte harcosabban, míg a hajdúságiak főképpen tripláik révén igyekeztek kapaszkodni. Növendékeink Hegedüs Brúnó találatával az első játékrész felénél, 13-12-es állásnál pár pillanat erejéig fordítani tudtak, de ezt követően kifogyott a puskapor – meglepetésre a Hegedüs-dupla bizonyult az utolsó hazai kosárnak a szünetig. Nem úgy a túloldalon; Sabáli Balázs legénysége kilenc egységet tett fel a táblára válasz nélkül, így magabiztos előnnyel vonulhatott pihenni, Kovács Imrééknek pedig bőven akadt miről beszélgetniük a szünetben.

A differencia hamarosan kétszámjegyűre hízott, a DEAC legnagyobb hátránya mínusz tizenhárom volt a második etap közepén (16-29). Amikor a csapatjáték kevésbé működik, akkor egyéni villanásokra van szükség a hullámvölgyön való átlendüléshez, és ki más lett volna erre alkalmasabb, mint Várszegi Ádám. A cívisvárosi bedobó egy extra középtávolival és egy amerikai távolságból elsüllyesztett bombával tolta meg övéi szekerét, a szikra pedig be is lobbant – a félidőre egylabdányira olvadt növendékeink deficite (33-36).

Várszegi a térfélcsere utánra is átmentette formáját, miközben a védekezés is alakulgatott, öttel megléptek a fekete-fehérek (44-39). Szignifikánsabb egérútra viszont nem sikerült szert tenniük Czermannéknak, sőt, kisvártatva kiegyenlített az ekkortájt főként a Vámos Ádám-Reizinger Máté páros eredményességére építő Honvéd. A harmadik etap némi adok-kapokkal zárult, a döntéshez ellenben nem jutottunk közelebb – 52-52-es döntetlenről vághattak neki a záró tíz percnek az együttesek.

Ha a harmadik felvonás végét adok-kapokként jellemeztük, akkor a negyedik negyed valóságos tűzpárbajjal indult. Az első lövést a BHSE Kiss Benedekje adta le, ám az igazi párharcot Várszegi Ádám és Vámos Ádám vívta. Fej-fej mellett haladtak a csapatok a hajráig, hol egyik, hol másik járt előrébb. Jóformán bármerre elbillenhetett volna a mérleg nyelve, de a kínálkozó lehetőségeket a vendégek használták ki kíméletlenebbül. A fekete leves a lefújást megelőző utolsó másodpercekre maradt, lévén 72-68-as Honvéd-fórnál a Kovács-tanítványok lepörgethették volna az órát, amivel legalább az egymás elleni rangsorolásban a budapestiek előtt maradtak volna, ehelyett viszont egy felesleges triplakísérlet következett, abból pedig egy Gyuricsek Ádám-ziccer. Végeredmény 68-74, összesítésben döntetlen.

DEAC Kosárlabda Akadémia – Budapesti Honvéd: 68-74 (13-21, 20-15, 19-16, 16-22)

DEAC: Varga S. 5/3, Balázsi Á. 10/6, Várszegi 23/15, Hegedüs 5/3, Czermann 13

Cserék: Fekete Cs. 4, Turán 5/3, Bankó 2, Bata 1, Szentkuti -, Orosi -, Hibján –

Vezetőedző: Kovács Imre

Kovács Imre: Gratulálok a Honvédnak, mert végig hittek magukban és keményen harcoltak. Nekünk megint kellett egy negyed, hogy fel tudjuk venni ezt a harcmodort. Sokat hibáztunk azokban a dolgokban, amiket előzetesen megbeszéltünk, de nem csak őket terheli a felelősség, én is hibáztam. Ott vagyunk a döntőben, az hogy melyik helyen a több tényezőtől függ.