Debrecenben is elrajtol a vizes vb

A Zákány utcai Sportuszodában egy héten keresztül vízilabda mérkőzéseket rendeznek. A cívisvárosban látogat többek között az utóbbi időben verhetetlen amerikai női válogatott, amely fő kihívója Hollandia lesz, a férfiaknál pedig a görög-horvát csata dönthet a csoportgyőzelemről.

0

CROATIA_jpg-300x168 Debrecenben is elrajtol a vizes vb

Fotó: Croatian Sports

A 2022-es vizes világesemény központja ugyan Budapest, de néhány vízilabda-mérkőzést a fővárosi Hajós Alfréd Uszodán kívül Debrecenben, Sopronban, valamint Szegeden megtekinthetjük. A műúszók múlt hét pénteken, míg az úszók szombaton ugorhattak először medencébe, hétfőtől pedig már a vízilabdázókat is láthatjuk.

Debreceni Sportuszodában a vb június 20-án (hétfő) két női vízilabda-mérkőzéssel rajtol, majd következő napon a férfiak ugranak a medencébe. Egy héten keresztül minden nap (18 órától és 19.30 órától) két találkozót bonyolítanak le. A “B” jelű csoportküzdelmek június 25-én (szombat) zárulnak, majd helyosztók esetén a csapatok Szeged felé veszik az irányt, továbbjutás esetén pedig Budapesten küzdhetnek meg az aranyéremért és az azzal járó 80 ezer dolláros fődíjért.

Női B-csoport: USA, Hollandia, Argentína, Dél-afrikai Köztársaság

A nyitónapon a zsinórban három olimpiát, három világbajnokságot és három világkupát megnyerő amerikai női vízilabda-válogatott minden bizonnyal kitömi majd a Dél-afrikai Köztársaság kapuját, de valószínűleg majd Hollandia is könnyedén érvényesíti a papírformát Argentína ellen. A női versenyben a szerdai játéknapon várható a legtöbb izgalom, ugyanis már az argentin–dél-afrikai csata is szoros lehet, de minden bizonnyal az USA–Hollandia mérkőzésen is az utolsó negyedben dől el a pontok sorsa. A pénteki fordulóban nagy meglepetés lenne, ha Argentína megverné a címvédő USA-t, minthogy az is, ha a Dél-afrikai Köztársaság felülmúlná a jó erőben lévő holland hölgyeket.

Férfi B-csoport: Görögország, Horvátország, Japán, Németország

A férfiaknál a B-csoport kiegyensúlyozottnak számít, ahol megjósolhatatlan a végkimenetel. Az előző, 2019-es kvangdzsui világbajnokságon Japán a 11., Németország a 8., Görögország a 7. lett, míg Horvátország a magyarok ellen szerezte meg a bronzérmet. A horvátok keretében az utóbbi években fiatalítás történt, mely keret most érhet be igazán. A görögök úgy térnek vissza Debrecenbe, hogy tavaly januárban a Zákány utcai Sportuszodában nyerték meg a világligát, a döntőben könnyedén legyőzve Montenegró legjobbjait. A hellének ezúttal valószínűleg a horvátokkal csatáznak majd a csoport első helyéért, míg Németország és Japán egymással küzdhet a harmadik, még továbbjutást jelentő pozícióért.

Vizes vb, Debrecen, részletes program:

Június 20. (hétfő) NŐI

18.00 Dél-afrikai Köztársaság – USA

19.30 Hollandia – Argentína

Június 21. (kedd) FÉRFI

18.00 Németország – Japán

19.30 Görögország – Horvátország

Június 22. (szerda) NŐI

18.00 Argentína – Dél-afrikai Köztársaság

19.30 USA – Hollandia

Június 23. (csütörtök) FÉRFI

18.00 Horvátország – Németország

19.30 Japán – Görögország

Június 24. (péntek) NŐI

18.00 USA – Argentína

19.30 Hollandia – Dél-afrikai Köztársaság

06.25. (szombat) FÉRFI

18.00 Japán – Horvátország

19.30 Görögország – Németország

T.H.