Egy perc Suba Lászlóval

Tobi Amusan nigériai futónő idén 12.06 -ot futott 100 gáton Oregonban. A fantasztikus világcsúcsot a nagyobb hátszél miatt nem hitelesítették. Suba László szerint tanítványa, Kozák Luca ettől még 63 századra van, de szél nélkül is hiteles.

0

299820647_5584819191548933_611045467812771462_n-300x172 Egy perc Suba LászlóvalMi jut eszébe erről a két számról: 12 és 69?

Nem az, hogy mindkettő hárommal osztható. Nekem ezek a számok felülmúlhatatlanok. Ezekkel kelek és fekszem. A feleségem néha már meg is jegyzi, csak nehogy ebből valami baj legyen ott bennem. Viccet félretéve: Kozák Luca idei, fantasztikus, Münchenben elért idejének számai a fentiek. És ehhez jön még egy, ami viszont nálam relatív prím szám, mert csak eggyel és önmagával osztható. Ez a kettő. Ennyi állt Luca neve mögött, amikor a dobogóra szólították. Ezüstöt ért. Gyönyörű, nem?

Főleg azok után, hogy a németországi verseny augusztusban volt, de előtte nem mehettek a VB-re az USA-ba, Oregonba.

Ne is mondja. Nagyon bosszantott. Azt mondták a szövetségben, mi készüljünk az EB-re, a tengeren túlra más megy. Volt bennem tüske, de mára kihúztam. És akkor még hozzáteszem, hogy a Gyulai Memorial küzdelmén a kislány letalpalta az utolsó gátat, ez sem tett rendbe bennünket lelkileg. De a dac motoszkált, ami nemes fémet ért.

Negyvenkét éve edző. A statisztikák szerint ezalatt az idő alatt 149 országos bajnok mondhatta, felkészítő mesterem: Suba László.

Jó érzés. Higgye el nincs titok. Ez az életem. Olyan háttér van mögöttem mind szakmailag, mind emberileg, ami siker orientálttá tesz. Ez eddig bejött. Fontos, hogy mindig volt egy hátország, amire, akikre támaszkodtam. Ma sincs ez másként.

Változást láthatunk a honi atlétikában, és ez közel két évtizedes vegetálás után mindenképpen előre lépés.

Így van. 2014 óta egy menedzser szemléletű vezetés irányítja a sportágat. Ez nagyszerű. Felkarolják a fiatal tehetségeket, számítanak az edzőkre, és több a pénz is. Talán a Magyar Diáksport Szövetség érdemelne még nagyobb figyelmet, és akkor elégedettek is lehetnénk.

Ez utóbbit közelről is érezheti, hiszen jelenleg is tanít, testnevelő a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban.

Nagyon sok a figyelemre méltó gyerek az iskolában. Egyedül viszont kevés vagyok. Így nagyon nehéz sikereket elérni.

Jövőre világbajnokság Budapesten, két év múlva olimpia Párizsban. Kozák Luca mindkettőn ott lesz?

Remélem. Az olimpiáig biztosan együtt maradunk. Ne kérdezzen esélyekről, eredményekről, időkről. A mostani legjobbját, ha megjavítja nagyon boldogok leszünk.

Igaz, hogy finn szakemberek szerint Luca akár 12,50 körül is tud nem is olyan soká?

Legyen igazuk a nyelvrokonoknak!

Ön az év edzője. Gondol erre néha?

Ez visz előre. Sokat köszönhetünk a város támogatásának, odafigyelésének, a sport szeretetüknek. Igyekszünk ezt meghálálni.

W.Gy.